Kako je Mikonos postao čuvena jet set destinacija

Kako je Mikonos postao čuvena jet set destinacija

Prvi turisti stigli su na ostrvo Mikonos dvadesetih godina i uglavnom su to bili arheolozi i ljubitelji antike malog ostrva Delos, udaljenog svega nekoliko kilometara od Mikonosa. 1925. godine zabeležen je prvi veći priliv grčkih i stranih turista koji su na odmor stizali iz Atine.

Mikonos, u šezdesetim i sedamdesetim, postaje ostrvo puno umetnika, jetsettera i boema. „Sobe za izdavanje“ dobijaju svoju vodu, a grade se i hoteli. Trajekti prevoze vozila i mašine koje prave nove puteve. Tako počinje transformacija ostrva: sa strujom, vodom i telefonima. Sa restoranima i mestima za zabavu, autobusima i taksijem.

Na Mikonos pristižu moćni političari, bogati magnati, umetnici, obični radnici, biznismeni, homoseksualci, antički entuzijasti, modeli… Bogati i slavni dolaze na ostrvo da bi mogli skinuti svoju skupu odeću, hodati bosi po pesku i živeti kao jednostavni ljudi. 

Ostrvo dobija nove stanovnike koji kupuju kuće ili grade svoje. Kuće u glavnom gradu Chora i mestu Ano Meri su renovirane. Otvaraju se kuće lokalnih stanovnika, a fasade kreče u belo. Domaćice čiste svoje male sobe i kuće i iznajmljuju ih turistima iz celog sveta.

Mikonos 50-ih godina

Brodovi tih godina nisu ulazili u sve luke pa su tako i posetioci Mikonosa prevoženi sa brodova do obale manjim čamcima. Prva stvar koju bi ugledali bilo je kamenje i male bele kuće. Ribari i magarci su se mogli videti kako nose brašno iz vetrenjača. U to vreme ništa na ostrvu nije podsećalo na zabavu, svetla, luksuz. To je bila samo priroda, čista i lepa u svojoj jednostavnosti!

Ova jednostavnost je bila upravo ono što je Mikonosu dalo slobodu u svim njegovim aspektima. Lokalni ljudi, mali čamci, bele ulice i način života koji se razlikuje od onog u velikim gradovima, zainteresovao je prvo mlade Atinjane. Intelektualci i boemi tog perioda stigli su na Mikonos u potrazi za alternativnim načinom života. 

1954. godine grčka kraljica Frederika organizovala je krstarenje grčkim ostrvima za evropske prinčeve i princeze. Svi su bili impresionirani Mikonosom i prvi put je inostrana štampa pisala o ovom malom i šarmantnom Kikladskom ostrvu. 

Mikonos 60-ih godina

Status jet set ostrva Mikonos dobija šezdesetih godina kada se na ostrvu sa svojom jahtom pojavljuje čuveni grčki brodovlasnik Aristotel Onazis. Prvo u društvu operske pevačice Marije Kalas, a nešto kasnije i Jackie Kennedy, dok su čuvene svetske zvezde Grace Kelly, Brigitte Bardot i Sophia Loren takođe postale deo međunarodnih jet-settera koje su tih godina otkrile lepotu ove obale.

Kozmopolitski časopisi i poznate novine širom sveta uveliko pišu o Mikonosu kao jedinstvenoj destinaciji.

Slike popularnih glumaca poput Marlon Branda, Grace Kelli i Richard Burton-a zajedno sa grčkom glumicom Melinom Mercouri, koje prenose njihovo uživanje na letovanju, napravile su najbolji publicitet koje je ostrvo moglo da poželi. 

Jackie Kennedy je takođe posetila Mikonos krajem 1961. godine. Naravno, zavolela ga je na prvi pogled! Aristotel Onassis, vlasnik avio kompanije Olympic Airlines, izgradio je prvi aerodrom na ostrvu. Konstaninos Karamanlis, tadašnji mladi premijer Grčke, bio je zaljubljen u Mikonos. Sve do svoje smrti svako leto se vraćao na ostrvo kako bi na njemu proveo odmor kao jednostavan čovek.

Do kraja šezdesetih godina na ostrvu su se mogli čuti svi jezici sveta. Pozvani su svi raseljenici da se vrate svojim domovima. Tih godina hipici nose talismane i sandale i uvijaju cigarete na pesku. Lokalci i posetioci postaju jedno. Jedu isti hleb, dele iste smokve i žive pod jednim krovom.

Mikonos 70-ih godina

Tokom sedamdesetih godina gej parovi otkrili su Mikonos. Na ostrvu ih niko nije osuđivao. Ljudi su tamo bili toliko jednostavni da su čak i Elizabeth Taylor ili Rita Hayworth mogle da šetaju ulicama i niko na njih ne bi obraćao pažnju. 
Bogati ljudi, poput Iranske princeze Soraje, dolazili su na Mikonos da bi se ponovo osetili slobodnima. 

Na Mikonosu tih godina mogli ste da vidite najlepše devojke i mladiće iz celog sveta, s veličanstvenim telima, neurednom kosom, koji šetaju gotovo goli. Možda su bili prinčevi ili biznismeni ili holivudske zvezde, ali ovde su se ponašali kao da su siromašni, totalno bezbrižni i potpuno srećni. 

Pierro’s bar

1973. godine, otvara se „Pierro’s“, prvi gej bar na ostrvu i jedan od najpoznatijih gej barova na svetu u kom se neobične i lude žurke održavaju tokom leta i traju sve do ranih jutarnjih sati. Bar su osnovali italijansko-američki slikar Pierro Aversa i lokalni ribar Andreas Koutsoukos. Nekoliko godina kasnije, luksuzne jahte iz celog sveta pristižu u luku i svi odlaze da posete čuveni „Pierro’s“.

Bar ubrzo postaje zaštitni znak životnog stila i ludog noćnog života Mikonosa. Uz blistavu publiku naslednika plave krvi, holivudskih poznatih ličnosti, modnih dizajnera, gej mogula i mladih starleta, Mikonos 70-ih postaje jedna od najpoznatijih gej turističkih destinacija na svetu.

Sredinom 2000. godine Pierro’s se zatvara, a ponovo otvara 2012. pod imenom Rock ‘n’ Roll. Uz više pozitivne energije i moćne muzike, posetilaca svih uzrasta i seksualnih preferencija ponovo spreman za zabavu i ples do zore.

 

A.Ilic

Оставите одговор