Turisti za Grčku, proverite kada vam ističu pasoši

Turisti za Grčku, proverite kada vam ističu pasoši

Veliki broj turista nas svake godine pred polazak u Grčku pita „Da li će nam praviti problem na granici ukoliko nam pasoš ističe za mesec dana?“

Kada putujete na letovanje u Grčku (kao i u ostale zemlje Evropske Unije) prema Sporazumu o bezviznom režimu, vaš i pasoš vašeg deteta moraju važiti minimum tri meseca od planiranog dana povratka u Srbiju.

Taj rok nije određen bez razloga, jer građani Srbije imaju pravo da u zemljama EU borave tri meseca. Da bi se sprečilo da turistima bez radne ili boravišne vize u zemlji Šengena nakon mesec dana istekne putna isprava, uvedena je preventivna kontrola vremena isticanja pasoša.

Tokom sezone letnjih odmora ove kontrole su češće. 

Iako  nismo obavešteni da je neko zbog ovog problema vraćen sa granice, a uzimajući u obzir činjenicu da ne možete unapred znati da li ćete naići na tolerantnog pograničnog službenika ili ne, naš savet je da ipak putne isprave produžite na vreme.
Izbeći ćete moguću neprijatnost na granici, a put do mora će vam biti mnogo spokojniji.

Sa važećom ličnom kartom možete ući u Makedoniju, ali ne možete i u Grčku. Ne zaboravite da se dečji pasoši izdaju na mnogo kraći vremenski period, jer je to je nešto što roditelji često smetnu s uma.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije savetuje:

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Оставите одговор