Aristotelov trg u Solunu

Aristotelov trg u Solunu

Kada se nađete u Solunu, jednom od najlepših gradova Grčke, dočekaće vas mnoge znamenitosti, ali ono što sigurno nećete zaobići jeste glavni gradski trg koji mnogi nazivaju srcem Soluna – Aristotelov trg (trg Aristotelous).

Aristotelov trg se nalazi u Nikis aveniji, u samom centru grada, i izlazi na more. Prepun je kafića i restorana i predstavlja glavno mesto okupljanja Solunjana, ali i jednu od omiljenih kulturnih atrakcija turista. Dobio je ime po čuvenom grčkom filozofu Aristotelu.

Istorija izgradnje Aristotelovog trga počinje 1917. godine odmah nakon katastrofalnog požara u Solunukada je izgorelo dve trećine grada. Pre toga, vladalo je mišljenje da Solunu nedostaje ono što se smatralo esencijalnim u evropskoj kulturi, a to su uglavnom bili veliki trgovi i monumentalne zgrade. Do 1912. godine, Solun je bio pod Otomanskom vlašću i za to vreme se razvijao bez vođenja bilo kakvog plana za proširenje, a takođe je imao i uske ulice, što je dovodilo do velikih gužvi  i prenatrpanosti grada. 

Kada se 1917. godine desilo neočekivano uništenje velikog dela grada zbog požara, država je odlučila da se obrati francuskom arhitekti Enestu Hebrardu sa zahtevom da u potpunosti preuredi gradski centar. On je smatrao da je najbolji način da se to uradi projektovanjem velikih trgova.

Prvobitni plan je bio da se trg zove Megalou Alexandrou (Trg Aleksandra Velikog). Ernest Hebrard je to zamislio kao celinu koja bi se protezala od sadašnjeg Aristotelovog trga na obali sve do trga Dikastirion i Rimskog foruma. 

Hteo je da u arhitekturi Soluna dominiraju velelepne građevine, i koristio je elemente vizantijske i zapadne kulture, a ne osmanske, da bi naglasio povezanost grada sa Vizntijskim carstvom. Na sredini trga trebalo je da stoji statua Aleksandra Velikog. Hebrerd je želeo da se gledajući uzbrdo sa trga vide vizantijski zidovi i Gornji grad, kao i Građanski trg.

Na levoj strani bi bila gradska kuća, sa desne strane zgrada suda, a postojao bi i veliki trijumfalni luk. Nažalost, ovaj projekat nikad nije u potpunosti realizovan zbog nedostatka finansijskih sredstava, tako da je Hebrardov dizajn morao biti znatno pojednostavljen. 

Takođe, za vreme izgradnje Građanskog trga, iskopane su ruševine Rimskog foruma, tako da je taj projekat obustavljen. Na kraju su zgrade koje su izgrađene bile znatno skromnije, zbog finansijske situacije u zemlji u to vreme, i odluke da se projekat finansira iz privatnih izvora, a ne od strane vlade. Trg je konačno završen 1950. godine, i tada je dobio svoj sadašnji izgled.

Sa leve strane trga nalazi se jedan od najluksuznijih hotela Electra Palace, jedno od mesta u Solunu sa najlepšim pogledom, a sa desne najpoznatije filmsko pozorište – Olympion Theatre, gde se održava i Solunski međunarodni filmski festival. Najznačajniji element trga je statua Aristotela, po kome je trg i dobio ime.

Postoji poznata legenda koja kaže da ćete, ako dodirnete Aristotelov palac, osetiti kako se na vas prenosi njegovo znanje i mudrost, tako da ako želite, možete isprobati i to. Pored trga se nalazi i veliki gradski park, kao i stara solunska pijaca.

Aristotelov trg danas

Danas je Aristotelov trg jedan od najpoznatijih trgova u celoj Grčkoj i predstavlja važan simbol Soluna. Ima bitnu ulogu u društveno političkom životu grada, ali i cele zemlje. Ovde su bili organizovane brojne demonstracije, skupovi i politički govori. Takođe, trg se koristi za različite kulturne događaje, kao što su božićne proslave, festivali i karnevali. 

Svake godine, opština ovde organizuje Proslavu anđela, koja predstavlja zvaničnu ceremoniju postavljanja novogodišnje jelke, i propraćena je brojnim svečanim aktivnostima, kao što su koncerti popularnih grčkih izvođača uz vatromet. Osim jelke, takođe je običaj i da se postavi veliki ukrašen brod, visok preko 20 metara, koji predstavlja veoma zanimljivu turističku atrakciju.

Zbog velikog broja kafića i barova, ovde je često okupljanje mlađe populacije i generalno su ugostiteljski objekti uvek puni, što zbog lokalaca, što zbog ogromnog broja turista koji ih posećuju.

Solun je svakako grad koji ima dosta toga da ponudi, svejedno da li je u pitanju arhitektura, istorijske znamenitosti, šoping ili noćni život, tako da ne propustite da posetite i druge kulturne atrakcije u gradu, kojih ima zaista mnogo. I naravno, obavezno ostavite dovoljno vremena da prošetate Aristotelovim trgom, popijete kafu sa prelepim pogledom u nekom od kafića, i osetite tu posebnu atmosferu koja vlada na trgu.

Оставите одговор