Olimpik Bič

Olimpik Bič

Olimpik Bič (Olympic Beach) je letovalište u podnožju Olimpa, na obali Egejskog mora, udaljeno svega dva kilometra od Paralije. Spaja ih velika peščana plaža sa toplim morem, a odlikuje ih prijatna klima. 


Olimpik Bič (Olympic Beach) pripada opštini Katerini, a od grada Katerini je udaljen 8 km. Zbog pristupačnih cena Olimpik Bič je poznat kao letovalište Srba. Idealno je mesto za porodični, mirni odmor, pogotovo ako imate malu decu. Od Soluna je udaljen 70 km.

Zaljubljenike u kupovinu grčki trgovci će sigurno privući bogatom ponudom suvenira, nakita, krzna, odeće. Ulice su prepune taverni, kafeterija i raznih prodavnica i butika. Plaža je čista i prostrana, u junu i julu i bez trave koja je česta u ovom delu grčkih mora. Odlična klima zbog blizine Olimpa. Najmlađi putnici će se ovde sigurno najlepše provesti.

Olimpik Bič je od Beograda je udaljen oko osam sati vožnje kolima.  Rent a kar košta oko 30 evra, a mogu se iznajmiti i bicikli.


Provod u Olimpik Biču

Olimpik Bič je mesto porodičnog odmora, tokom kojeg možete uživati u duhu veselih Grka i njihovim specijalitetima u tavernama. Probajte giros, suvlaki, a nemojte propustiti da popijete ouzo, tradicionalnu grčku rakiju. Pored grčke kuhinje možete uživati u svim jelima klasične mediteranske kuhinje. Konobari će vas uslužiti na srpskom jeziku. Jedan od poznatijih restorana je „Kimata“ sa bogatom ponudom ribe i morskih plodova. Pored restorana mladi se mogu provesti u mnogobrojnim kafićima i barovima.

Olimpik Bič, Paralija i Katerini su pre svega porodična mesta kojima dominiraju taverne i restorani. Oni su uveče puni, a njihove bašte i terase na ulici stvaraju gužve. Međutim, to ne znači da Olimpik Bič nije pogodan i za mlađe turiste. Naprotiv, ovo mesto na interesantana način spaja sve ukuse i potrebe posetilaca. Mladima koji su željni zabave i noćnog provoda na raspolaganju su barovi i klubovi koji su zaista vrlo lepi i u kojima je društvo vrlo pristupačno. Ima dosta ljudi iz Istočne i Jugoistočne Evrope, što stvara osećaj bliskosti u nepoznatom društvu.

Na plaži i na šetalištu Olimpik Bič postoji nekoliko lepih kafea sa prijatnom muzikom u pozadini. Nekoliko muzičkih barova i pabova ima i mali podijum za ples. U obližnjoj Paraliji postoji nekoliko dobrih diskoteka do kojih se može doći prijatnom šetnjom osvetljenim šetalištem koje povezuje dva mesta.

Na samom putu između Olimpik Biča i Paralije postoji „Grčki kafe“ koji ima divnu tradicionalnu grčku muziku uživo sve do u kasne sate. Ovde se pije, peva i igra nezavisno od toga da li se znaju reči i koraci.

Restorani su stvarno odlični, a služe grčka i internacionalna jela. Iako su cene u svim restoranima vrlo povoljne, porcije su ogromne i savršeno ukusne. Onima koji ne vole da gube vreme po restoranima i oduzimaju ga od zabave, na raspolaganju su mnoge fast food radnje sa dobrim girosima, kobasicama i hot dogovima.

Na 2 km od plaže u Olimpik Biču deca imaju na raspolaganju par ringišpila, a za njih i starije tu je karting staza. U samom gradu ima puno lokala sa zabavnim automatima i igricama. 


Plaže Olimpik Bič

Zlatne plaže: postoji desetak plaža na kojima je uvek prijatno zbog blizine planina. Pesak je zlatnožut, sitan i fin. Uz plaže su smeštene taverne i kafići, kao i prodavnice sa sportskom opremom i stvarima za plažu. Temperatura vazduha u julu je 32 stepena, a vode 25 stepeni.

Plaža u Olimpik biču već godinama ima Plavu zastavicu. To znači da je voda izuzetno čista, da je plaža sigurna i obezbeđena i da postoje sve turističke pogodnosti na njoj. 

Plaža Olimpik Bič i plaža Paralija su spojene velike plaže sa zlatnim peskom. Pored plaže, dva mesta povezuju lepo, noću osvetljno šetalište i biciklistička staza. Olimpik Bič ima divni pesak i čistu plitku vodu.

Na plaži se nalazi deo za sopstvene suncobrane i peškire, a postoji i odvojeni deo sa udobnim ležaljkama i suncobranima. Pod njima se može uživati pod uslovom da se u obližnjem kafiću kupi bar jedno piće. Na plaži postoje tuševi.

Pored izležavanja na suncu, brčkanja u toplom plićaku ili plivanja daleko od obale, na Olimpik Biču su moguće mnoge druge interesantne zanimacije. Sportovi poput odbojke na plaži, surfovanja na vetru i iznajmljivanja kanua vrlo su popularni.


Izleti iz Olimpik Biča

Poseta Solunu je vrlo interesantna. U ovoj velikoj luci i dugom po veličini i značaju gradu u Grčkoj nalazi se pravo bogarstvo istorijskog nasleđa, kulturnih atrakcija i mesta za odličnu zabavu. Šoping je jedan od dobrih razloga zbog kojeg bi trebalo otići u Solun. U njemu se nalazi srpsko groblje Zejtinlik na kojem su sahranjeni borci iz Prvog svetskog rata.

Oni koji se odluče da krenu na ovu stranu ne bi trebalo da propuste da odu u Waterland – najveći vodeni park u Istočnoj Evropi. On pokriva površinu od 150.000 m2. Waterland je zabavni park sa mnoštvom interesantnih aktivnosti poput tobogana, vodopada, fontana i različitih bazena. Park se nalazi u malom mestu Tagarades na izlazu iz Soluna prema Halkidikiju.

Trebalo bi posetiti i grad Katerini. On je vrlo mlad grad. Ima oko 60.000 stanovnika. Grad je vrlo lep, a položaj mu je još lepši. Naime, nalazi se 6 km od obale mora, a u blizini su bitna arheološka mesta poput antičkog grada Diona iz V v.pne. i Venecijanskog zamka u Platamonu.

Iz Katerinija polaze autobusi za planinu Olimp čije podnožje je udaljeno 20 km. Od centra Katerinija. Olimp je čuveno stanište bogova. Izdiže se 2.919 m iznad nivoa mora i najviša je planina u Grčkoj. Najviši vrh se zove Mikitas.

Jedan od najlepših izleta koji se mogu poduzeti iz Olimpik Biča je poseta planini i poluostrvu Atos. Ovo je tzv. Sveta planina, najveći kompleks pravoslavnih manastira i najsvetije mesto u Grčkoj. Atos ima poseban politički status – on je Autonomna manastirska država Svete planine. Priroda Atosa je divna.

Letovanje u Olimpik Biču je dobra prilika da se posete Meteori. To je posle manastira planine Atos najveći kompleks pravoslavnih manastira u Grčkoj. Manastiri koje su izgradili monasi veličanstveno stoje na vrhovima stena i litica. Ove stene se nalaze na severozapadnom obodu ravnice Tesalije, blizu reke Penejos i planine Pindus.

A.Ilic

Оставите одговор