Buenos Dias, Buenos Aires

Buenos Dias, Buenos Aires

„Buenos dias, Buenos Aires“ bilo je prvo što sam pomislila kada sam dotakla tlo ovog čudesnog grada i udahnula taj čuveni „dobri vazduh“ što u prevodu znači ime argentinske prestonice. Kiša koja je padala nije imala šanse da pokvari moj utisak… Čak i to što sam mokra do kože kotrljala svoj kofer ulicom Florida na putu do hostela mi je bilo zanimljivo i sa osmehom sam upijala svaki delić atmosfere ove ulice. „Cambio, cambio“ čuje se sa svih strana… Ulica Florida, nalazi se u samom centru grada i predstavlja pešačku zonu prepunu zanimljivih prodavnica i restorana. Idealna lokacija, pomislila sam videvši svoj hostel.

 

Za Buenos Aires kažu da je to „ Pariz Južne Amerike“, grad koji svojim izgledom, arhitekturom i uređenjem najviše podseća na evropske prestonice. Istina, šetajući ulicama ovog grada imate utisak da ste u Parizu, Madridu ili nekom drugom evropskom gradu. Ipak, nešto je drugačije, nešto ovaj grad čini posebnim… Široke bulevare, velelepne parkove, savršenu arhitekturu, bogat kulturni i noćni život možemo videti i u drugim metropolama sveta, ali ta strast za životom i igrom može se osetiti samo ovde. Latino, latino…

 

Buenos Aires je osnovan 1536.godine od strane Pedra de Mendoze pod nazivom Sijudad de Nuestra Senjora Santa Marija del Buen Ajre na samom ušću reke La Plata u Atlantik. Tokom prva 2 veka postojanja, grad je opstajao u vrlo skromnim uslovima zaviseći pre svega od trgovine. Španci su svoju trgovinu usmeravali preko Lime, što je prilično loše uticalo na ekonomiju grada ali i povećavalo mržnju stanovništva ka španskim osvajačima. Početak 19.veka označava i početak borbe za nezavisnost. Konačno, 25.maja 1810. godine uspešno je oborena vlast španskog podkralja i uspostavljna privremena vlast, da bi 1816. i zvanično bila proglašena nezavisnost Ujedinjenih provincija Južne Amerike.

 

Kiša prestaje i sunce se polako pojavljuje iza oblaka. Znala sam da me Buenos Aires voli J Upoznavanje grada započinjem šetnjom do obližnjeg Plaza de Mayo, glavnog trga u kvartu Monserat. Ovaj prelepi trg koji je ime dobio po Majskoj revoluciji iz 1810.godine i koji je od svog nastanka centar svih političkih dešavanja u gradu, krasi predsednička palata – čuvena Casa Rosada, poznata po svojoj fasadi roze boje ali i po centralnom balkonu sa koga se Eva Peron, obraćala narodu okupljenom na trgu. Pored palate, na trgu se nalazi i Katedrala Metropolitana u kojoj se nalazi i grob velikog argentinskog i južnoameričkog revolucionara Jose de San Martina, zgrada centralne banke ali i „ Piramide de Mayo“ najstariji nacionalni spomenik grada izgrađen 1811.godine. Takođe, ne mogu a da ne spomenem i jedan od otmenijih i lepših trgova u gradu, trg Kongresa na kome svakako dominira istoimena zgrada Kongresa, građena po uzoru na američki Kapitol u Vašingtonu. Ipak, svako ko dođe na ovaj trg želi da vidi i fotografiše najveći ukras trga, čuvenu Rodenovu statuu „Mislilac“.

Buenos Aires ima i svoja „ Jelisejska polja“ – aveniju 9.juli koja spada u najšire avenije na svetu. To je srce grada, žila kucavica modernog Buenos Airesa. Ulice koje izlaze na ovu aveniju spadaju u elitni deo grada prepun restorana, pozorišta, bioskopa  i naravno luksuznih radnji. U središtu avenije nalazi se Obelisk visok 40m, podignut 1936.godine povodom 400 godina od osnivanja grada.

 

Boravak u Buenos Airesu se ne može zamisliti a da bar dva puta niste posetili najživopisniji i nazanimljiviji deo grada – čuvenu La Boku. Potpuno drugačiji kvart od svih ostalih, prosto rečeno duša ovog grada. Boku su sagradili siromašni italijanski emigranti koji su ovde došli  krajem 19-og i početkom 20-og veka. Kako bi svoje sive kućice učinili prijatnijim za život i uneli malo radosti i italijanskog vedrog duha, oni su „pozajmljivali“ farbu iz obližnje luke i krečili svoje fasade u različite boje. Tako je od nekadašnje italijanske, radničke kolonije postala umetnička i boemska četvrt prepuna restorana i suvenirnica, gde se zvuk tanga čuje na svakom koraku a ulični plesači vas zadivljuju svojim plesnim umećem. Vesela i razigrana Boka, danas je pravi muzej na otvorenom. Bilo da ste ljubitelj fudbala ili ne, sigurno ćete želeti da posetite Bombonjeru, čuveni stadion Boca Juniorsa na kome je igrao i legendarni Diego Maradona.

 

Grad tanga, te tužne misli koja se strastveno pleše, grad Borhesa i Evite Peron, grad koji nikada ne spava i koji će vam pružiti gostoprimstvo koje ćete pamtiti za sva vremena. Ovaj dijamant Južne Amerike uspeće lako da vas zavede, šarnira, impresionira a opet da učini da se osećate kao kod svoje kuće. Buenos Aires se prosto uvuče pod kožu i iako možda nije najlepši na svetu, njegovu energiju, strast i posebnost teško je nadmašiti.

 

Ana Ilic

Оставите одговор