Nea Peramos, Kavala

Nea Peramos, Kavala

Mada će svako ko bude imao prilike da boravi u jednom od manjih i mirnijih letovališta u neposrednoj blizini grada Kavale možda biti začuđen što neće biti u prilici da vidi gotovo nijednog turistu iz Srbije, ne sumnjamo da će se u mestu Nea Peramos sasvim sigurno lepo provesti.

Ipak, dobro je da naglasimo da ovo letovalište definitivno nije dobar izbor za one osobe koje žele da uživaju u provodu do kasnih sati ili koje imaju želju da naročito aktivno provedu svoj odmor, iako Nea Peramos zaista može da ponudi dosta aktivnosti. 

Na oko 18 kilometara udaljenosti od čuvenog grada Kavale, koji u mnogo čemu podseća na nekadašnji Dubrovnik, smešteno je omanje letovalište u kome živi tek oko 3 hiljade Grka. Dobro je da znate i da ovo mesto najčešće posećuju lokalni Grci iz Kavale, ali i državljani Bugarske. Od Soluna je udaljeno tek oko 140 kilometara, a na nešto manje od 5 kilometara se nalazi još jedno interesantno mesto u kome iz godine u godinu letuje sve više turista iz naše zemlje, Nea Iraklica. 

Činjenica da Nea Peramos spada u red manjih letovališta, uopšte ne umanjuje njegovu lepotu. U njemu ćete naći i čuveni supermarket grčkog lanca „Masoutis“, ali i još nekoliko manjih marketa i mnogobrojne suvenirnice i prodavnice različite robe. Svakako u mestu postoji i ribarnica, pekara i mesara, odnosno lekarske ordinacije, apoteka i pošta, tako da ne morate da brinete ni oko čega. 

U krajnjoj liniji, čak i ukoliko vam bude nešto nedostajalo dok letujete u Nea Peramosu, uvek možete kolima da odete do obližnje Kavale. Uz to, ako spadate u ljubitelje marketa „Lidl“, bićete oduševljeni činjenicom da se nadomak ovog letovališta, a na putu prema Nea Iraklici nalazi veliki market iz ovog nemačkog lanca. Dakle, snabdevanje definitivno nije nikakav problem!

Nea Peramos možemo slobodno da svrstamo u red onih letovališta koja se smatraju idelanim za boravak onih koji žele da se odmore i u tome uživaju, ali u pravom smislu reči. 

Plaža Nea Peramos i okolina

Gradska plaža u Nea Peramosu je lepo uređena i ima delova na kojima postoje ležaljke i suncobrani, a koji se iznajmljuju po istom principu kao u gotovo celoj Grčkoj – uz porudžbinu u kafiću se dobija mogućnost njihovog besplatnog korišćenja. Naravno, postoje i delovi na kojima možete besplatno da stavite sve svoje rekvizite. Plaža je duga i peščana sa šetalištem, kafićima i tavernama. 

Mada se glavna plaža ne smatra uopšte lošom, postoji jedna koja će vas opčiniti, a nalazi se na svega oko kilometar udaljenosti od ovog mesta. Ako znate da njen naziv u slobodnom prevodu sa grčkog znači dine od peska, verovatno će vam biti jasno i kako izgleda jedna od najlepših plaža Severne Grčke, ako ne i najlepša, Amolofi

Ne samo da se proteže čak oko 3 kilometra u dužinu, već je i naročito prostrana, a na sasvim prirodan način je podeljena na 3 dela, te se neretko može čuti da se oni nazivaju Amolofi 1, 2 i 3. Prekrivena je izuzetno sitnim, finim peskom bele boje, tako da se lako može dogoditi da pomislite da ste na nekoj od karipskih plaža. Naravno, zahvaljujući izuzetno čistoj vodi je postala vlasnik i „Plave zastavice“, koja se dodeljuje na nivou Evropske Unije. 

Ono što će oduševiti sve roditelje, a posebno njihove mališane jeste činjenica da je ulaz u vodu naročito dugačak, tako da će deca sigurno uživati. Podrazumeva se i da ova plaža opravdava u potpunosti svoj naziv, tako da su tu i peščane dine, na kojima će svi, a najpre najmlađi turisti moći zaista svakodnevno da se igraju, a tim pre što, zahvaljujući svojoj izuzetnoj prostranosti na plaži Amolofi nema gužve čak ni u samom jeku turističke sezone, ako izuzmemo dane vikenda. 

Gotovo celom dužinom plaže se nalaze kafići, ali ima i onih delova gde možete jednostavno da stavite svoj suncobran i peškir i uživate. Ono što će posebno oduševiti turiste koji u Nea Peramos idu sopstvenim automobilom, jeste činjenica da se parking nalazi tik uz ovu plažu, a da je na većem njegovom delu prirodna hladovina, tako da će i vaš ljubimac na četiri točka moći da odahne, dok vi uživate u nestvarnoj lepoti po kojoj je plaža Amolofi poznata u celoj Grčkoj. Ukoliko odlučite, imate mogućnost i da iznajmite pedaline i na taj način uživate u lepoti mora, a trebalo bi da znate i da se u neposrednoj blizini ove plaže nalazi i poluostrvo Vrasida, na kome se takođe nalazi vrlo lepa plaža i tvrđava.

Kada od Nea Peramosa krenete u pravcu Asprovalte, koja je udaljena oko 70 kilometara, verovatno ćete biti isto tako oduševljeni, jer se na tom potezu bukvalno nalaze plaže u kojima će svako moći da uživa. A sama činjenica da ćete, gotovo sigurno vi biti jedini na njoj, dodatno poboljšava čitav utisak. Ono što će vas nesumljivo tom prilikom opčiniti, jeste boja mora u ovom delu Grčke koja ide od tirkizno plave do nestvarno zelene.


Ukoliko poželite da upoznate istoriju Grčke, dok boravite u Nea Peramosu, možete posetiti drevni grad Filipi, koji se nalazi na teritoriji oblasti Makedonije i koji je naziv dobio u čast čuvenog grčkog vojskovođe Filipa Makedonskog, a od ovog letovališta je udaljen oko pola sata vožnje. Sem toga, preporuka je da svakako posetite i obližnju Kavalu, a imate mogućnost i da odete na izlet do ostrva Tasos, koje takođe nije daleko.

Ukoliko ove godine odlučite da posetite baš Nea Peramos, vrlo verovatno se nećete pokajati. Naravno, pod uslovom da na letovanje u Grčku ne idete da biste do jutra ostajali u taverni ili diskoteci! Jedno je sigurno, čak i ako ne budete u potpunosti oduševljeni samim mesto, plaža Amolofi će vas sigurno ostaviti bez daha!

 

Ana Ilic

Оставите одговор