Istanbul – šta videti?

Istanbul – šta videti?

Istanbul je naslednik prestonice drevne Vizantije, koja sa preko 1123 godina postojanja je najduže bivstvujuća imperija čovečanstva. Tokom istorije bio je slavljen, paljen, prekrštavan, osvajan. Centar kulture, trgovine, raskršće civilizacija i religija oduvek, a centar sveta više od jednog milenijuma. Sasvim dovoljan argument zašto ga posetiti. Nazivaju ga jedinim gradom na dva kontinenta, ondosno, reč je o Konstanitnoplju, zatim Carigradu, tj. današnjem Istanbulu.

Pre nego opišemo šta je ono što obavezno treba videti u Istanbulu, par rečenica o veličini ove metropole.

Današnji moderni Istanbul se sastoji od evropskog i azijskog dela koje povezuje bosforski most. Evropski deo je podeljen na stari i novi deo koje razdvaja istorijski zaliv Zlatni rog, a povezuje Galata most.

Statistike govore da današni Istanbul broji preko šest miliona stanovnika, sa preko sto hiljada turista dnevno. Uprkos svojoj veličini on nije skupa metropola, potpuno je prilagođen masama turistia, a o svemu se možete dogovarati sa Turcima. Puno toga se da videti, probati, kupiti i doživeti za razumnu cenu.

Neverovatno dinamičan grad, pravi megalopolis, a o tome šta je novo, a posebno zanimljivo u Istanbulu pratite na našem video vodiču, u odeljku putopisi o Turskoj. Turistički vodič se stalno ažurira marljivo probranim, a pre svega smisleno odabranim pričama sa putovanja iz svih delova Turske. Drugi pragmatični savet je sledeći: fotografisanje je u Istanbulu dozvoljeno svuda. Tako da ponesite rezervne baterije i dovoljno memorije, jer posle dugo vremena samo slike iznova osvežavaju emociju doživljenog.

 

Šta videti u Starom evropskom delu Istanbula

1) Aja Sofija – nekad najveća hrišćanska crkva na svetu, pa najveća džamija, danas muzej – vreme potrebno za ulaz i obilazak je oko sat vremena – ulaz se plaća 20 lira; Pogledajte detaljnu reportažu na forumu. Nije prijatno gledati ostatke mozaika prekrivene arabeskama, al istorija je učinila svoje.

2) Tri obeliska; Prva 3 lokaliteta su zaštitni znaci Istanbula i nalaze se jedno do drugog, na platou zvanom Sultanahmet;

3) Rimski podzemni rezervoar za vodu „Cisterna Basilica„, na mapi označen kao Yerebatan – nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. preko puta glavne ulice u tom delu grada, kojom prolazi laki metro – vreme potrebno za ulaz, obilazak i kafu (čak su u sred toga pod zemljom napravili i kafe) je pola sata do 40 minuta – ulaz se plaća 10 lira;

OBAVEZNO posetiti, ambijent je prilično nestvaran. Pola sata provedenih tamo ostavlja vrlo jak utisak.

4)  Plava džamija (Blue Mosque)– jedna od 3 najveće džamije u Turskoj, i jedina pored one u Meki sa 6 minareta, impozantna i spolja i iznutra, obavezno uđite, izuvanje naravno obavezno, dobija se kesa za obuću – vreme potrebno za ulaz i obilazak 20 minuta do pola sata – ulaz je bespatan;

5) Topkapi palata – palata sultana od 15. do 19. veka – nalazi se odmah iza Sultanahmeta tj. Aja Sofije – po izgledu, parku u kom je smeštena, mestu na kom se nalazi i pogledu odatle jako podseća na Kalemegdan – obavezno svratiti u riznicu gde se nalazi drugi najveći dijamant na svetu i popiti kafu na terasi kafea sa pogledom na Bosforu – vreme potrebno za sve je bar 3 sata, gužve su ogromne, pa dođite što ranije. Ulaz se plaća 20 lira;

6) Egipatski bazar na Misirli čaršiji – tzv. „Pijaca začina i slatkiša“ – mesto odakle nećete lako izaći. Na forumu je ova pijaca detaljno foto dokumentovana. Totalno živopisno i egzotično, osećaš se kao u nekoj od emisija serijala „Svet na dlanu 🙂 Vreme potrebno za obilazak minimu sat vremena, u zavisnosti od emocije prema slatkišima i začinima. Sa slika se da videti veliki izbor ratluka, alve, bombona, njihovih sitnih kolača i poslastica, začina, čajeva, egzotičnog voća.

7) Sulejmanova džamija – takođe jedna od tri najveće u Turskoj – nije obavezno, trenutno se renovira, pa se ne može bog zna šta videti;

8) Valensov akvadukt – jedan od najbolje očuvanih rimskih akvadukta u Evropi, impozantnog izgleda, zaista vredi videti;

9) Sirkedži, kultno mesto iz romana Agate Kristi i nekadašnja poslednja stanica Orijent Ekspresa – veoma impresivna zgrada, vrlo egzotično. Ako putujete vozom, onda obavezno obiđite zgradu, a ako dolazite autobusom, od Sultanahmeta je udaljna pola sata opuštene šetnje.

10) Grand Bazar na Kapali čaršiji – ogroman starinski bazar sa stotinama radnjica sa suvenirima, tkaninama, nakitom, odećom, raznim sitnicama. Neverovatan utisak je da skoro svaki trgovac razume srpski. Vreme potrebno za obilazak dva do četri sata, u zavisnosti od pola. Cenkanje je obavezno.

11) Kafić Pjer Loti na Ejupu sa upečatljivim pogledom na Zlatni Rog. Više o njemu u reportaži ovde.

I kao šlag na torti, preporučujemo Arheološki muzej u Istanbulu. Jedan od svakako najbogatijih muzeja antičkim kulturnim nasleđem na svetu. Ulaznica je 10 lira, a kad jednom uđete, Antički svet zadržaće vas više časova. Uživajte u slikama na forumu.

 

Šta videti u evropskom delu Istanbula

U novom evropskom delu Istanbula posetiti sledeće:

1) Galata kula – vidikovac sa kog se pruža fenomenalan pogled na stari evropski deo grada, na zaliv Zlatni rog (Halic), na Bosfor sa njegovim mostovima i na azijski deo grada – vreme potrebno za ulaz i razgledanje pola sata – ulaz se plaća 10 lira; Obavezno posetiti i to u suton, kada su boje čarobne.

2) Palata Dolmabahče – palata Sultana iz 19. veka, nalazi se tik uz more – po mnogima među 5 najlepših palata Evrope, takođe i jedna od najvećih (285 prostorija, obilazi se naravno samo 15-ak glavnih), glavni ulaz je sa mora što daje poseban šmek – vreme potrebno za ulaz i obilazak dva sata – ulaz se plaća 20 lira; Obratite pažnju i na izuzetnu džamiju pored palate.

3)  Tržni centar Dževahir – treći najveći tržni centar u Evropi – na mapi crna tačka pored parka Šišli – ako idete prevozom tačno 7 stanica bilo kojim busom koji ide od trga Taksim pa do parka Šišli, kod njih za razliku od nas na busevima sve lepo piše, čak i usputne stanice 🙂 Ako se odlučite da tu nešto i pojedete posetite etno restoran „Gelik“. Inače od Galata kule imate uzbrdo 10 minuta i izlazite na početak pešačke zone Ištiklar – turska Knez Mihailova, samo duplo duža – takođe puno radnji, kafića i restorana, završava se na Trgu Taksim; Vožnja tramvajem obavezna. Sve je deteljno dokumentovano na forumu.

Šta videti u azijskom delu Istanbula

1) Vidikovac Čamlidža – najlepši noćni pogled, vidi se ceo Istanbul sa sve Bosforom i njegovim mostovima – jedan od najlepših utiska koje ćete poneti kući. Nažalost nije moguće doći gradskim prevozom jer je prilaz autobusom jako težak, turistički busevi se jedba popnu, tako da bi tamo mogli samo kolima ili taksijem, pri čemu nažalost nikad se ne zna koliko bi taksi izašao – ako budete smešteni u starom evropskom delu grada odlazak tamo zbog udaljenosti od centra i vremena koje potrebno da stignete (morate prvo preko jednog mosta u novi evropski deo grada pa onda peko drugog u azijski deo) a donekle i nepristupačnosti, zavisi od toga koliko ostajete, ali ako idete idite obavezno predveče ili uveče, tada je doživljaj nemerljivo lepši!

Eto, za sve one koje su bili u dilemi da li posetiti Istanbul, verujem da su se prelomili. Danas su turističke agencije jako konkurentne kada je odlazak u Stambol u pitanju.

Eto, za sve one koje su bili u dilemi da li posetiti Istanbul, verujem da su se prelomili. Danas su turističke agencije jako konkurentne kada je odlazak u Stambol u pitanju.

Dodatne znamenitosti Istanbula

Naravno Istanbul ima još mnogo toga, te evo i dodatnih znamenitosti koje su do danas nezaobilazne atrakcije jedinog višemilenijumskog grada na dva kontinenta. Ipak, Istanbul je ono jezgro turske pripovesti oko kojeg se sve vrti. Bogatstvo i lepota ove zemlje na zapadu istoka i na istoku zapada najbolje se ogleda u raskošnim suprotnostima i neočekivanim mešavinama kultura, običaja i tradicija koje postoje u njenom najvećem gradu.

Istanbul je jednako ekonomski, koliko i kulturno-istorijski centar Turske, a znamenitosti se ovde sreću na svakom koraku. Nimalo ne zaostajući za razvijenim metropolama sveta, ovaj grad će vam ponuditi sasvim dovoljno od moderne kulture i arhitekture savremene Turske, ali kada se iza tog modernog sjaja pogleda dalje sa svih strana se nailazi na očuvane i neprocenjive spomenike kultura koje su ovde ostavile svoj trag – grčke, rimske, vizantijske, arapske, otomanske.

 

𝔸𝔾𝔸ℙ𝔼 𝕋𝕀𝕄

Оставите одговор