Kokino Nero: Banja i letovalište u Tesaliji

Kokino Nero: Banja i letovalište u Tesaliji

Kokino Nero (Kokkino Nero) je letovalište i banja u administrativnoj regiji Tesalija i nalazi se u podnožju planine Osa, na 60-ak kilometara od grada Larisa i 17 km od autoputa Solun – Atina. Od popularnijih mesta u Olimpskoj regiji najbliži mu je Nei Pori koji se nalazi na 30 km udaljenosti. Prema poslednjim popisima, mesto ima manje od 100 stanovnika, izuzetno je mirno i ne toliko turistički razvijeno, tako da predstavlja idealnu destinaciju za miran odmor u prirodnom okruženju.

Ime Kokino Nero u prevodu znači “crvena voda”. Ovaj naziv potiče od vrela koja se nalaze na tom području i koja su bogata mineralnim solima sa visokim procentom gvožđa, što vodi daje specifičnu crvenkastu boju. Na samom ulazu u Kokino Nero se nalazi banja na otvorenom, po kojoj je mesto prvenstveno i postalo poznato.

Tu postoji nekoliko malih bazena za spa terapije, lekovito blato i česma sa izvorskom vodom. Lekovita svojstva ovih voda su poznata od davnina, pošto se pretpostavlja da se upravo u ovom naselju nalazio drevni grad Eurymenae. Još tada je rimski pisac i naučnik Plinije Stariji govorio da se zlato koje se baci u fontanu Eurymenae pretvara u kamen, zbog čudesnih osobina vode. 

Osim kupanja i mazanja blatom, postoji i terapija koja se primenjuje pijenjem ove mineralne vode, što takođe daje odlične rezultate i pomaže pri lečenju brojnih bolesti urinarnog i gastrointestilnog trakta. Kako kažu oni koji su je pili, voda nije bas najprijatnijeg ukusa, pa se pripremite na to ukoliko želite da probate. Danas je Kokino Nero važna destinacija banjskog turizma zbog izuzetnog prirodnog okruženja koje nudi kombinaciju banje, mora i planine.

Plaža u mestu Kokino Nero

Plaža u samom mestu je šljunkovita, a na ulazu u vodu ima i krupnijeg kamenja, pa možda zbog toga nije najpogodnija za malu decu, ali je lepa i mirna. Ako ste neplivači, obratite pažnju na talase koji su ovde česta pojava. U neposrednoj blizini se nalaze dve, po mišljenju mnogih turista, lepše peščane plaže sa prirodnim hladom, i toplom i čistom vodom: Platia Amos (severno od Kokino Nera) i Koutsopia (južno). Do njih se može doći i pešice, pošto su udaljene oko 1,5 km. 

Još jedna plaža, koja se zove Stomio, je 10-ak kilometara severno (kada se krene ka Nei Poriju). Peščana je sa dugačkim plićakom i idealna za decu. Zatim, na 15-ak km udaljenosti južno od Kokino Nera možete posetiti i plaže u mestima Velika i Agiokampos. To su takođe mala i mirna naselja za odmor, bez mnogo sadržaja, ali samim tim i sa manjim brojem turista i bez gužve.


Može se reći da Kokino Nero nema nekih turističkih i zabavnih sadržaja, osim par prodavnica, pekara, i nekoliko restorana i kafića na plaži. Ovde je ipak u prvom planu priroda, a ne turizam. Nema mogućnosti za šoping i izlaske, pa ukoliko to tražite na odmoru Kokino Nero će vam verovatno biti monoton.

Jedine aktivnosti koje ovde mogu da se upražnjavaju jesu duge šetnje na prelepom čistom vazduhu, pešačenje kroz šumu i planinarenje. Ono po čemu je mesto karakteristično jeste drveće kestenova, kog ima u velikom broju, a šume su ispresecane malim potocima i mostićima. Ukoliko ste ljubitelji prirode, ovde ćete sigurno uživati.

Izleti iz mesta Kokino Nero

Ako odete na izlet u Larisu, imaćete priliku da se upoznate sa najvećim gradom regije Tesalija, koji nudi dosta aktivnosti. Poznat je pre svega po velikom broju parkova i kafića, ali i po kulturnim sadržajima. Obiđite muzeje kao što su Arheološki, Vojni, Muzej istorije i narodne skulpture, a zatim spomenik Hipokratu, čiji je grob ovde otkriven. Idite do najznačajnijijeg arheološkog lokaliteta brda Frourio i svratite u ”Papasov mlin” koji je nekada bio mlin, a danas je muzej kulturne baštine. Uveče uživajte u šopingu ili iskoristite priliku za izlazak u neki od mnogobrojnih barova i taverni. U Larisi se zaista može provesti jedan sadržajan dan.

Osim Larise, u blizini postoji još dosta mesta pogodnih za jednodnevne izlete u sopstvenoj režiji, pa tako možete obići dolinu Tempe, grad Volos i oblast Pelion. U ponudi organizovanih izleta preko agencija su još i planina Olimp, odlazak na Meteore, ostrvo Skijatos i Solun. Mogućnosti su raznovrsne, tako da ne morate da brinute da će vam biti dosadno. Kokino Nero možda na prvi pogled nije toliko atraktivno mesto, ali u kombinaciji sa okolinom, može biti dobar izbor za letovanje.

A.Ilic

Оставите одговор