Svako ko na letovanje u Grčku kreće sa svojim mališanima, u glavi ima pregršt pitanja i nedoumica: da li je dobra plaža, da li ima ježeva, velikih talasa… Da li je pogodan ulaz u vodu za mališane, da li je more čisto, da li ima meduza, da li ima dečijih igrališta koja su lepo uređena, parkova i sličnih zanimacija koje će upotpuniti  letovanje njihovoj deci.


A onda slede one ozbiljnije teme koje su mahom vezane za to da li u mestu u kome su odlučili da letuju postoje apoteka i lekarska ordinacija u slučaju da se “ne daj Bože nešto desi”, kako se često govori u našem narodu.

A ako sve to sagledate sa distance, uvidećete i sami da se mališani zapravo uvek najbolje provedu na letovanju, jer njih ne okupiraju ovakve i slične misli, što naravno ni u kom slučaju ne znači da ne treba da se raspitate i o ovim detaljima pre nego što definitivno donesete odluku gde ćete provesti tih nekoliko nedelja letnjeg odmora koje toliko dugo iščekujete.


Ako je vaš izbor Grčka, vrlo je važno da uzmete u obzir osnovne karakteristike morske obale u ovoj zemlji i primarnu činjenicu da idete na letovanje u zemlju čiji su stanovnici izuzetno naklonjeni turistima iz Srbije, tako da čak i da vam se dogodi neka neprijatnost sa mališanima možete biti sigurni da će vam maksimalno izaći u susret i pomoći vam da rešite problem što pre.

Uz to, ako izuzmemo nekoliko letovališta koja su naročito poznata po ludom noćnom provodu i pijanim Englezima, koji su nažalost postali sinonim za letovanje na pojedinim grčkim ostrvima, mora se priznati da je Grčka idealna ako na letovanje idete sa decom. 

Tome treba dodati i podatak da su plaže u svim mestima, kako većim tako i manjim, izuzetno lepo uređene i čiste, te da na mnogima od njih postoje ugostiteljski objekti, kabine za presvlačenje, tuševi, ali i igrališta za decu, parkići, te lepo uređena šetališta, odnosno sve ono što je potrebno da i vi i vaši mališani uživate u odmoru. Takođe je i većina plaža ove zemlje odlikovana čuvenom Plavom zastavicom, koja se dodeljuje za kristalno čisto more, po čemu je Grčka dobro poznata.


Iako će biti i onih koji će reći da je ovo ili ono letovalište vrlo loš izbor za decu, ne zaboravite najvažniju stvar: vi u Grčku odlazite da se odmorite i lepo provedete sa svojim najdražima. Zato ne brinite da li će vaši mališani uživati ili ne, već se ugledajte na njih! Jer, oni se snađu u svakom novom mestu i vrlo lako pronađu neku zanimaciju.

Pa čak i ako odaberete ono letovalište koje nema idealno uređene parkiće za decu, uvek su tu more i plaža, tako da ćete sigurno naći način da ispunite vreme i njima i sebi, a da se uz to i odlično provedete!


Ova mesta su izabrali naši posetioci za najbolja mesta u Grčkoj za letovanje sa decom

Želeći da pomognemo mnogim turistima koji na letovanje u ovu zemlju kreću sa svojim mališanima, pitali smo posetioce našeg sajta i Facebook stranice koja su mesta u Grčkoj najbolja za letovanje sa decom. Većina njih se opredelila za oblast Halkidikija, koji je omiljen među našim turistima. Naravno, bilo je i onih koji smatraju da treba letovati u Solunskoj i Olimpskoj regiji, ali i na ostrvima Tasos i Krf, odnosno Lefkadi. 

Na Krfu su izdvojili mesto Agios Georgios, a za Lefkadu vladaju oprečna mišljenja, budući da je ovo zanimljivo ostrvo poznato po fenomenalnim plažama, ali se na nekima često javljaju visoki talasi.

Zato, ako se odlučite za letovanje na Lefkadi, obavezno pročitajte i tekst Letovanje na Lefkadi sa malom decom.

Ovo su naravno samo neka od ostrva koja preporučuju posetioci našeg sajta, ali u principu skoro sva grčka ostrva imaju šta da ponude i porodicama sa decom, ali morate biti spremni da istražujete.

Na trećem prstu Halkidikija, Svetoj Gori, odnosno Atosu, pominje se letovalište Jerisos kao idealno za letovanje sa mališanima.

Na čuvenoj Sitoniji, koja važi za srednji prst Halkidikija, ima najviše mesta u celoj oblasti koja su izuzetno pogodna za letovanje sa decom, a posetioci našeg sajta su posebno izdvojili Metamorfosis, Nikiti i Toroni, dok su za Sarti naveli da je pogodno za malo stariju decu, uzevši u obzir da se često javlja vetar, a samim tim i talasi. Ipak, ukoliko se odlučite za letovanje u Sartiju, a niste baš ljubitelj talasa, znajte da u okolini ovog letovališta postoje brojne plaže koje su lepo zaštićene od vetra i na kojima ćete i vi i vaši mališani sigurno uživati.

Na Kasandri, odnosno delu Halkidikija koji je najbliži kada u Grčku dolazite iz pravca naše zemlje, svakako treba izdvojiti letovališta Nea Kalikratia, Hanioti, Pefkohori i Polihrono, ali i Siviri, Mola Kaliva i Fourka.

U Solunskoj i Olimpskoj regiji, ne možemo, a da ne pomenemo čuvenu Paraliju, Nei Pori, Olympic beach i Platamon, kao i Asprovaltu, Nea Vrasnu i Stavros.