Porto Koufo – za ljubitelje mirnog odmora na Sitoniji

Porto Koufo – za ljubitelje mirnog odmora na Sitoniji

Porto Koufo (Porto Kufo) je mesto u zalivu Toroneos na jugozapadu Sitonije, na oko 2 km južno od Toronija, a od Soluna oko 140 km. Kada su u pitanju druga veća mesta Sitonije, udaljenost mesta Porto Koufo od Sartija iznosi 30-ak, a od Neos Marmarasa oko 25 km.

U samom mestu Porto Koufo baš i nema sadržaja, pa ne očekujte mnogo različitih radnji ili mesta za izlaske. Zato se ovo mesto preporučuje turistima kojima je prioritet miran odmor.

Uz luku i plažu se pruža dugo i lepo uređeno šetalište, gde se nalaze odlične taverne poznate širom celog poluostrva po svežim ribljim specijalitetima. Tu su i manje prodavnice gde možete naći sve što vam je potrebno za snabdevanje. Za nešto više sadržaja ipak morate otići do mesta Toroni, što i nije problem pošto se nalazi na manje od 6 km udaljenosti.

Plaža Porto Koufo na Sitoniji je duga oko 1,5 km, uska i pokrivena sitnim peskom, a more je čisto i toplo.

Plaža se prostire od luke pa sve do južnog kraja zaliva. Na nekim mestima je uređena, sa ležaljkama i suncobranima, ali to je uglavnom ispred hotela koji su na plaži. Drugi delovi plaže su neorganizovani i tu uvek ima dovoljno prostora za sve. S obzirom da je u pitanju zaliv, more je izuzetno mirno, ali voda vrlo brzo postaje duboka.

Prirodno okruženje je veoma zanimljivo, jer se iznad uvale izdižu ogromne stene. Dok ste na plaži možete imati osećaj da ste zapravo na velikom jezeru, pošto je mali otvor prema moru gotovo nevidljiv. Ka jugu, obala Sitonije postaje sve strmija, sa mnoštvom rtova, pećina i podvodnih grebena. Ako volite ronjenje, možete istražiti podvodnu pećinu Erika, gde se pod morem nalazi olupina starog turskog piratskog broda, na oko 35 metara dubine. 

Postoji još mnogo manjih pećina koje su dostupne samo čamcem preko mora. Jedno od takvih mesta je i Kartalia, južni rt Sitonije, sa impresivnim liticama visine preko 100 m. Laganim pešačenjem se možete popeti i do vrha Kapros, odakle se pruža fantastičan pogled na zaliv i okolinu. Ovde se nalaze i ostaci betonskog rezervoara za vodu i plaforme protivvazduhplovnih topova, koji su izgrađeni tokom II svetskog rata.

U blizini Porto Koufo-a se nalazi i jedna od popularnijih plaža Sitonije, a to je Kalamici, poznata po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mori. Plaža Kalamici se nalazi na otprilike 10 km udaljenosti. Ne propustite priliku da je obiđete pošto je mnogi turisti iz Srbije smatraju jednom od pet najlepših plaža na Sitoniji. Takođe su blizu i plaže Destenika, Tristinika i Korakas, koje su severno od Toronija.

Naravno, Porto Koufo može biti odlična baza za sve koji su zainteresovani za obilazak drugih lepih plaža Sitonije, a žele da budu smešteni u nekom mirnom i manjem mestu. Našu preporuku za apartmane u mestu Porto Koufo pogledajte OVDE.

Ukoliko ste ljubitelji življih i većih gradića sa više mogućnosti za izlaske i različite aktivnosti, ovo verovatno neće biti mesto za vas. Ali ukoliko tražite pravi odmor u fantastičnoj prirodnoj okolini i niste zahtevni po pitanju sadržaja, nećete pogrešiti ako odaberete Porto Koufo. Takođe, ako letujete u Toroniju, Sartiju ili Neos Marmarasu, svratite ovde bar u jednodnevnu posetu, da probate čuvene riblje specijalitete o kojima se priča širom Sitonije.

Porto Koufo je najdublja prirodna luka u Grčkoj pa je iz tog razloga korišćena u različite svrhe tokom istorije, a prvi put je spominjana još u vreme istoričara Tukidida. Jedno vreme je bila sklonište za turske piratske brodove, a tokom II svetskog rata su je zbog dubine i povoljne lokacije i Nemci koristili za skrivanje svojih podmornica. Osim ribarskih brodića, danas se ovde često mogu videti i usidrene jahte turista koji plove Egejskim morem. Takođe se mogu iznajmiti mali brodovi za ribolov ili istraživanje obale i pronalazak skrivenih plaža. 

Porto Kuofo se prevodi kao “gluva luka” i taj naziv je dobio još u drevnim vremenima, jer se iz zaliva nije čula nikakva buka koja dolazi iz mora. I zaista, mesto u potpunosti opravdava svoje ime, s obzirom na to da je zbog uvučenosti u skoro pa zatvoren zaliv, izuzetno mirno, tiho i zaštićeno od vetrova.

Zbog velike dubine je u ovom delu mora veliko i bogatstvo podvodnog sveta, što je čini rajem za ronioce i ribolovce, ali i sve posetioce koji svakoga dana mogu probati različite morske plodove koji su na meniju u tavernama. Ovde se u septembru održava i festival “Lov na tune”.

 

A.Ilic

Оставите одговор