Halkidiki – Sitonija

Halkidiki – Sitonija

Sitonija je park Halkidikija gde ljubitelji tišine i zelenila traže utočište. Obala je duga više od 300 kilometara i okružuje tri planine – Meliton, Peklaru i Itamos. Na Sitoniji se mogu videti živopisne male luke, brojna ribarska sela, usamljene plaže i nestvarni kolorit različitih boja.


Sitonija je srednje poluostrvo tj. prst Halkidikija i daleko je manje razvijeno od komercijalnije Kasandre na zapadu. Obala Sitonije je raznovrsnija, postoje ribarske luke, izdvojene uvale i atraktivni zalivi. Kao i Kasandra, i Sitonija je prekrivena borovom šumom, ali je generalno brdovitija i krševitija.

Putevi na Sitoniji su generalno dobri, ali javni prevoz je malo neujednačen pa imajte na umu da će vam biti potreban automobil. Putevi na Sitoniji nisu zakrčeni osim vikendom kada Grci iz Soluna i drugih gradova idu prema obali. Često su prazni, a pogled je fantastičan. 

Pored puteva se nalaze košnice, jer je Sitonija veliki proizvođač meda. Sitonija je poznata po svom medu, koji se uglavnom proizvodi u oblasti Nikiti. Pakuje se u Poligirosu i uglavnom je namenjen izvozu. Biciklistima i motociklistima se savetuje da nose tkaninu preko usta i naočare za sunce ili vid da bi izbegli „sudar“ sa pčelama. 

Na Halkidikiju uglavnom nadmorska visina raste od zapada ka istoku. Na Kasandri, na zapadu, su male ravnice dok je Sitonija brdovitija. Postoji Singitski zaliv na zapadu i Toroneos zaliv na istoku. Planina Itamos ili Draguntelis se nalazi u centru poluostrva.


Zapadna obala Sitonije

Zapadna obala Sitonije je «mekša» strana poluostrva, komercijalizovanija od istočne sa dugim i širokim plažama dobrog peska.

Putevi su dobri i do svih mesta se može doći relativno lako, iako glavni put ide malo uvučenom trasom u odnosu na plaže, tako da ćete se nagledati kopna dok ne skrenete na sporedni put da se spustite do letovališta. 
 

Gerakini

Gerakini leži oko 20km od Nea Maudanije i 75km od Soluna. Glavna plaža je duga obala sa zlatnim peskom i brdima sa borovom šumom na oba kraja. Postoji napušteni rudnik na jednom kraju plaže, ostatak iz perioda kada je ovde bilo samo seoce za radnike u rudniku granulata. Letovalište se razvilo 1960-ih godina, a sada ima hiljade posetioca svake godine i mnogo hotela, apartmana, čak i mesto za kampovanje. Ipak, mesto nije uništeno razvojem.
Njegova lokacija je idealna za one koji vole da istraže sva tri poluostrva Halkidikija pošto je smešten u srcu regiona sa dobrom mrežom puteva u svim pravcima.


Psakoudia

Malo, ali atraktivno letovalište Psakoudia nekada je bila luka za stari kamenolom, a danas je glavno zanimanje oko 200 stanovnika turizam. Psakoudia leži južno od Gerakinija i poslednji put kada smo proveravali bilo je pet velikih hotelskih kompleksa, dosta privatnih vila i apartmana, i uglavnom svi su smešteni pored ili nedaleko od mora.

Letovalište Psakoudia je moderno, uglavnom razvijeno 1970-ih i 80-ih kao namenski građeno hotelsko letovalište. Ima nekoliko restorana i kafića koji podmiruju potrebe posetilaca koji mogu da dostignu broj od 4.000 u špicu sezone. Plaža je čista i peskovita, sa blagim padom i više barova sa ležaljkama. Postoje sportovi na vodi i odbojka na plaži. Šetnje duž obale vode do malih pećina i malih izolovanih poteza peska i stena. Psakoudia ima dobar izbor restorana, picerija i kafića duž obale, a takođe i minimarkete.

Iznad Psakoudia ka kopnu je staro tradicionalno selo Ormilia koje vredi posetiti da bi se videle atraktivne, tradicionalne kuće i uske ulice.


Metamorfosi

Metamorfosi je malo i vrlo atraktivno odmaralište malo južno od Psakoudie i oko 100 km od Soluna. Sagrađeno je na padini prekrivenoj borovima. Ovde se borovo drveće pruža nadole do nekoliko poteza glatkog, ravnog peska i vrlo malih peskovitih i šljunkovitih plaža u zalivima. Metamorfosi se smatra jednim od najlepših letovališta u oblasti i to sa dobrim razlogom. Intenzivno su građeni manji hoteli i apartmani, ali većina smeštaja je okružena borovim drvećem i prilično neprimetna.

Mnogi apartmani u Metamorfosiju su sagrađeni iza puta koji ide prilično blizu obale. Plaža Metamorfosi je prošarana stenama koje izbijaju iz peska i borovima koji daju dosta prirodnog hlada.

Mesto ima oko 600 stanovnika, ali taj broj poraste i do nekoliko hiljada leti. Postoje nekoliko taverni i kafea koji izlaze u susret potrebama lenjih posetilaca kao i nekoliko radnji sa suvenirima i kamping u blizini.


Nikiti 

Mesto Nikiti smešteno je iza zaliva Metamorfosija i jedno je od najstarijih sela na Halkidikiju sa istorijom koja datira od pre 700 godina. Nikiti je izgrađen od tradicionalnih kamenih kuća i smešten među borovim drvećem sa nekoliko crkvi koje vredi posetiti, i narodnim muzejem. Pijaca radi svakog petka ujutru i tu se prodaju lokalni proizvodi, uključujući poznati Nikiti med. Crkva Svetog Nikole datira iz 1867, a postoje i ruševine crkvice iz 16.-og veka koja ima freske iz tog perioda. Nekoliko praistorijskih naselja su iskopana na okolnim brdima.

Plaža Nikiti je duga, a pesak je mekan i ravan sa blagim padom u vodu. Borovi oivičavaju pozadinu plaže dajući prirodan hlad, a ležaljki i suncobrana ima dovoljno. Postoji više marketa, restorana, barova i kafića u mestu. Južno od Nikitija su male, peskovite plaže Kalogria beach, Elia beach i Lagomandra beach.


Neos Marmaras

Nekadašnja ribarska luka Neos Marmaras je sada jedno od najpopularnijih letovališta na Sitoniji. U pozadini su brda sa borovom šumom, a sama luka je smeštena u zalivu u obliku potkovice na severnom kraju velikog zaliva oko 110km od Soluna. Zemlja je nekada pripadala manastiru, ali su oblast 1922. godine naselile grčke izbeglice iz Marmarasa iz Turske, te odatle potiče i ime mesta Neos Marmaras.

Postoje plaže koje gledaju ka jugu istočno i zapadno od Neos Marmarasa, sa mekim bledim peskom i blagim padom ka moru, što ih čini pogodnim za decu. 
Centar mesta je prilično živ sa mnogo taverni, restorana, kafića, barova i radnji. Trgovci postavljaju uveče tezge, a na ulici su često umetnici i zanatlije koji prodaju svoje radove. Ima takođe i dosta marketa i ostalih radnji kao i uobičajenih prodavnica suvenira i poklona.

Meni u restoranima u Neos Marmarasu je namenjen međunarodnom ukusu, ali postoji nekoliko odličnih ribljih restorana oko luke. Klubovi i kafići su otvoreni do kasno u noć, ali ne previše bučni. U moru je nenaseljeno ostrvo Kefilos (Kornjačino ostrvo) koje doprinosi zanimljivosti scenografije, a postoji i dosta mesta za šetnju po borovim šumama koje okružuju Neos Marmaras. Na padini leži predivno staro mesto Partenon, sa uskim uličicama i dobro očuvanim kamenim tradicionalnim kućicama.


Porto Karas

Porto Karas je izgrađen od strane veoma bogatog grčkog biznismena kao privatno letovalište za oko 3.000 gostiju, sa svojom sopstvenom marinom za jahte, pozorištem koje prima 4.500 ljudi, sportskim centrom i vinogradima. Zemlja je rasprodata nakon njegove smrti i Porto Karas je sada samostalni turistički kompleks odmarališta sa tri velika luksuzna hotela na području od 18km. Tu se održavao samit lidera Evropske Unije 2003. god, tako da nije tipično starinsko grčko mesto za beg.

Glavne plaže Porto Karasa su prisvojili luksuzni hoteli. Postrojeni nizovi ležaljki leže na besprekorno ravnom belom pesku koji se pruža sa svake strane zaliva do ultra jahting marine. Većina oblasti je takođe prirodni rezervat, što je iznenađujuće imajući u vidu uređenje prostora i travnjaka koje postoji. Rezevat je u posedu jednog od hotela, ali je otvoren za posetioce koji mogu da prošetaju do mora putem koji je zatvoren za normalni saobraćaj.

Najveći hotel, Porto Karas Grand, je ogroman kompleks sagrađen u obliku koji linearno prati ogromnu marinu. Veštačka jezera su stvorena na kopnu, a takođe postoji i golf teren sa 18 rupa. Ukoliko Vam se ne sviđa ili ne možete sebi da priuštite luksuz boravka u jednoj od hiljadu luksuznih soba ipak možete da nađete sebi mesto u nekoliko malih zaliva duž ovog dela obale. Skrenite sa glavnog puta kod znaka Eurokamping i pratite put oko 5km kroz borovu šumu do malog autoparka gde se možete spustiti do nekoliko malih peskovitih zaliva. Postoji dosta drugih malih staza koje omogućavaju pristup raznim zalivima do mesta za kampovanje do kog se takođe može doći, naravno, brodom.


Toroni

Toroni se nalazi na jugozapadnoj obali Sitonije, južno od Porto Karasa i oko 130km od Soluna. Toroni ima prelepu plažu sa finim zlatnim peskom, oko 2km dugačku sa šumovitim brdima iza nje. Šume zapravo izgledaju kao da im nije mesto u južnom delu Sitonije pošto je on generalno „jalov“ i bez drveća. Plaža je duga, peskovita i široka sa plićacima u moru. Automobili se mogu parkirati pored, a drveće pruža puno prirodnog hlada. Veći deo Toronija je sada prepušten malim hotelima i kompleksima apartmana, od kojih na sreću ni jedan nije isuviše nametljiv. Taverne i kafići kao i mini marketi postoje u mestu.

Selo Toroni datira iz 8.-og veka p.n.e. i ima nekoliko dobrih arheoloških nalazišta u oblasti, ali ni jedno od njih nije bilo otvoreno za posetioce. Postoje ruševine zamka i nekoliko hrišćanskih bazilika u mestu. Crkva Svetog Atanasija ima sjajne freske i mozaike.

Na severu Toronija se nalazi velika peskovita plaža Tristinika, koju ponekad zovu Aretes. Uske staze vode do glavnog puta i spuštaju se ka dugoj plaži gde postoji i mesto za kampovanje. Drugi dugački peskoviti polumesec leži malo dalje na severu na Azapiko plaži, omiljenom mestu za dnevna krstarenja brodićima. Nema kuća, samo pesak iza koga je nisko šipražje, šatori i karavani koje polu-trajno tu parkiraju Grci koji su na vikendu.


Porto Koufo

Porto Koufo ili Porto Koufos je najjužnije mesto na Sitoniji, smešteno na vrhu velikog zatvorenog zaliva. Okruženo oštrim ivicama sa jednom od najdubljih prirodnih luka u Egejskom moru, korišćeno je kao baza nemačkih podmornica u II svetskom ratu. Mnoga ratna utvrđenja se u njemu još uvek mogu videti.
Kufo je grčka reč „gluv“ i mesto je ime zaradilo zbog toga što je tako dobro zaštićeno da su seljaci imali običaj da kažu da ne mogu da čuju more, uprkos toga što su na obali. Do Porto Koufa se može doći spuštanjem niz strmi put kroz borove šume sa veličanstvenim pogledom na zatvoreni zaliv. To je praktično ribarsko selo i ima samo oko 100 stanovnika, a udaljeno je 140km od Soluna.

Uprkos lepoj lokaciji selo nije naročito atraktivno, samo gomila kuća, malo apartmana i nekoliko taverni oko luke. U septembru Porto Koufo je domaćin festivala pecanja tune.
Osim malog sela, luke i veoma male peskovite i šljunkovite plaže odmah oko zaliva, Porto Kufo ima samo divlje i stenovite pejzaže u okolini kojima može da se pohvali. 


Istočna obala Sitonije

Istočna obala Sitonije je malo šira od zapadne. U ovom delu postoji mnogo dobrih plaža, ali je pesak na njima mnogo grublji nego na zapadu. Morski povetarci takođe čine talase malo većim na istočnoj strani što nije toliko sjajno za decu ili one koji se sunčaju, iako ima mnogo zaklonjenih zaliva sa plitkim vodama. Vetar povremeno stvara veoma olujne uslove u avgustu.

Najbolje plaže istočne obale su na severu između Vurvurua i Sartija, sa mnogim dobrim zalivima. Mnogi Grci koriste udaljenije plaže za vikend posete, a postala je i navika parkiranja ružnih karavana i šatora iza plaže samo radi upotrebe vikendom. Kampovanje je veoma popularno svuda na poluostrvu, ali najviše na istoku.


Agios Nikolaos

Mesto unutar kopna Agios Nikolaos označava početak istočne Sitonije i smešteno je oko 110km od Soluna, ugneždeno u brdima iznad oblasti primorskog mesta Ormos Panagias, koja je u suštini seoska luka, ali se razvila u letovalište. Agios Nikolaos je tradicionalno brdsko selo od kamenih kuća i kaldrmisanih ulica, kojim dominira glavni trg sa fontanom. Trg je okružen kafićima i tavernama i popularno je mesto noću.

Ostatak sela je poznat po svojim gradskim kućama iz 19.-og veka sa impresivnim drvenim balkonima i dvema lepim crkvama posvećenim Svetom Đorđu i Svetoj Paraskevi. U ravnicama istočno i jugoistočno od Agios Nikolasa su plantaže maslina i južnog voća. Na jugu se planina Itamos uzdiže iz borove šume dok su na severu uglavnom šume sa uzgajalištima maslina i polja na nižim brdima.

Oblast Agios Nikolaos je dobro poznata po vinu iz njenih vinograda, medu i maslinovom ulju kao i proizvodnji jakog lokalnog pića nazvonog „Tsipouro“. Selo je prilično veliko, sa oko 2.500 stanovnika, a pored uobičajenih kafića, taverni i radnji sa suvenirima, tu je i pošta, minimarketi, zdravstveni centar, apoteke… Svakodnevno postoji autobuska veza sa Solunom, Sartijem, Poligirosom i Nea Maudanijom – oko tri autobusa dnevno leti, nešto ređe zimi. Manja luka Ormos Panagias je na samo 2.5km od Agios Nikolaosa i odavde kreću dnevni obilasci poluostrva Atos, kao i odlasci na ostrvce Amuliani.

Nedaleko od Agios Nikolaosa nalazi se i plaža Salonikiou beach ili Akti Salonikiou.


Ormos Panagias

Ormos Panagias je mala ribarska luka sa velikim brojem dobrih i popularnih plaža u blizini. Nalazi se oko 2.5km od mesta Agios Nikolaos i malu luku koriste lokalni ribari, a služi i za dnevna krstarenja oko planine Atos i posete ostrvcu Amuliani, kao i mestu preko puta zaliva – Uranopolisu. Postoji nekoliko prijatnih taverni i kafića oko luke i duž plaže. 
Postoji nekoliko peskovitih plaža duž ovog poteza obale, od kojih su najbolje Pyrgos beach i Livrochio beach.


Vourvourou

Vourvourou ili Vurvuru je popularno mesto za odmor na istočnoj obali Sitonije udaljeno oko 120km od Soluna. Teško da se može nazvati selom. Dugo trakasto naselje prati glavni put uz obalu koji proseca borovo drveće i plantaže maslina. Između drveća su novoizgrađene vile pošto je ovo postalo omiljeno mesto za beg Grka na vikendu. Postoje i turistički objekti uobičajeni za popularno letovalište, kao i minimarketi i radnje, kafići, taverne, restorani i picerije.

Duga plaža u mestu od belog peska doseže do uskog poluostrva Ksifara i dalje do izolovanog zaliva Karidi. Na Karidi plaži ima malo hlada i postoji kantina sa pićem i fast food-om.
Sam Vourvourou ima nekoliko malih zaliva koji su relativno mirni, čak i u glavnoj letnjoj sezoni. Ipak, na Karidi plaži može biti gužve, naročito u avgustu. More je veoma plitko tako da je idealno za porodice sa malom decom. Može se ići metrima duboko u vodu, a da ne postane duboko. Koralni reljef dalje od obale je magnet za ronioce.

Pored obale postoji devet ostrvaca koje privlače izletnike. Neka, kao što je najveće Diaporos, čak imaju svoje sopstvene male peskovite plaže. Iza glavne plaže Vurvurua je laguna Livari, izdvojena od mora dugom peskovitom plažom. Iza glavnog puta i mesta je planina Itamos na kojoj postoje mnoge pešačke staze kroz borove šume na padini brega sa divnim pogledom na zaliv i planinu Atos koja je preko puta zaliva.


Armenistis

Plaža Armenistis je nekada bila tiha, peskovita plaža okružena borovom šumom na istočnoj obali oko 130km od Soluna. Sada je preplavljena jednim od najvećih centara za kampovanje u Evropi. Organizovani kamp-centar je velika turistička atrakcija sam po sebi. Neki od Armenistis kamping objekata obuhvataju medicinski centar, supermarkete, kioske, bankomate, čak i bioskop. Plaža Armenistis je smeštena na početku padine borove šume i duga, peskovita plaža je danju naseljena kamperima, a noću se tu održavaju zabave na plaži, muzičke večeri i godišnji festivali sportova na vodi. 

Pesak je dobar i plaža Armenistis je dobro zaštićena od vetra, za razliku od nekih drugih plaža na istočnoj obali. Plitka voda je pogodna za decu. Veliki bar na plaži u centru plaže pretvara se u muzički bar noću, a ponekad se pored njega postavlja bina gde nastupaju bendovi.


Platanitsi

Plaža Platanitsi je bukvalno predata kamperima pošto se kamp proteže duž cele pozadine plaže. Ulaz je kroz kamp i ovde nema naselja samog po sebi, samo plaža Platanitsi, koja je duga i široka, sa dobrim peskom i veoma plitkom vodom i mestom za kampovanje koje se pruža duž većeg dela obale ispod drveća. Plaža je veoma tiha većim delom godine, ali zna da bude prilična gužva u avgustu kada Grci uzimaju godišnje odmore. 


Portokali

Postoji nekoliko malih zaliva severno od Platanitsija koji su omiljeni među nudistima. Najpopularniji je Portokali beach koji je mnogo manja, ali veoma atraktivan, a ima i kantinu na plaži koja se otvara leti. Ako ste spremni da se verete uz stene možete doći do susedne plaže Kavourotripes, neverovatno lepu plažu sa glatkim belim stenama i čudnim potezima peska. To je nekada bila „nezvanična nudistička“ plaža, ali je u poslednje vreme postala veoma popularna. Do obe plaže se može doći iz Platanitsija ili sa glavnog puta gde postoje saobraćajni znaci koji vas usmeravaju do plaža.


Sarti

Sarti je jedno od najpopularnijih mesta na istočnoj obali Sitonije, oko 140km od Soluna, a ime je dobilo po drevnom gradu Sarti, verovatno smeštenom u istoj oblasti, ali taj grad je davno nestao, iako postoje neke ruševine koje se mogu posetiti oko zaliva Sikia. Sarti je danas u velikoj meri mesto sa mnoštvom malih hotela i kompleksa apartmana za turiste, kao i mesta za kampovanje.
Njegove uske ulice su pune znakova za iznajmljivanje smeštaja, minimarketa i pekara, kafeterija i restorana. Ulične taverne i kafići su puni turista, a na šetalištu pored plaže postoji mnogih taverni i restorana sa pogledom preko plaže na poluostrvo Atos. Po vedrom danu možete čak razaznati neke od manastira smeštenih na padinama brda.

Plaža Sarti se proteže 2km duž obale, vrlo je lepa iako je veći deo plaže oštar, grubi pesak koji može biti neudoban pod nogama, a povetarac sa mora često može uzburkati vodu. Stena ima na oba kraja plaže, a ima i nekoliko malih zaliva i severno i južno koje privlače nudiste. 


Sikia

Mesto Sikia leži jugoistočno, oko 160km od Soluna, i podeljeno je na selo unutar kopna i plažu Paralia Sikia. Selo na brdu je prilično veliko, sa populacijom od oko 3.000 stanovnika, i skrivenim, ali strmim brdima i borovom šumom. Oblast Sikie je nekada bila u posedu manastira planine Atos i velika imanja su nekada finansijski podržavala manastire. Danas lokalno stanovništvo živi od turizma, poljoprivrede i pecanja.
Sikia je staro selo, u velikoj meri očuvano kao što je bilo u 19.-om veku. U centru sela je crkva Svete Anastasije koja je spaljivana nekoliko puta pre rekonstrukcije 1860, a pored nje je stara škola koja datira iz 1870. i jedna je od najstarijih školskih zgrada na Halkidikiju.

Plaža Sikia je veliki prostor oštrog peska koji je u većini delova prazan. Nekoliko barova na plaži obezbeđuju ležaljke i tu ponekad bude gužva. Plaža je izložena, sa malo hlada i na nekim mestima ima prilično oštar pad.

Sikia je popularno mesto za kampovanje i ima barem šest kampova u oblasti. Pored plaže postoje dve velike vetrenjače koje su sagrađene u 19-om veku. Druge male plaže u zalivima oko zaliva su Kriaritsi, Klimataria, Linaraki i Agrida – na koje je dobro otići ukoliko želite da se osamite, iako na nekima ima profesionalnih kampera. Kriaritsi, na primer, ima zlatni pesak, bar na plaži i dva mesta za kampovanje, ali je i dalje bukvalno prazna u junu.


Kalamitsi

Najjužnije letovalište na istočnoj obali poluostrva Sitonije je Kalamitsi, oko 160km od Soluna. Kalamitsi je smešten u duplom zalivu sa malim ostrvcetom u moru. To je veoma tiha i mirna lokacija sa nekoliko ostrvaca oko zaliva, od kojih mnoga imaju male i zaklonjene peskovite uvale. Postoje mesta za kampovanje u dva najveća zaliva. Glavni Kalamitsi zaliv je veoma atraktivan, pesak je tako mekan i beo kao što ćete retko naći na poluostrvu. Plaže su duge, prave, široke, a u pozadini su plantaže maslina.
Kalamitsi bi bilo idealno mesto da nije trošnih redova zarđalih karavana, kamp-kućica i šatora smeštenih upravo iza plaže koji su obično puni vikendima, a prazni većim delom godine. 

Severna plaža je plitka i u obliku polumeseca sa kućama i malim blokovima apartmana u pozadini. Kako je ovaj deo poluostrva Sitonija mnogo manje razvijen, imaćete malo izbora kada je u pitanju hrana, piće i šoping, ali se to nadoknađuje mirnim okruženjem. Kalamitsi je takođe omiljen kod Grka vikendom tako da na južnoj plaži ume da bude prilična gužva vikendima. Staza ka severu vodi do male peskovite uvale, omiljene kod nudista, koja ima čist pesak i plitku vodu.

Оставите одговор