Turističke atrakcije Lefkade su brojne, a neke od njenih plaža važe za najlepše u Grčkoj. Iako će Lefkada možda u vama probuditi protivrečne emocije – od opčinjenosti do iscrpljenosti, mnogi od vas će imati želju da je posete ponovo.

Mala razuđena mesta, brdoviti i kršoviti predeli, skrivena sela sa autentičnim kamenim kućicama, brojni manastiri i vidikovci, predivna priroda, a pre svega nezaboravno more i plava boja koja opčinjava.

Mnogi od vas su nas pitali šta videti i posetiti na Lefkadi. Izdvojili smo za vas nekoliko mesta, plaža i znamenitosti, koje preporučujemo da posetite tokom letovanja. Iako ste možda do sada navikli na drugačiju i mirniju vrstu odmora, probudite ovog puta skriveni avanturistički duh u sebi, istražujte i uživajte u lepotama ovog bisera Jonskog mora.

1. Botanički raj na Lefkadi – Manastir Faneromeni

Nalazi se na 4 km udaljenosti od glavnog grada i samo 300m od glavnog puta Lefkas – Agios Nikitas. Zaštitnik celog ostrva, sa malim zoo vrtom i prelepim pogledom na plažu Agios Ioannis sa visine. Uverite se ovde.

2. Crkva Profitis Ilias ili Ai Lias

Pogled na Lefkadu koji oduzima dah sa 1.015 metara visine, oko 40 km od glavnog grada, između mesta Agios Ilias i Eglouvi. Pogledajte naše slike.

3. Vodopad Dimosari

Nalazi se oko 3,5 km od Nidrija, možete ga posetiti autom ili prijatnom šetnjom kroz maslinjake, drveća limuna i platana.

4. Rachi ili Oasis taverna – vidikovac

Rachi – najlepši zalazak sunca na Lefkadi. Nedaleko od mesta Exanthia i iznad mesta Kalamitsi.
Oasis – 10-ak minuta pre i na putu ka plaži Porto Katsiki, u prelepom okruženju gustih četinarskih šuma. Taverna i vidikovac sa predivnim pogledom na jonsko plavetnilo. 

5. Prelepa mesta Sivota, Agios Nikitas i Vasiliki

Tri najlepša mesta na Lefkadi po našem mišljenju, posebno mala Sivota – jedno od najlepše uređenih mesta, puno šarenog cveća i zelenila.

6. Lefkas – glavni grad

Mnogima najlepši grad ostrva. Prošetajte isprepletanim uličicama i obavezno se na mostiću slikajte tokom zalaska sunca

7. Rt Lefkada ili Cape Dukato

Najjužnija tačka na ostrvu, svetionik pored kog mnogi turisti uživaju u prelepom zalasku sunca, rt sa kog se po legendi zbog neuzvraćene ljubavi bacila u more čuvena Sapfo (pesnikinja sa Lezbosa)

8. Tradicionalna sela Lefkade

Obavezno posetite ili prođite kroz neka od tradicionalnih sela unutar ostrva u kojima se čini kao da je vreme stalo. Stare kamene kuće i vremešni stanovnici koji uvek ljubazno otpozdrave kad im mahnete sa osmehom iz automobila: Karia, Exhanthia, Kalamitsi, Athani, Dragano, Tsoukalades, Drymonas i druga.

9. Najlepše plaže Lefkade

Porto Katsiki, Kathisma, Milos, Egremni, Gialos, Agios Ioannis, Pefkoulia, Kalamitsi (sa plažama Kavalikefta i Megali Petra koje se nalaze jedna pored druge), Agiofili… Pogledajte ovde spisak svih lepih plaža Lefkade.

10. Izlet brodom do ostrva Itaka, Kefalonija, Skorpios, Meganisi, Madouri

Brodovi kreću iz Nidrija, a cena izleta se kreće od 20-25 eur. Nekim turistima ovaj izlet je prilično naporan i ne baš fascinantan, ali po našem mišljenju dobra je prilika da bar na nekoliko sati uživate u destinacijama za koje možda više nećete imati prilike da ih posetite.