Najam automobila u Grčkoj

 

Srećni smo što možemo da vas obavestimo da od septembra 2016. godine za Grčku više NIJE obavezna međunarodna vozačka dozvola i da ćete od ove godine imati bar taj jedan trošak manje kad krenete na put. 

Zeleni karton je i dalje obavezan ukoliko putujete kroz Makedoniju, dok za put kroz Bugarsku nije potreban. 

Ukoliko zaboravite da u Srbiji izvadite zeleni karton za vozilo, nećete biti vraćeni sa makedonske granice, ali ćete ga u tom slučaju na granici platiti 50 EUR.

Ako za Grčku putujete preko Bugarske potrebna vam je vinjeta koju možete kupiti na prvoj benzinskoj pumpi na ulazu u Bugarsku, a košta 15 leva ili 8 evra (sedmodnevna). Za automobile ne postoje jednodnevne vinjete već se uzimaju na 7, 14 ili 30 dana.
 

Obaveštenje za vozače koji u Grčku putuju svojim automobilom i vozače koji planiraju da iznajme rent a car u Grčkoj

Članica naše FB stranice Aleksandra Stojković koja se trenutno nalazi u Sartiju obavestila da je u jednoj od rent a car agencija (Master Car) pokušala da iznajmi automobil, ali da to nije uspela da uradi, jer su joj uz novu vozačku tražili da obavezno priloži i međunarodnu vozačku dozvolu.

Tim povodom smo kontaktirali nekoliko različitih rent a car agencija na više destinacija u Grčkoj i saznali sledeće: u nekim od agencija moći ćete bez problema da iznajmite auto isključivo sa novom biometrijskom vozačkom dok je u nekim pored nje obavezna i međunarodna dozvola. To ne zavisi od destinacije već isključivo od toga sa kojom osiguravajućom kućom agencija ima ugovor.

Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži rent a car agenciji da priloži i MVD vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. U suprotnom neće biti u mogućnosti da naplati štetu.

Potpuno ista stvar se odnosi i na naplatu štete u slučaju udesa ukoliko u Grčku putujete sopstvenim automobilom. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži MVD, nećete moći da naplatite štetu na automobilu. Ukoliko drugi vozač ima osiguranje kod kuće koja ne traži MVD, štetu ćete naplatiti bez problema.

Ovo u suštini nije nova vest, ali je sada sasvim razjašnjena, jer se dosta polemisalo oko toga na koji način će se sada, kada MVD više nije obavezan dokument za vožnju u Grčkoj, naplaćivati osiguranje u slučaju saobraćajne nezgode.

Posedovanje međunarodne vozačke dozvole sada postaje opcija kao i za putno osiguranje: ne morate ga imati, ali ako vam zatreba bolje da ste ga imali. Ovo nije krivica rent a car agencija, jer one postupaju isključivo po uslovima koje im nameću kompanije za osiguranje, a kako saznajemo potpuno ista situacija sa osiguravajućim kućama i rent a car agencijama se događa i u drugim zemljama Evropske Unije.

NAPOMENA: ovo obaveštenje se ne odnosi na OBAVEZU posedovanja međunarodne vozačke dozvole. Obaveza ne postoji i policija vam je neće tražiti (mada su je i do sada retko tražili). Objava se odnosi ISKLJUČIVO na naplatu štete i najam rent a car vozila.

Koga da zovem ako me neko udari u Grčkoj? Ko će da mi popravi auto? Mogu li da popravim vozilo u Srbiji kad se vratim? Šta ako me je udario Nemac u Grčkoj? Pročitajte ovde.