Asprovalta

Asprovalta

Ukoliko sanjate da odete na opuštajući odmor i da osetite stari grčki šarm u lepom letovalištu sa plažom koja je nagrađena Plavom zastavicom, Asprovalta predstavlja savršeno mesto za vas.


Asprovalta je veliko turističko letovalište na oko 80 km istočno od Soluna. Ovo naselje je smešteno u centru zaliva Striminokos i predstavlja veoma važno turističko odredište u ovom regionu, pružajući gostoprimstvo turistima iz Grčke i iz inostranstva tokom letnje sezone. Mesto se nalazi tačno na granici između tri opštine (Halkidiki, Solun i Kavala), i kombinuje u jednoj harmoniji zelene planine i more.

Plaža u Asprovalti je široka, sa finim peskom i šljunkom oko obale. Mnogobrojni kafići imaju svoje ležaljke smeštene pored mora, a na njoj postoji nekoliko odbojkaških terena, tuševi, kabine za presvlačenje i igrališta za decu.

Odlika ove oblasti jeste da je veoma bogata kulturnim životom, naročito tokom letnjeg perioda. Pozorišne predstave, koncerti i druga tradicionalna dešavanja učiniće da vaš boravak bude nezaboravan.

Našu preporuku za povoljan i kvalitetan smeštaj u Asprovalti možete pogledati ovde.


Istorija

Mesto Asprovalta sagrađeno je u ranom 16 veku, na južnoj ivici planine Kerdyllia, daleko od mora. Oblast je bila pokrivena šumama koje su koristili za potrebe manastira Koutloumousiou sa planine Atos – Svete Gore.
Regija je postala veoma opasna, iz razloga što je gusta vegetacija obezbedila idealno skrovište za lopove i ubice. Iz tog razloga manastir je odlučio sa poseče šumu i da na tom mestu izgradi selo.

Tokom turske dominacije nad ovom regijom, mnoge turske porodice naselile su ovo mesto, čije je ime tada izmenjeno  u Geni Maxale. Nakon oslobođenja selo je bilo napušteno, a nekoliko grčkih porodica su se naselile u blizini mora, na teritoriji gde se i danas nalazi mesto Asprovalta.

Turistički razvoj Asprovalte započeo je šezdesetih  godina prošlog veka. Sedamdesetih godina prošlog veka započela je gradnja mnogih kuća, apartmana i privatnih hotela, koje danas broje više od 12.000 smeštajnih jedinica!

Široka plaža, zeleno planinsko područje, arheološke i verske znamenitosti, zajedno sa najnovijom turističkom ekspanzijom čine današnju sliku Asprovalte.


Posetioci Asprovalte imaju prilike da:

– Posete zaliv Strimonikos, Stavros, Vrasnu i mesto Jerisos koji se nalaze u neposrednoj blizini.

– Posete izložbu poljoprivrednog muzeja zajedno sa arheološkim blagom regiona, kao što je Argilos i Liotopi Routsheli.

– Odaju poštu u crkvi Agios Georgios – Sveti Đorđe, gde je udomljeno 19 svetih ikona donetih na to mesto od strane izbeglica, kao i manastir Agios Georgios izgrađen u drugoj polovini 16 veka, na mestu gde se pruža prelep pogled ka zalivu Strimonikos.

– Uživaju u prelepoj, veoma čistoj i dobro organizovanoj peščanoj plaži i plivaju u zeleno–plavoj vodi mora, koje je nagrađivano više godina Plavom zastavom Evropske unije.

– Odu na pecanje ili se opuste pored pecaroša u ranim jutarnjim satima, uživaju u miru i tišini koje samo pecanje može da pruži.

– Isprobaju neke vodene sportove i osete adrenalin koji oni pružaju.

– Turisti mogu koristiti savremene sportske sadržaje kao što su zatvorena dvorana, odbojka na plaži, fudbal, košarka i teniske terene.

– Odu u pozorište ili u bioskop.

– Učestvuju ili samo prisustvuju kulturnim aktivnostima koje se održavaju svako leto.

– Uživaju u mnogobrojnim tavernama i restoranima.

– Kupuju u lokalnim ranjama i marketima.

 

A.Ilic

Оставите одговор