Kapadokija u Turskoj: cene i aranžmani za let balonom

Kapadokija u Turskoj: cene i aranžmani za let balonom

Ukoliko vas je ikada zaveo opojni miris Orijenta,  velike su šanse da ćete se opet vratiti na izvor. Mirisi, ukusi i zvuci koji dopiru sa istoka prosto su neodoljivi, pa evo još jedne egzotične avanture.

Za sve koji su išli na letovanje negde na turskom primorju znaju da je ono u većini slučajeva potpuno prilagođeno turistima. Oni radoznaliji, ako su i za trenutak kročili nogom makar koji kilometar u unutrašnjost – gotovo je, nose sjajne uspomene i slatkast miris u nozdrvama i nema im spasa ako iole vole istok!

Namah se zaljubljujete u predele koji još nisu potklekli pred masovnim najezdama turista – dobro nam došli u Kapadokiju!

Danas deo Turske, nekada neodvojivi deo Vizantije, čuvena prestonica Ćesarija, upisana u istoriju hrišćanstva, čudna je ovo i prelepa zemlja sa svojom hranom, muzikom i arhitekturom koja ostavlja bez daha.

U pitanju je prostor ne veći od nekih 80-ak kvadratnih kilometara koji je smešten na istoku Anadolije, odnosno na istoku same Turske. Slike koje koristimo, preuzete su u skladu sa licencama za korišćenje sa wikipedije.

Sve što trebate videti smešteno je između gradova Nevšehir, Arvanos i Ugrup. Pronađite ova mesta na karti opcrtajte trougao i kreirajte svoj itinerer.

Za razumevanje ove zemlje potrebno je reći da je vekovima služila kao sklonište hrišćanima, toliko značajno, da su čak svojevremeno i apostoli ovde tražili pribežište.

Sam predeo se odlikuje egzotičnim oblicima reljefa, dok se pod zemljom tek krije pravo bogatstvo skrivenih crkava, kuća sa živopisnim materijalima i ikona koje svojom lepotom oduzimaju dah.
Ovde se priroda tako poigrala sa bojama oblicima i reljefima da prosečan čovek ne zna odakle da krene sa razgledanjem. Svaki kraj ima svoj neki štih, boje stena su na svakom koraku drugačije, oblici kao da su ispali iz najluđeg dizajnerskog sna i postaje polako jasno zašto je ova oblast bila prva izabrana za snimanje dela Star wars trilogije (kasnije promenjeno).

Najupečatljiviji su verovatno vilinski dimnjaci ili oblici koje je najlakše opisati kao našu Đavolju varoš, samo daleko veće. Ogromni
konusi od tufa su danas mahom preobraćeni u smeštaj za turiste pa ukoliko želite neponovljivo iskustvo boravka u ovakvom mestu rezervišite sebi sobu i na šarenim ćilimima i uz nezaobilaznu nargilu sa jabukom uplovite u toplu kapadokijsku noć. Ukoliko niste rezervisali smeštaj, a izlet u Kapadokiju želite da produžite  u mestu…

Goreme skoro svaka kuća se bavi iznajmljivanjem soba, pa verovatno nećete imati problema. Za one koji izaberu ovu varijantu, ne propustite obići muzej na otvorenom ili zapravo kompleks pećinskih crkava od kojih je definitivno najpoznatija tamna crkva.

Bila je dugo zatrpana i malo je svetla dopiralo do nje te su je golubovi uglavnom koristili kao stanište, ali danas kada je sve otkopano i očišćeno ukazale su se neke od najlepših fresaka iz ranog hrišćanskog perioda. Radno vremem muzeja je od 8 do 5:30, a cena ulaznice je 10 TL ili oko 5 evra. Sa samo jednom ulaznicom ulazite u sve crkve, kojih ima više od 10.

 

Kapadokija iz vazduha – let balonom

U nastavku ovog putopisa govorimo o drevnoj Kapadokiji, ali iz jednog novog ugla, iz vazduha!

Kapadokija, čudo prirode, nalazi se u centralnom delu Anadolije, oko 200 km severoistočno od Ankare. Remek delo najvećeg umetnika ikada, ujedno je i jedno od najvećih umetničkih tvorevina ovog majstora poznatijeg pod pseudonimom priroda. Proteže na površini od oko 80 000 km2.

Naziv Kapadokija na persijskom jeziku znači „zemlja lepih konja“, a zbog svoje uloge koju je odigrala tokom ranog hrišćanstva, drugo ime joj je i „Kolevka hrišćanstva“. Ipak, ono po čemu je Kapadokija najpoznatija jesu neobične kamene skulpture, u narodu poznate kao „dimnjaci“, koje su nastale taloženjem belog vulkanskog pepela, poznatog kao tuf. Vajane vekovima kišom i vetrom i prelivane bojom suncem, ove monumentalne figure danas su jedno od najvećih čuda prirode i jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u Turskoj.

Majstori u svemu, Turci su naravno osmislili i najatraktivniji način da turistima dočaraju lepotu ove oblasti – iz vazduha! I to vožnjom balonom! Neobično, romantično, uzbudljivo baš kao sama oblast Kapadokije, vožnja balonom je najefektniji način da se vidi i spozna veličanstvena panorama ove živopisne oblasti. Ovaj jedinstveni doživljaj počinje u ranim jutarnjim časovima, dok sunce još nije izašlo, uz laganu jutarnju zakusku dok se baloni pune i „oživljavaju“ vazduhom. Samo zora može da nagovesti čudo koje će se uskoro dogoditi…

Cela organizacija balon-tura izleda ovako: organizatori ovih tura dolaze po turiste u hotel svojim vozilima između 05:30h i 06:00h i dovoze ih do mesta odakle se poleće balonima.

Let balonom traje minimum sat vremena i turistima omogućava da vide neke delove Kapadokije koje inače ne bi mogli videti sa zemlje, jer je oblast teško prohoda i u nekim delovima teško dostupna. Zbog toga je pogled iz vazduha najbolji. U zavisnosti od vremena izlaska sunca, baloni poleću između 06:30h i 07:30h i dižu se u visinu do otprilike 300m što je sasvim dovoljno da se prisustvuje fantastičnom doživljaju izlaska sunca i pretvaranja mračne doline senki u prelepu dolinu boja.

Kada se uđe u samu dolinu, fotografisanje panorame počinje, a vodiči koji upravljaju balonima ih u nekim momentima spuštaju toliko nisko da se čini da se vrhovi „vilinskih dimnjaka“ mogu dodirnuti.

Na oduševljenje turista koji to i pokušavaju.

U vazduhu se čuju samo dva zvuka, zvuk ispuštanja vazduha kojim se upravlja balonom i uzdisanje turista koji na trenutke i zaneme od lepote kojoj prisustvuju.

Zanimljivo je da je prizor i sa zemlje takođe fascinantan, jer desetine šarenih kupola, ispod kojih vire načičkane glave ljudi koje „sevaju blicevima“, na jutarnjem nebu deluju gotovo nestvarno i bajkovito.

Tura balonima se završava šampanjcem da se proslavi prisustvo rađanju novog dana iznad Kapadokije, a organizatori turiste vraćaju u hotel između 08:30h i 09:30h tako da celokupna tura, od izlaska iz hotela, dovoženja na mesto poletanja, letenja balonom do povratka u hotel traje između 3 i 4 sata.

Cena leta košta od 100 do 200 Eura u zavisnosti od vaše sposobnosti pregovaranja. Sasvim dovoljno da se ostatak dana provede u tišini, pod utiscima…

Posle ovih pejzaža hormoni sreće se luče u velikim količinama! Avanturisti biće oduševljeni, a kreativci i romantičari poželeće da zaprose nekog! Možda se ovo može i iskoristiti!

𝔸𝔾𝔸ℙ𝔼 𝕋𝕀𝕄

Оставите одговор