Porto Karas – Sitonija

Porto Karas – Sitonija

Porto Karas (Porto Carras) na poluostrvu Sitonija je izgrađen od strane bogatog grčkog brodovlasnika Giannisa Carrasa kao privatno letovalište za oko 3.000 gostiju, sa svojom sopstvenom marinom za jahte, pozorištem koje prima 4.500 ljudi, sportskim centrom i vinogradima. 1973. godine prvo je izgrađena Villa Galini, 1976. godine otvoren je hotel Village Inn, 1979. hotel Porto Carras Meliton i 1980. hotel Porto Carras Sithonia.

Zemlja je rasprodata nakon njegove smrti i Porto Karas je sada samostalni turistički kompleks sa tri velika luksuzna hotela na području od 18km. Nekadašnje močvarno zemljište pretvoreno je u luksuzno letovalište sa preko 45.000 maslinovih stabala, drveća, terenima za golf, marinom za jahte, kazinom, vinogradom od 475 hektara, heliodromom, jezercima i 9 km plaža sa 25 malih zaliva.

Glavne plaže Porto Karasa su prisvojili luksuzni hoteli. Postrojeni nizovi ležaljki leže na besprekorno ravnom belom pesku koji se pruža sa svake strane zaliva do ultra jahting marine. Većina oblasti je takođe prirodni rezervat, što je iznenađujuće imajući u vidu uređenje prostora i travnjaka koje postoji. 

Ulaz u Porto Karas i cena karte

Ukoliko niste gost nekog iz ove grupacije hotela, Porto Carras resort možete posetiti na dva načina: automobilom i brodićem.

Ukoliko krenete u obilazak automobilom na ulasku u resort će vas zaustaviti portir kojem ćete platiti kartu za celodnevni boravak 10€ po osobi. Obilazak podrazumeva pristup i kupanje na plaži Kohi (Kohi beach) i posetu barovima i restoranima u marini. U cenu nisu uključene ležaljke i suncobrani, naplaćuju se posebno (10€ za dva seta + piće), a postoji i besplatan deo ako koristite vašu opremu.

Kohi plaža je celom dužinom peščana (sitni kamenčići) sa brzim prelazom u dubinu čistog tirkizno plavog mora. Plaža je u apsolutno trendi stilu, suncobrani od trske, bele ležaljke, daščani prilazi svim delovima plaže, teren za odbojku na pesku, kabine za presvlačenje, tuševi, crveni lazy beds jastuci za lenčarenje i bar. Izuzetno popularna plaža sa svim sadržajima, odličnom muzikom i brzom uslugom. 

Nakon što ostavite kola na parkingu kod plaže Kohi pronađite sa leve strane rampu i krenite asfaltiranim putem koji vodi kroz borovu šumu. Iza njega ćete naići na desetak i više prekrasnih, divljih, zaklonjenih prirodnih uvala. Nekima od njih je omogućen potpun pristup dok na pojedinim postoji rampa, a strogo je zabranjeno bacanje otpadaka, zagađivanje i paljenje vatre.

Posetiocima sa strane nije dozvoljen ulazak u hotelske komplekse, hotelske restorane i barove, kupanje u bazenima kao ni na hotelskim plažama. Savetujemo da ne pokušavate da uđete u delove resorta koji nisu dozvoljeni i na taj način dovedete sebe u neprijatnu situaciju, jer rizikujete da vas osoblje udalji.


Drugi način dolaska u Porto Carras je brodićem koji na svakih pola sata – sat kreće iz Neos Marmarasa. Cene karte variraju i kreću se od 3€ pa do čak 10€ po osobi (deca ne plaćaju). 

A.Ilic

Оставите одговор