Paradise plaža (Paradise beach) na ostrvu Tasos

Paradise plaža (Paradise beach) na ostrvu Tasos

Iako je grčko ostrvo Tasos poznato po izuzetno lepim plažama, mora se priznati da se među njima izdvaja upravo čuvena Paradise („rajska“) plaža ili Paradise beach.

Smeštena je gotovo na polovini puta između dva čuvena letovališta ovog ostrva, Potosa i Skale Potamije, i samo 2 km od mesta Kinira. Oko 24 kilometara je udaljena od Limenasa, glavnog grada ostrva, a oko 30 kilometara od letovališta Potos.

U pitanju je izolovan zaliv okružen zelenilom, sa zlatno-belim peskom i čistim plitkim morem u svim nijansama tirkizno-plave i smaragdno-zelene boje. Ranijih godina Paradise je bila zvanična nudistička plaža Tasosa, ali u poslednjih nekoliko godina nudisti zauzimaju samo jedan njen mali deo (istočni).

Turisti koji su imali priliku da je posete slažu se da je Paradise beach idealna za decu i neplivače, zato što je voda na njoj izuzetno plitka, i to na dužini od čak nekoliko desetina metara od obale. Krasi je fini, mekan pesak, a poznata je i po talasima, koji zahvaljujući maloj dubini vode obično nisu opasni. 

Zbog svega ovoga plaža Paradise se smatra jednom od najlepših plaža ostrva Tasos. Ono o čemu treba voditi računa jeste pojava nešto većih, ali ne mnogo jakih, talasa, što se najčešće dešava tokom avgusta meseca. 

Iako ovu egzotičnu plažu nije komplikovano naći, imajte na umu da put do nje nije baš najbolje uređen: silazi se prilično strmom nizbrdicom, a od skretanja sa magistrale morate voziti prilično prašnjavim, zemljanim putem, sve dok ne stignete do parkinga. 

Inače je je poznato da je Paradise plaža izuzetno dobro organizovana i prilično duga. Na njoj postoje ugostiteljski objekti, ali je poznato pravilo da se ležaljke i suncobrani jedino mogu iznajmiti, jer ovde ne važi uobičajeno pravilo da ih možete besplatno koristiti ukoliko naručite piće ili dva u kafiću. 

U toku prethodne turističke sezone cena je iznosila 7 evra za korišćenje suncobrana i dve ležaljke, ali se podrazumeva da na ovoj prostranoj plaži postoje i delovi na kojima turisti slobodno mogu da koriste svoju opremu. 

U sklopu kafića, koji se na njoj nalazi, postoji i tuš, a kako su nam turisti sa Tasosa javljali, njegovo korišćenje se plaćalo tokom prethodne sezone oko 50 centi. Dostupne su mogućnosti i za različite sportove na vodi, a poznato je da surferi naročito vole ovu plažu, upravo zbog talasa po kojima je i čuvena. Dok budete boravili na njoj, ne zaboravite da uživate i u pogledu na omanje ostrvo, koje se nalazi baš preko puta.

S obzirom na to da je Paradise plaža vrlo prostrana, primećeno je da čak ni u sezoni nema naročito velike gužve.

Mada se radi o jednoj od najlepših plaža na ostrvu Tasos, za one željne novih avantura je preporuka da posete još jednu čuvenu plažu – Aliki, koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini. A tu je i poznato grčko seoce Panagia, pa boravak na ovoj rajskoj plaži Tasosa možete iskoristiti da biste obišli i njega.

Našu preporuku za smeštaj u mestu Kinira koje je najbliže Paradise plaži možete pogledati OVDE, a  Potosu koji je udaljen nepunih 30 km OVDE.

Оставите одговор