Čuvena Ksi plaža sa narandžastim peskom na ostrvu Kefalonija

Čuvena Ksi plaža sa narandžastim peskom na ostrvu Kefalonija

Čuvena plaža na ostrvu Kefalonija, plaža Ksi (Xi), ime je dobila po zalivu u kom se nalazi, a koji ima oblik grčkog slova „X“.

Veoma lako pristupačna, plaža Ksi je duga oko 4 km, a nalazi se na poluostrvu Paliki na Kefaloniji. Oko 40 km je udaljena od mesta Agia Efimia i 7 km od grada Liksouri.

Ksi zaliv je podeljen na dva dela: jedan potpuno divlji, prirodan i opuštajući, i drugi sa nekoliko barova i taverni koje služe pića, grčke specijalitete i razna lagana jela. Postoji i slobodan deo gde posetioci mogu postaviti svoju opremu za sunčanje kao i mogućnosti za neke od vodenih sportova.

U prethodnoj sezoni cena za najam dve ležaljke i suncobrana na plaži Ksi iznosila je 6 EUR.

Iako mnogi kažu da je u pitanju crveni pesak, ono što ovu plažu čini jedinstvenom je neuobičajena narandžasto-smeđa boja veoma mekanog i nežnog peska. Jačina boje peska menja se iz slabije u intenzivniju u zavisnosti od jačine sunčeve svetlosti tog dana.

Plaža Ksi je nosilac Plave zastavice za kvalitet i čistoću mora, okružena je sivim stenama visine 20-30m i zbog prilično plitkog i veoma čistog, toplog i prozirnog mora, idealna je za decu. 

Na ovim stenama postoji lekovito blato i bela glina kojom turisti mažu lice i telo, i koje prema drevnim i modernim naučnicima imaju lekovito dejstvo u detoksikaciji i čišćenju kože, lečenju poremećaja kože i mnogih drugih bolesti i povreda.

Ukoliko nemate svoj automobil, do plaže Ksi možete doći autobusom iz Liksourija. Ukoliko imate svoj automobil i planirate da poluostrvo Paliki posetite samo na jedan dan, krenite ujutru ranije i posetu ovoj plaži iskombinujte sa posetom plažama Vouti Petani.

Na plaži Ksi postoji dovoljno parking mesta, a nedaleko od nje videćete i širok spektar prodavnica, suvenirnica, marketa, apartmana i hotela.

Neki od posetilaca kažu da na njih nije ostavila poseban utisak dok neki drugi opet tvrde da ih je oduševila i da se sa razlogom ubraja u najlepše plaže Kefalonije. Naša preporuka je da je ipak posetite, jer je u pitanju zaista posebna plaža kakvu ne viđamo svakodnevno na grčkom moru.

Ako vam se ova plaža dopala po ovome što smo napisali i još više učvrstila vašu želju da letujete na Kefaloniji, našu preporuku za apartmane, hotele i vile možete pogledati OVDE.

Оставите одговор