Ano Poli – istorija i najlepši pogled na Solun

Ano Poli – istorija i najlepši pogled na Solun

Ano Poli („gornji grad“) je stari deo Soluna sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv i jedino što je ostalo od Otomanskog Soluna.

Nalazi se samo 4 km od centra grada i to je jedini deo grada koji nije zahvaćen velikim požarom 1917. godine.

Ano Poli sa svojim tihim ulicama i dvospratnim zgradicama predstavlja dušu Soluna. 

Ovde se nalaze ostaci nekadašnjih otomanskih zidina, iza kojih uske uličice vode do tvrđave Eptapirgio, kao i neke od najstarijih crkvi. 

Oko 80m od ove tvrđave se nalazi i Vlatadon manastir sa takodje predivnim pogledom na zaliv i paunovima koji šetaju po njemu.

Ano Poli ima veliki broj malih kuća u istočnjačkom stilu, nalazi se na UNESCO listi kulturne baštine, a zaštićen je i od strane vlade, radi očuvanja tradicionalnog izgleda grada.

Kada se umorite od šetnje, napravite pauzu i sedite u jedan od kafea u nekoj od ovih uličica, da bi osetili duh ovog kvarta, uvideli aritekturu okolnih zdanja i udahnuli karakter i dušu Soluna.

Do ovog kvarta možete stići i autobuskim linijama 23 i 24, ili turističkom linijom 50 koja kreće od Bele Kule (to je turistički autobus i obilazi i druge znamenitosti Soluna, karta košta 2 eur, a možete silaziti na usputnim stanicama i razgledati). 

Оставите одговор