Da li je Jonsko more hladnije od Egejskog

Da li je Jonsko more hladnije od Egejskog

Pitanje koje naši turisti često postavljaju kada vrše izbor destinacije za letovanje u Grčkoj „Da li je Jonsko more hladnije od Egejskog“, potpuno je slično čuvenom pitanju „Da li je starija kokoška ili jaje“.

Ukoliko ovo pitanje postavite većem broju turista dobićete potpuno različite odgovore: „Voda u Jonskom moru je ko led“, „Jonsko more uopšte nije toliko hladno kao što se priča“, „Meni je Jonsko more bilo toplije od Egejskog“, „Jeste hladnije, ali razlika je zanemarljiva“ itd…

Na temperaturu mora utiče više faktora: doba godine, temperatura vazduha, količina sunčevih zraka, ugao pod kojim sunčevi zraci greju neku oblast, dužina trajanja sunčevih zraka, dubina vode, jačina morskih struja, pa čak i prisustvo slatkovodnih izvora.

More se greje postepeno i znatno sporije od vazduha, a isto tako se i hladi. Zato u Grčkoj more svoju najveću temperaturu (26-27°C) dobija u drugoj polovini avgusta i prvim danima septembra. Rodos i Krit se smatraju ostrvima Grčke sa najtoplijim morem.

Po nekim istraživanjima voda mora u Lefkadi je tokom avgusta i septembra oko 2°C toplija nego na Krfu, u junu i julu je ista, a u predsezoni more na Krfu je osetno hladnije nego na Lefkadi.

Činjenice pokazuju da Egejsko more tokom leta zaista ima veću temperaturu od Jonskog međutim te razlike zaista nisu toliko drastične da bi trebale da izazovu nelagodu kod vas, jer su u pitanju razlike od 1-2°C. 

Svakako vam savetujemo da na našem sajtu pratite temperature mora u letovalištima Grčke, kao i vremensku prognozu.

Оставите одговор