Parga

Parga

Ako ste romantične duše, morate da posetite Pargu. Jako je malo mesta u Grčkoj tako skrivenih, tako ušuškanih i tako toplih kao što je Parga.


Parga je bez nedoumice jedan od najlepših gradova u Grčkoj, a mi ga zovemo i gradićem iz bajke zbog prelepih raznobojnih i lepih kućica. Smešten na 68 km severo-zapadno od mesta Preveza i oko 50 km od mesta Igoumenitsa. Parga je grad koji izgrađen u obliku amfiteatra i bukvalno „udara“ u brda. 

Parga predstavlja idilično mesto za odmor koji kombinuje prelepa zelena brda sa morem i ponosi se tradicionalnom arhitekturom sa starim popločanim ulicama i raznovrsnim radnjama.

Jedan od najznačajnijih lokaliteta grada Parge je srednjovekovna tvrđava iz 14. veka, koja je izgrađena uz pomoć Normana kada su meštani tražili zaštitu od Otomanske imperije. Tvrđava se nalazi na severnoj strani luke i nudi predivan pogled. Malo zeleno ostrvo Device Marije sa belom kapelom stoji na ulazu u luku, a verski festival se održava svake godine u avgustu u čast ove kapele. Plaže oko Parge su atrakcija za hiljade posetilaca koji ovde dolaze svake godine.

Valtos, Krioneri, Lihnos i Sarakiniko su neke od najlepših plaža u regionu. Pored njih, u blizini se mogu naći i nekoliko skrivenih pećina do kojih se može stići brodom. Tokom letnjih meseci, grad Parga je povezan brodićem sa obližnjim ostrvima Paksos i Krf.


Plusevi i minusi

+++ ušuškana, mala, romantična, raznobojne i lepe kućice, odlična lokacija zbog mogućnosti obilazaka više mesta (izleti), lepe plaže u okolini, šljunkovite plaže (nekome možda minus), brdovitost (jedna od karakteristika koje je čine drugačijom).

– – – brdovitost (onima koji ne misle kao mi), problem sa parkingom u sezoni, jer je mesto malo, a veoma popularno, puna gradska plaža u sezoni, manjak peščanih plaža, malo više cene u vanpansionskoj potrošnji

 

Agape Tim

Оставите одговор