Gde letovati: Kefalonija ili Lefkada

Gde letovati: Kefalonija ili Lefkada

Turisti nas često pitaju gde je bolje letovati, na Kefaloniji ili Lefkadi. Iako će vam se jedno, bez sumnje, svideti više od drugog, budite sigurni da vas nijedno neće razočarati.

U tekstu koji sledi napisaćemo vam sličnosti i razlike između ova dva tako slična, a opet po mnogo čemu veoma različita ostrva.

Pre svega Kefaloniju i Lefkadu ne treba porediti, jer oba ostrva kriju svoje lepote, a samo od nas samih zavisi da li ćemo ih prepoznati, iskoristiti i znati da uživamo u njima.

Kefalonija i Lefkada su zaista prelepa ostrva i oba kao takva mogu biti odličan izbor za letovanje ove godine, a kako oba pripadaju Jonskoj obali to vam već dovoljno govori o kakvoj lepoti mora se radi. Oba ostrva su dobar izbor za avanturiste, za one koji spadaju u grupu aktivnih, koji vole da obilaze i istražuju, a da letovanje ne provode na jednoj istoj plaži.


Osnovne karakteristike oba ostrva

Da biste došli do Lefkade prelazite pontonski most koji je besplatan, a do Kefalonije morate uzeti trajekt što povećava troškove letovanja u samom startu.

Lefkada je manja pa se samim tim brže i lakše obilazi, dok je sa druge strane Kefalonija veliko ostrvo, najveće od svih u Jonskom moru. Samim tim što je toliko velika, nudi veći broj zanimljivih atrakcija od Lefkade.

Oba ostrva imaju dobru infrastrukturu puteva. I za Lefkadu i za Kefaloniju potrebno je imati automobil ili ga bar iznajmiti na nekoliko dana.

Na Lefkadi nedostatak automobila možete na neki način kompenzovati skuterom ili lokalnim autobusima (pročitajte ovde kako), dok većina turista smatra da je na Kefaloniji autobuski saobraćaj potpuno neprilagođen njima i da Kefalonija nije ostrvo koje se može obilaziti bez automobila.

Međutim ima i onih koji ne misle da je obilazak Kefalonije bez automobila nemoguć, pročitajte ovde.


Plaže na Kefaloniji i Lefkadi – razlika

Na Lefkadi sve lepe plaže se nalaze na zapadnoj strani, imaju nezaboravnu tirkizno-plavu boju mora, većinom su šljunkovite, ponekad na njima ima jakih talasa, a nekima je pristup kolima otežan. 

Kefalonija nudi različitost plaža i izbor za svakog: i peskovite, i šljunkovite, i stenovite plaže, sa tirkiznom, modrom, svetlo plavom ili zeleno-plavom vodom. Postoje plaže sa plićakom i postepenim ulaskom (odlične za decu), kao i one na kojima je voda duboka već par metara od obale. Postoje duge i prostrane plaže, ali i slatke male uvale. 

Na Kefaloniji plaže su pitomije, uređenije (imaju sadržaje), raznovrsnije su i pristupačnije, a većina ima parking za kola. Kefalonija nudi veći izbor veoma različitih plaža pa ima onih koje će zadovoljiti ukuse odličnih plivača, ali i onih koje će usrećiti decu.


Ostale sličnosti i razlike

Dok je na zapadnoj strani Lefkade jedino urbano mesto pored mora sa dobrom plažom Agios Nikitas, na Kefaloniji je izbor takvih mesta veći.

Lefkada ima manje britanskih i zapadnih turista, dok ih je na Kefaloniji više i uglavnom su to porodice.

Kada su izleti na ostrvu u pitanju, raznovrsnije izlete nudi ipak Lefkada (obilazak mnogih plaža čamcima), dok su na Kefaloniji izleti ovakvog tipa veoma oskudni.

Lefkada je zbog navale turista poslednjih godina postala veoma živo ostrvo dok je na Kefaloniji, koja još uvek odoleva masovnom turizmu, najveći mir i najmanja gužva na plažama od svih Jonskih ostrva.

Ljubitelji Kefalonije kažu da „Kefalonija ima onaj mir koji je Lefkada izgubila“.

Оставите одговор