Grčka je zemlja sa preko 230 naseljenih ostrva i još više letovališta širom cele zemlje: jeftina ili skupa, pristupačna ili luksuzna, za statične turiste ili one koji vole pustolovine i aktivno letovanje, za mlade, porodice sa decom ili penzionere… Izbor je veliki i raznolik i svako u Grčkoj može pronaći svoje parče raja. 

Ukoliko su vam prioritet najbolja letovališta za decu ne propustite da pogledate ovde šta smo o tome pisali, a ako vam je sa druge strane ipak važnije da vaše letovanje prođe mnogo povoljnije, pročitajte obavezno i koja su jeftina letovališta u Grčkoj.

Pa da krenemo redom…

Olimpska regija

Mesta u Olimpskoj regiji: KateriniParalijaLeptokarijaNei PoriOlympic beach, Platamon, Makrigialos, Skotina…

U ovoj oblasti nalaze se letovališta najbliža Solunu i granici. Mogu biti dobar izbor za porodice kojima je prioritet da letuju povoljno i kraće voze do letovališta. Samim tim što su cene u ovim mestima među najpovoljnijim u Grčkoj, budite spremni da plažu delite sa većim brojem turista iz Srbije, Makedonije, Bugarske…

S obzirom da ova letovališta većinom nude porodični odmor, sadržaja za decu ima skoro na svakom koraku. Međutim, Paralija je mesto koje može biti odlično i za mlađe parove bez dece koji su željni noćnih izlazaka i kasnih odlazaka na plažu, jer klubova za mlade u ovom popularnom mestu ima nekoliko. 

More u nekim od ovih letovališta nije kao sa najlepših razglednica Grčke, ali to ne znači da se i u njima ne možete fenomenalno provesti. Ukoliko su vam tirkizna boja mora i nezaboravne plaže prioritet, krenite dalje…

Solunska regija

Mesta u Solunskoj regiji: Agia Triada, Perea, Nea Mihaniona, AsprovaltaStavrosNea Vrasna, Ofriniou…

I u ovoj regiji takođe se nalaze mesta najbliža makedonskoj granici, i od Soluna su udaljena najviše 70 km. Kao i u Olimpskoj regiji, letovališta ovde važe za povoljnija i preporučuju se porodicama sa manjom decom koji ne žele puno da istražuju okolinu već im je prioritet da svakodnevno budu stacionirani u jednom mestu i na jednoj plaži.

Halkidiki

Mesta na Kasandri pogledajte u našem mini vodiču za Kasandru.
Mesta na Sitoniji pogledajte u našem mini vodiču za Sitoniju.
Mesta na Atosu pogledajte ovde.

Letovališta na Halkidikiju su od Soluna udaljena od 40 km (Nea Kalikratia) do 140 km (Uranopolis). Naša preporuka je da ako budete u mogućnosti posetite nekad sva tri prsta (Kasandru, Sitoniju i Atos) i sami nakon toga donesete odluku koji od njih vam se najviše dopada.

Kasandra se preporučuje svim generacijama i profilima turista koji vole veoma živa letovališta, gužve, puno ljudi na plažama, akciju i stalna dešavanja. Ovo posebno važi za istočnu obalu Kasandre dok je zapadna obala dosta mirnija.
Ukoliko ste mladi i željni noćnog provoda, odmah pored mesta Kalitea postoji nekoliko noćnih klubova (diskoteka) koji rade do ranih jutarnjih časova, dok u samoj Kalitei postoji takođe veliki broj kafića otvorenih do kasno u noć. I u Pefkohoriju postoji nekoliko barova sa muzikom za mlađe generacije. Ipak oba mesta u velikom broju posećuju i porodice pa stoga ne očekujte da profil turista u Kalitei i Pefkohoriju budu isključivo mladi. 

Sitonija se preporučuje turistima kojima su prioritet ipak lepe plaže i lepo more, kao i stalni obilasci tih plaža. Međutim poslednjih godina i Sitonija je postala veoma preopterećena turistima pa su gužve tokom sezone na najlepšim plažama neminovne.

Atos je od sva tri prsta Halkidikija najmirniji, najdivljiji i najmanje preopterećen gužvama. Atos takođe trenutno važi i za najpovoljniji deo Halkidikija.

Tesalija

Tesalija i čuvena, još nedovoljno istražena i nepravedno zapostavljena, predivna oblast Pilion (Pelion), od Soluna udaljena oko 240 km. Planine i more, predivne plaže, očuvana priroda, stara tradicionalna sela, izvori, reke, šume…

Šta smo pisali o Pelionu i koja su najbolja mesta za letovanje pogledate ovde.

Epir

Mesta u regiji Epir: PargaSivotaVrahos, Preveza, Igoumenitsa… Od Soluna su udaljena oko 340 km.

Naš mini vodič za mesto Parga pogledajte ovde.

Brdovitost Parge daje joj onu posebnu lepotu mediteranskih gradova sa uskim i strmim uličicama koje se pružaju između raznobojnih kućica sa čijih se terasa i prozora šareni najrazličitije cveće.

Plaže u Sivoti se izdvajaju po zaista retkoj fascinantnoj prirodnoj lepoti, nalaze se na maloj udaljenosti od mesta, u prečniku od oko najviše 10 km, i skoro svakoj se može prići automobilom.

Tasos i Lefkada

Mesta na Tasosu pogledajte u našem mini vodiču za Tasos.
Mesta na Lefkadi pogledajte u našem mini vodiču za Lefkadu.

Ova dva ostrva izdvajamo, jer su Lefkada i Tasos (pored Krfa) dva ostrva za koja najveći broj naših posetilaca ima samo reči hvale. Predivne plaže, mahom pristupačne cene kako smeštaja tako i vanpansionske potrošnje, atrakcije i nekoliko znamenitosti koje se takođe mogu posetiti da bi vaše letovanje bilo kompletno.

Tasos je od Soluna udaljen 200 km dok je Lefkada udaljena oko 450 km.

Proverite i naše preporuke za letovanje na Tasosu sa decom.

Krf, Zakintos, Kefalonija

Još tri bisera Jonskog mora koja obavezno treba da uključite u vaš spisak za posetu, jer su sva tri lepa na drugačiji način. 

Krf je jedno od onih ostrva koje se ne može dočarati ni rečima ni slikama – Krf morate doživeti. Krf su elegantne građevine, vizantijske crkve, veličanstvene palate i trgovi prekriveni cvećem. Krf ima i prelepe plaže i zaista je ostrvo koje se ne zaboravlja.

Zakintos je idealno ostrvo za porodice, avanturiste i mlade koji su željni zabave. Očaraće vas ostrvska okolina sa svojim čudesnim plažama, skrivenim uvalama, nepreglednim zasadima maslina, pomorandži i vinove loze.

Kefalonija – divlja, lepa, posebna, neistražena… Beskrajno plavetnilo, miris ruzmarina, sunce, lepe plaže (čak 250 km plaža), skrovita i slikovita mesta, morske pećine… 

Ostala ostrva u Grčkoj

Usudite se i krenite da ih obilazite jedno po jedno: ne mogu vas razočarati! Usudite se i krenite i na dalja, još neistražena ostrva. Otkrijte ih vi i uživajte u njihovoj lepoti.

Ne postoji nijedno ostrvo za koje ima potrebe da vam kažemo „Ne idite tamo, nije lepo!“ Neka su mirna i tiha, neka divlja, nude vam neverovatne plaže i sjajno letovanje. Svako je grčko ostrvo jedinstveno i čuva vlastitu tradiciju, kulturu i prošlost koja je svuda u Grčkoj duboko isprepletena s modernim životom.

Centralna Grčka, Atika i Peloponez

Atika (500 km od Soluna) i Peloponez (640 km od Soluna) mogu biti takođe sjajan izbor za vaše letovanje, a posebno najveće poluostrvo u Grčkoj – Peloponez.

Ukoliko nameravate da letujete na Peloponezu, biće Vam potrebno više od jednog odlaska da biste upoznali sve lepote, prirodu i bogatu istoriju ovog poluostrva.

Oni koji su obišli Centralnu Grčku, Peloponez i Atiku dobro znaju šta je Elafonisos, Korintski kanal, Sparta, Termopile, Nafplio, Monemvasia, Voidokilia… 

Letovališta kod Atine nisu preopterećena našim turistima, a blizina glavnog grada svakako može biti prednost za kombinovanje plaža i obilazaka istorijskih lokaliteta.

Neka od letovališta i predgrađa Atinske rivijere su: Glifada, Paleo Faliro, Alimos, Eliniko, Vuliagmeni…

Kada je u pitanju Centralna Grčka, najposećenije i najpristupačnije ostrvo je Evia, drugo po veličini grčko ostrvo koje obuhvata oko 3.700 kvadratnih kilometara zemljišta na istočnoj obali Grčke, severno od Atine.