Vrahos i plaža Loutsa, Preveza

Vrahos i plaža Loutsa, Preveza

Kada od grčkog grada Preveza krenete put Igumenice, odakle inače polazi i trajekt prema ostrvu Krf, nakon oko 30 pređenih kilometara, naići ćete na putokaz za plažu Loutsa (Luca), odnosno mesto Vrachos (Vrahos). U pitanju su dva mesta spojena jednom plažom.

Kada je potpisnik ovih redova pre 7-8 godina imao tu sreću da ide ovim putem, u ovom omanjem mestu je bilo ne više od desetak kuća, šetalište i tek po neki ugostiteljski objekat. Ali, ono što osvaja na prvi pogled jeste plaža… Tirkizno plavetnilo Jonskog mora nikoga ko ima prilike da poseti ovo mesto ne može da ostavi ravnodušnim. U to doba, na plaži je bila samo jedna montažna kantina i apsolutno ništa više… Ali to sve nije uspelo da umanji lepotu ovog mesta i neverovatno prozirnog mora. 

Vrahos je nastao početkom 80-ih godina kada su grčki gastarbajteri iz susednog sela počeli da se vraćaju u otadžbinu i rešili da ulože zarađeni novac u turizam, te im se lokalna plaža učinila kao idealna za tako nešto. Mesto se prostire u zaleđini plaže i sve je nekako blizu uz more. Sve građevine su namenjene samo turizmu i odmoru (hoteli, restorani, kafei, smeštajni kapaciteti). Našu preporuku za smeštaj u Loutsi i Vrahosu možete pogledati ovde.

Ipak, ono po čemu je mesto Vrahos i čuvena plaža Loutsa specifična, jeste činjenica da su ponekad na njoj prisutni talasi koji znaju da budu prilično visoki. Nisu svakodnevni, ali znaju biti veliki. Ipak, činjenica da dok šetate plažom možete da sakupite puno prelepih školjki, a da istovremeno uživate u hodanju po sitnom, finom pesku je sasvim dovoljna da odaberete Vrahos za letovanje.

U međuvremenu je ovo mesto izgrađeno, ali i dalje vrlo mlado, u turističkom smislu i prilično nerazvijeno što će svakako pogodovati onima kojima su miran odmor i još uvek vrlo pristupačne cene smeštaja, prioritet letovanja.

U mestu ne postoje apoteka i lekarska ambulanta, postoji jedna pekara, prodavnica suvenira, nekoliko kafića i taverni duž šetališta, i 3 marketa, ali su u pitanju manje prodavnice, pa je njihova ponuda nešto skromnija nego u većim letovalištima. Na samom ulasku u već pomenuti gradić Preveza se nalazi i „Lidl“ supermarket.  

Najbliži doktor je u Pargi i dolazi po pozivu, a ako vam zatrebaju najosnovniji lekovi (Aspirin, Depon, Brufen…) možete ih kupiti u jednom od marketa u blizini vile Korali. U  tom marketu takođe možete naručiti koji god lek želite i posle dan-dva će vam ga doneti iz Preveze i to bez ikakve zarade, samo po ceni koja je utisnuta na pakovanju.

Šetalište je lepo popločano i okićeno palmama i cvećem, prostire se celom dužinom mesta i osvetljeno je uveče. Na njemu postoje taverne, picerije i kafići i niz hotela i apartmana.

U ovom mestu ne postoje rent-a-car agencije, ali postoji mogućnost da kontaktirate neku od agencija koje se nalaze u Pargi, te da se dogovorite da vam dovezu željeni automobil (imajte na umu da se ta usluga dodatno naplaćuje).

Plaža Loutsa – Vrahos

Samo srce ovog mesta i njegov osnovni turistički potencijal je definitivno prelepa prostrana peščana plaža duga 3.5 km, za koju mnogi tvrde da je jedna od najlepših u Jonskoj regiji. Na plaži postoji nekoliko ugostiteljskih objekata, a princip korišćenja ležaljki i suncobrana u kafićima podrazumeva poručivanje jednog ili dva pića, uz koje dobijate mogućnost i da ih besplatno koristite. Imajte na umu da Loutsa plaža nije poznata po gužvi, pa čak ni u jeku sezone. 

Na plaži ima i tuševa i kabina za presvlačenje. Temperatura vode je viša nego u Pargi.

Voda je tirkizno plava, prozirna i čista, plićak je dug u pojedinim delovima, pesak mek i beličasto-zlatne boje, plaža se dobro održava, a zalasci sunca na plaži su predivni, jer sunce zalazi tek nešto malo pre 21h.

Na samoj plaži nema drugih sadržaja osim kafića, tako da će vaši mališani, ako sa njima idete na letovanje jednostavno moći da se igraju na samoj plaži ili da odluče da prošetaju i po njoj u potrazi za školjkama, koje će ovde gotovo sigurno vrlo lako i pronaći. Naravno, na plaži ima i onih delova na kojima možete da postavite svoje peškire i suncobrane, ali imajte na umu da često u ovom mestu duva slab vetrić, koji je u jeku sezone zaista prijatan. 

A ukoliko želite da na jedan dan zabavite vaše mališane, možete ih iznenaditi i odvesti u Aqua Park Kanalikoji je udaljen 25 km.

Plaže u okolini

Kada vam dosadi plaža u mestu, možete posetiti Alonaki Fanariou plažu – udaljenu 5 km, plažu Ligia udaljenu 3 km ili plažu Kanali udaljenu 20-ak km. Plaža Ammoudia udaljena je od Vrahosa oko 15 km.

Još jedna plaža severno od Vrahosa je plaža Skala iili Amoni. Na plaži postoji kantina, okružena je borovinom u zaleđu i ima predivno tirkizno-plavo more. Silazi se prilično strmim drvenim stepenicama, a dole je mešavina peska i šljunka, miris borova i cvrčci. Uglavnom dolaze porodice sa decom. Šljunak je na pojedinim mestima poveći, ali je zato ulaz u vodu sve sam sitan pesak. Plićak dug, voda izuzetno bistra i bez talasa i sasvim sigurno najtoplija na celom potezu od Preveze do Parge.

Sjajna plaža je i Ormos Odisseas iliti Kerentza, tj. Odisejev zaliv. Ukoliko produžite putem od Valndorahija, pa pored skretanja za Alonaki, siđete sa asfalta, nailazite prvo na skretanje za Skala (Amoni), pa onda idete pravo na Kerentzu. Raj za kampere. Plaža je u potkovičastom zalivu (slično kao Ammoudia) i u nju se izliva potok.

Sitan pesak, plaža iz dva dela (do drugog se dolazi posebnim putem i taj deo je manji), malo ljudi, jedna kantina, jedna taverna i hladna voda, kažu hladnija čak i od Aherona. Ali prelepa.

Cene u restoranima i kafićima

Cene u Vrahosu su već par godina unazad manje više iste: lignje 8 eur, pizza 6-8 eur, giros 2-2,5 eur. Grčka domaća kafa+flašica vode koštaju 2 eur, frape sa flašicom vode 3 eur. Paste 5-7 eur. U mestu postoji i veliki restoran brze hrane sa velikim izborom hrane. Hot dog košta 1 eur.

Cene namirnica u marketima

Hleb 0,9€; pivo mala limenka Amstela 0,9€; flaša 0,5l Amstela 1,3€; paradajz 1,3-1,5€; narandže 0,9€; nektarine 2,2€; krastavac 0,5€/kom; krompir 0,8€; kiselo mleko malomasno 0,25l 1,2€; voda paket 2,2€; giros 2,2-2,3€. Kupovna voda u paketu je oko 2.20 eur paket.

Loutsa – Vrahos apartmani

Smeštajni kapaciteti definitivno odgovaraju površini mesta, ali bi trebalo da znate da ima i onih objekata do kojih će vas voditi nešto veći broj stepenika, pa je svakako dobro da se raspitate i o tim detaljima pre nego što neki od njih rezervišete. 

Našu preporuku za apartmane u ovom mestu pogledajte ovde.

Izleti

Vrahos se nalazi na sjajnoj lokaciji, jer je čuveno mesto koje vole da posećuju turisti iz naše zemlje, Parga, udaljena samo pola sata vožnje. Postoji autobus koji saobraća između Preveze i Parge, i prolazi magistralom koja se nalazi na brdu iznad mesta. U sezoni se često organizuje i vožnja kombijem od Vrahosa do Parge ili Preveze. 

Ukoliko vas zanima da obiđete ostrvo Krf, imate mogućnost da automobilom odete do luke Igumenica, koja je oko 50 kilometara udaljena od Vrahosa, pa da odande odete trajektom do Krfa. Takođe, možete da se odlučite i da prihvatite ponudu vezano za izlete koji se organizuju ili iz ovog mesta ili iz obližnje Parge, što zavisi od perioda kada odlučite da posetite Vrahos. 

Sivota je od Vrahosa udaljena oko 70 km, a više o izletima koji se organizuju iz Parge pogledajte ovde.

Ukoliko u Vrahos idete samostalno i automobilom, mogućnosti za izlete i obilaske su vam svakako mnogo veće, te je definitivno tada najbolji izbor da se provozate i do magične Lefkade do koje će vam biti potrebno tek oko sat vremena vožnje. 

Naše viđenje mesta

Ono bez čega sigurno ne možemo da završimo priču o ovoj temi jeste naše viđenje mesta Vrahos, a koje će vam sigurno biti od velike pomoći, tim pre što smo imali prilike da zaista u njemu lično i boravimo. Dakle, Vrahos i njegova neverovatno lepa plaža Loutsa su idealan izbor za sve turiste koji na letovanje idu sopstvenim automobilom, kao i za one koji su željni mirnog i pasivnog odmora, a opet uz dodatnu mogućnost lepih izleta i obilazaka ove regije.

Tako da ako želite da odmor provedete uživajući na prelepoj plaži u pogledu na divno morsko plavetnilo, onda ćete biti oduševljeni ovom oblasti. Uz to ako želite da ovde budete stacionirani, a da obilazite plaže Lefkade, Pargu i Prevezu, sigurno se nećete pokajati ukoliko izaberete baš Vrahos za letovanje. 

Bez obzira na povremene talase preporučujemo Vlahos i Loutsa za letovanje sa decom, kao i mnogi drugi roditelji koji su već imali prilike da letuju u njemu.
 A.Ilic

Оставите одговор