Nei Pori

Nei Pori

Mestašce udaljeno svega 40-ak kilometara od grada Katerinija, u grčkoj oblasti Pieria, Nei Pori je još jedno u nizu omiljenih letovališta za turiste iz Srbije. 


Nei Pori se nalazi na oko 100 kilometara udaljenosti od Soluna, a u njegovoj neposrednoj blizini je i, sada već čuveno letovalište srpskih turista, Paralija.


O Nei Poriju

Nei Pori spada u red najmlađih letovališta na području Grčke. Samo mestašce je izgrađeno podno starog grada, Palei Pori, koje je smešteno na uzvišenju, na svega par kilometara od obale i današnjeg Nei Porija. 
Ono po čemu se ovo letovalište izdvaja od ostalih u ovoj oblasti svakako je plaža, koja je prekrivena najfinijim peskom, mada je ipak glavna prednost mesta blaga klima.

Uzevši u obzir da se Nei Pori nalazi podno planine Olimp, u njemu se mešaju uticaji dveju klima, stvarajući jedno od najprijatnijih mesta za odmor, naročito u vrelim letnjim mesecima. Zahvaljujući uticaju Olimpa, Nei Pori može da se pohvali blagim povetarcem, koji se često oseća u ovom području, a naročito tokom večeri, što čini da se letnja vrelina mnogo manje oseća nego u drugim letovalištima.

Smeštajni kapaciteti su brojni, a najviše je smeštajnih jedinica apartmanskog tipa, mada su prisutni i hoteli različite kategorizacije. Uzevši u obzir da se stanovnici Nei Porija mahom bave turizmom, sasvim je logično što je sve u ovom mestu podređeno upravo turistima i njihovom što prijatnijem boravku.


Sadržaji u Nei Poriju

U glavnoj ulici se nalazi veliki broj prodavnica različite namene, ali i brojne grčke taverne i barovi. Treba znati da Nei Pori nije veliko mesto, pa ako želite da idete u šoping, uvek možete otići do Soluna ili obližnjeg mesta Katerini. Takođe, u mestu postoje ambulanta i apoteka, ali i brojni sadržaji namenjeni najmlađima.

Zanimacije za najmlađe su još bogatije u punoj sezoni, odnosno tokom jula i avgusta, pa se vaši mališani sigurno neće dosađivati.

Vrlo je važno da pomenemo i komarce, jer postoji nedoumica oko toga da li ih u Nei Poriju ima mnogo ili ne. Pokušaćemo da odgovorimo na to pitanje: naravno da ih ima, ali ništa više nego u Srbiji. Štaviše, zahvaljujući gotovo savršenoj klimi, komarci u Nei Poriju se ređe viđaju nego u ostalim letovalištima Olimpske regije.

U svakom slučaju ovo nije nešto što bi trebalo da vas previše brine, jer večina hotela, vila i apartmana koristi mreže za komarce na prozorima i balkonskim vratima, a kada se nađete u šetnji Autan ili neko drugo sredstvo je uspešna preventiva.

Kao poseban dragulj Nei Porija često se pominje kristalno čisto more. Ali, ono što treba da imate na umu ukoliko želite da letujete u ovom mestu jeste činjenica da je ovo pravo mesto za odmor, a naročito je dobar izbor za odmor porodica sa malom decom. To zapravo znači da ćete biti razočarani boravkom u ovom živopisnom letovalištu ukoliko ste naumili da tokom letovanja ludujete u noćnim klubovima. 

Nei Pori je prema iskustvima brojnih turista koji su imali prilike da ga posete, savršen izbor za porodice sa malom decom, ali i ljude koji žele da uživaju u miru i tišini tokom odmora, daleko od gradske vreve.


Plaže u Nei Poriju

Pored kristalno čistog mora, dodatnu lepotu koju Nei Poriju daju njegove plaže. Vrlo je važno naglasiti da na dugačkoj i prilično širokoj plaži u Nei Poriju postoje brojni tuševi i kabine za presvlačenje, te da se one redovno održavaju.

Veći deo plaže u Nei Poriju je prekriven finim, sitnim peskom, a ulaz u vodu nije naročito dugačak. Opšti utisak brojnih turista iz Srbije, kada je u pitanju plaža u Nei Poriju je, možemo slobodno reći gotovo savršen. Međutim, neretko se događa da se u određenom periodu godine pojave sitne meduze, koje su potpuno bezopasne, ali nekima baš nije prijatno videti ih.

Bilo kako bilo, plaža u Nei Poriju spada u red uređenijih plaža u Grčkoj, a na njoj se nalaze brojni kafići i taverne, koje svojim gostima nude mogućnost da uživaju na ležaljkama i pod suncobranima. Da biste mogli da koristite dve ležaljke i suncobran, dovoljno je da naručite jedno piće. Naravno, postoje barovi koji ipak zahtevaju da cena naručenog pića bude oko 5 evra ( što je uglavnom 2 pića ), ali imajte na umu da su Grci tradicionalno naklonjeni Srbima, pa ćete se gotovo sigurno lako sporazumeti sa njima oko korišćenja ležaljki.

Ono što je preporuka gotovo svih srpskih turista koji su u Nei Poriju letovali u jeku sezone (tokom jula i avgusta) jeste da vikendom pokušate da zauzmete mesto na plaži nešto ranije nego ostalih dana u nedelji. Razlog za to jeste što vikendom Nei Pori posećuju turisti iz Grčke, pa se neretko dogodi da tim danima bude veća gužva, te da se teško nađe odgovarajuće mesto na plaži.


Kupovina u Nei Poriju

Ukoliko želite da kupujete u Nei Poriju, morate imati na umu da je ovo ipak malo mesto, te da ne nudi baš veliki izbor robe kao Solun ili Katerini. Pa ako hoćete da idete u neki veći šoping preporučujemo da pođete put ova dva grada. Ukoliko želite da posetite neki veći super market, možete otići do obližnjeg letovališta, Leptokarije u kojoj se nalazi supermarket „Lidl“.

U Nei Poriju postoje prodavnice različite namene, a uz super markete, tu su i suvenirnice, zlatare, pekare, poslastičarnice, prodavnice krzna i mnoge druge. Cene namirnica u Nei Poriju su vrlo slične cenama u ostalim letovalištima Olimpske regije.

Pijaca u Nei Poriju je još jedna od njegovih atrakcija. Održava se svakog petka, a na njoj možete kupiti sve ono lepo što Grčka ima da ponudi od svežih namirnica. Cene voća i povrća na pijaci su mahom za nijansu više nego u marketima, ali se zato njihov kvalitet ni u kom slučaju ne može porediti.


Šta videti u Nei Poriju

Iako je Nei Pori malo mesto, u njemu možete videti puno lepih stvari ili otići na neki od izleta koji se redovno organizuju.

Crkva posvećena Svetoj Marini se nalazi u samom centru mesta, a u njenoj neposrednoj blizini su i drugi sakralni objekti, među kojima se po lepoti posebno izdvajaju crkve posvećene Svetom Nikoli i Svetom Dimitriju.

Izlet brodićem do ostrva Skijatos je jedna od posebnih atrakcija, a tu su i izleti do manastira Meteora i Soluna. Ukoliko ste put Nei Porija krenuli sopstvenim automobilom imate mnogo više mogućnosti za obilaske, pa možete krenuti i sa upoznavanjem brojnih arheoloških nalazišta koja se nalaze u neposrednoj blizini Nei Porija.

Obavezno posetite tradicionalno selo Stari Pantelejmon koje je udaljeno 11 km. Ovo lepo selo je pravi muzej vremena, idilično mesto gde možete uživati u onome što je priroda dala Grčkoj i mesto gde ćete jednostavno biti oduševljeni lepotom okoline.

Ono što se posebno preporučuje za videti svakako je stari deo grada, koji se nalazi iznad Nei Porija, a sa koga se pruža neverovatan pogled na plavetnilo Egeja i čitavu okolinu.

Pored izleta do ostrva Skijatos, iz Nei Porija se organizuju i izleti za obilazak živopisnog seoceta Litohoro, koje se nalazi u podnožju Olimpa, a u neposrednoj blizini Nei Porija je i gradić Platamon, i njegova čuvena tvrđava.

A.Ilic

Оставите одговор