Put kolima za Grčku preko Bugarske

Put kolima za Grčku preko Bugarske

Ukoliko su vaša odredišta u Grčkoj ostrvo Tasos, Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna i ostala na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, ili letovališta na Halkidikuju, možete razmisliti i o putu kolima preko Bugarske.

Turisti koji kreću iz Srbije ka ovim odredištima najčešće se odlučuju da do Grčke stignu preko Bugarske, jer je put kraći i uz malo sreće na graničnim prelazima, do letovališta se brže stiže. 

Radi poređenja, navodimo razlike u kilometrima od centra Beograda (sa Slavije) do Kavale. Recimo, ako vozite preko Makedonije, preći ćete 770 km, a putujući preko Bugarske prelazite za 80 km kraći put, tačnije, ukupno 690 km. Međutim, udaljenost Nea Moudania od Beograda, preko Makedonije, iznosi 695, dok je preko Bugarske 735 km. 

Ipak, ako idete prema Olimpu, Paraliji, Leptokariji i ostalim letovalištima te regije, ili dalje prema jugu, svakako je bliže da putujete preko Makedonije. Tako od Beograda do Paralije ima 670, a preko Bugarske se prelazi 740 km.

Od Beograda do granice sa Bugarskom

U našem glavnom gradu se uključujete na auto – put Beograd – Niš, poznat i kao A1. Prolazite kroz staru naplatnu rampu u Bubanj Potoku, koja je ukinuta, i na novoj rampi, desetak kilometara udaljenoj od bivše, posle megamarketa Ikea i isključenja za Vrčin, uzimate kartončić koji morate da pokažete kada se isključujete sa ove saobraćajnice i plaćate odgovarajuću putarinu. 

Najbolje je da na putu ka Nišu napravite malu pauzu na odmorištu kod Velike Plane, gde je Mek Donald´s restoran, a tu se nalaze i uređeni toaleti. Na ovom delu puta nailazite na 10 benzinskih stanica, a ako koristite TNG (tečni plin), ne morate da  brinete, polovina pumpi je snabdevena i ovim gorivom.

U blizini Gornje Toponice kod Niša, kod motela „Nais“, stižete na prvu naplatnu rampu. Na tom punktu se plaća 800 RSD ili 6,50 €. Ako je potrebno možete da natočite benzin na obližnjoj NIS pumpi, koja je non – stop otvorena. Međutim, ako vam je potreban TNG, možete da svratite na pumpu u okviru AMSS centra, koji je sa leve strane auto – puta. AMSS centar radi od 8 do 19.30 časova, ima auto servis za popravke vozila, perionicu, službu za šlepovanje i pomoć na putu, ali ne rade izdavanje međunarodnih dokumenata. 

Ako ste slučajno zaboravili da izvadite neki međunarodni dokument, takav možete da dobijete u AMSS centrima Velika Plana ili Pojate, koji se nalaze pored auto – puta. Tri kilometra dalje od naplatne rampe nailazi se na raskrsnicu. Pravo put vodi prema Makedoniji i Solunu, a vi se isključujete i krećete se ka istoku, putem ka Nišu, Pirotu i Sofiji. Posle 17 kilometara obeleženo je skretanje na desno prema Zaječaru, Svrljigu i Knjaževcu, a vi nastavljate pravo prema Pirotu. 

Ako putujete starim magistralnim putem kroz Sićevačku klisuru, koja je deo kanjona reke Nišave, imate priliku da, vozeći sporije, uživate u lepotama rezervata prirode i staništa mnogobrojnih retkih biljaka. Sićevačka klisura je pre dvadesetak godina proglašena rezervatom prirode. Posebna zanimljivost je što je tu jedino prirodno stanište žalfije na teritoriji Srbije.

Kad vas već put vodi kroz ovaj kraj Srbije, iskoristite priliku za posetu manastiru Svete Bogorodice, izgrađenom polovinom 17. veka i crkvi Svete Petke kod sela Ostrovica. U tom kraju možete da probate čuvena vina koja prave stanovnici Sićeva ili da uživate u pogledu na klisuru i na Staru planinu. Na ovom delu puta se nalazi čak 13 tunela na deonici od 5 kilometara i obavezno obratite pažnju na brzinu, koja je ograničena na 60 do 80 kilometara na sat na pojedinim mestima. 

Za sada, kada prođete Sićevačku klisuru, kod mesta Crvena Reka, posle pređenih tridesetak kilometara od silaska sa obilaznice oko Niša, posle mesta gde postoji skretanje za Belu Palanku uključujete se na deonicu punog profila auto – puta, dužine 25 kilometara, do mesta Staničenje. Dalje vozite magistralom kroz dolinu reke Nišave i na 80 kilometara od naplatne rampe Nais i 8 kilometara vožnje magistralom od Stančarenja, stižete do Pirota. Prolazite isključenje za Pirot i na sledećem isključenju Pirot – istok počinje novoizgrađena deonica auto – puta koja vodi do Dimitrovgrada. 

Kada je u pitanju putovanje kolima preko Bugarske, novost od 1. januara 2018. je naplatna rampa kod Dimitrovgrada na kojoj se putarina za vozila naplaćuje 190,00.

Obilaznica oko Dimitrovgrada nije još puštena, tako da sledećih nekoliko kilometara vozite obazrivo, naročito noću, jer možete da naiđete na pešake koji se kreću putem i nisu propisno osvetljeni. Posle 5 kilometara počinje deonica auto – puta i tu je i poslednja benzinska pumpa u Srbiji, ali se na njoj ne prodaje TNG. Vozite još kilometar i stižete do graničnog prelaza Gradina. Od centra Beograda, sa trga Slavija do granice prešli ste 332 kilometra. 

Granični prelaz Gradina (SRB) – Kalotina (BG)

Na granici obično nije velika gužva i ne bi trebalo da se dugo zadržite. Potrebno je da imate važeće pasoše, vozačku i saobraćajnu dozvolu, evropski obrazac za prijavu udesa, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje za dane koje planirate da provedete u inostranstvu, eventualno i međunarodno ovlašćenje, takozvanu žutu kartu, ako vozilo nije registrovano na vaše ime.

Na bugarskom graničnom prelazu Kalotina, na koji nailazite, formalnosti se uglavnom brzo završavaju. Na granici za vozilo treba da imate samo saobraćajnu dozvolu, jer se ne traži zeleni karton. Time ste uštedeli više od 2000 RSD u odnosu na putovanje kroz Makedoniju ili Albaniju, za koje je ovaj dokument obavezan. Za Bugarsku, kao ni za Grčku, ne morate da imate ni međunarodnu vozačku dozvolu. 

O tome pročitajte više informacija u tekstu Koja su potrebna dokumenta ukoliko u Grčku putujete kolima.


Vinjete i kupovina goriva u Bugarskoj

U Bugarskoj je nacionalna valuta lev i kurs je krajem 2017. godine 1 € = 1,95 LEV. Cene goriva se kreću ispod dva leva ili jednog evra po litru i niže su nego u Srbiji. Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama, nego je neophodno da na ulasku u zemlju kupite nalepnicu (vinjetu). U blizini graničnog prelaza nalazi se kiosk sa jasno istaknutim natpisom da na tom mestu možete da kupite vinjetu. 

Cene vinjeta su:

– važnost tokom vikenda – 10 leva (5 €)
– važnost 7 dana – 15 leva (8 €)
– važnost mesec dana – 30 leva (16 €)
– važnost 3 meseca – 54 leva (28 €)
– važnost 12 meseci – 97 leva (50 €)

Ove cene su podložne promenama, ali one obično nisu velike. Plaćanje se vrši samo u levima. Vinjete možete da kupite i na benzinskim pumpama i tamo je moguće plaćanje u evrima, ali za to je poželjno da imate tačan iznos novčića u metalu. Kazna za neplaćanje putarine kupovinom vinjete iznosi 50 evra. 

NOVINA: od 01.01.2019. možete kupiti takođe i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) online putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon.
E-vinjete se kupuju po istoj ceni kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači neće morati da se kao do sada zaustavljaju na ulazu u Bugarsku da bi kupili vinjetu i neće morati da je lepe na staklo.  
 

Važno je i da znate da su, kao i u Srbiji i Crnoj Gori, u Bugarskoj obavezna kratka svetla i preko dana. Obavezno je auto sedište za decu mlađu od 3 godine, zatim protivpožarni aparat za svako vozilo, koje koristi benzin, dizel ili TNG. Kazne za saobraćajne prekršaje su sledeće: nemanje dela opreme – 10 evra, neupaljena oborena svetla – 30 evra, nevezivanje pojasa – 25 evra, prelazak preko pune linije – 50 evra. Policija vam samo napiše kaznu, a uplaćujete u pošti ili banci. Ako ne izmirite svoja dugovanja, ne možete da napustite zemlju, jer postoji centralizovana kompjuterska baza podataka.

Deo puta kroz Bugarsku

Posle prelaska granice i ulaska u Bugarsku, vožnju nastavljate magistralom koja je dovoljno široka i kolovoz je u dobrom stanju. Vodite računa o tome da je brzina ograničena na 60 kilometara na čas. Saobraćajni policajci su često postavljeni i radarima kontrolišu brzinu kod mesta Dragoman i Slivnica. Posle pređenih 25 kilometara počinje auto – put kojim se vozite sve do glavnog grada Bugarske, Sofije. Ako ne žurite, posetite grad koji istoričari smatraju drugom najstarijom prestonicom u Evropi, odmah posle Atine. 

U Sofiji možete da vidite prelepi Hram Aleksandra Nevskog, najveću pravoslavnu crkvu na Balkanu, posle Hrama Svetog Save u Beogradu, zgradu Narodne biblioteke, spomenik prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju i druge značajne objekte. Nije na odmet da pauzu iskoristite za piće ili obrok u nekom restoranu nacionalne i internacionalne kuhinje. Hrana je odlična, a cene su vrlo povoljne. 

Ako ne želite da posetite Sofiju, posle ulaska u grad, kad prođete pored „Metroa“ i „Džamba“, u kružnom toku skrenete na desno i pratite putokaz Pernik, Kulata. Onda nastavljate kretanje bulevarom, koji je obilaznica oko Sofije. Tako vozite 2,5 kilometra do sledećeg kružnog toka. Tu pratite isključenje puta za Pernik, Kulatu i Filipovce. To je, tačnije, uspon na vijadukt kojim izlazite na auto – put i pravo idete ka Kulati, koja je mesto graničnog prelaza sa Grčkom. Bugarskim auto – putem je dozvoljeno voziti 130 kilometara na sat, pa konačno možete da uživate ako ste ljubitelj brže vožnje. 

Duž auto – puta nailazite na tri benzinske pumpe, koje imaju sve vrste goriva, a na jednoj se nalazi i Mek Donald´s restoran. Na jednom mestu postoji putokaz sa natpisom Kulata i Blagoevgrad, ali vi nastavljate pravo i posle 5,5 kilometara se završava auto – put. Isključujete se na desno, penjete se nadvožnjakom i nailazite na kružni tok. Obilazite tri četvrtine kruga i krećete se ka Blagojevgradu. Stotinak metara dalje nailazite na sledeći kružni tok i tu nastavljate pravo ka Blagojevgradu. Vozite još dva kilometra i pre nadvožnjaka pratite saobraćajni znak sa pravcem Kulata, pa skrećete desno. 

Sledećih desetak kilometara vozite auto – putem, obilaznicom oko Blagojevgrada, a zatim se put pretvara u magistralni. Dolazite do mesta Simitli, gde se nalazi skretanje, sa leve strane, koje vodi do poznatog skijališta Bansko, udaljenog 40 kilometara od ove raskrsnice. Do grčke granice i mesta Kulata ima još 67 kilometara. Zimski centar Bansko je na padinama Pirin planine, sa najvišim vrhom Vihren visokim 2 914 metara. U blizini se nalazi Rilski manastir, najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj, koji je i pod zaštitom UNESCA. 

Vi nastavljate pravo, vozite magistralom, koja ide kroz kanjon reke Strume prema grčkoj granici, sa čestim krivinama i dva duža tunela. Usput vam je nekoliko benzinskih pumpi. Prolazite živopisnim predelima pored klisure Kresne i možete da uživate u prirodnim lepotama. Usput nailazite i na nekoliko dobrih mesta za kraći odmor i osveženje. Prema mišljenju turista, najbolje mesto je na otprilike 170 kilometara od bugarske granice. Tu, u kanjonu Strume, postoji nekoliko restorana izgrađenih iznad same reke, pa možete da ručate ili pijete kafu u nekoj od bašti. 

Put prolazi kroz naselja Kresna i Donja Gradešnica i tuda morate da vozite oprezno i sporo. Kod mesta Sandanski, u koje ne ulazite, put se širi i do granice se vozite auto – putem.

Granični prelaz Kulata (BG) – Promahonas (GR)

Posle 225 kilometara vožnje kroz Bugarsku, od kojih je 65 magistrala, a 160 auto – put, ili 556 kilometara od beogradske Slavije, stižete u mesto Kulata. Tu je i poslednja benzinska pumpa u Bugarskoj. Račun za gorivo možete da platite i evrima, ali će kusur da vam vrate u levima, obračunatim prema zvaničnom kursu. 

Na graničnom prelazu nema nikakve kontrole, jer je Bugarska u Evropskoj Uniji, pa se sve formalnosti završavaju na grčkoj strani granice. Ovaj drugi granični punkt se nalazi 600 m dalje od ukinutog bugarskog i tu se prolazi bez dužih zadržavanja. Pored pasoša, za vozilo vam treba samo saobraćajna dozvola. Zeleni karton ne morate da imate. 

Put kroz Grčku

Posle prelaska grčke granice, nastavljate vožnju novim auto – putem koji ide uz reku Strimonas, prema Seresu i Solunu. Posle jednog kilometra stižete na naplatnu rampu i plaćate 2,40 €. Nakon toga vozite mestimično neravnim kolovozom, ali se 36 kilometra do Seresa pređe relativno brzo. Samo pratite putokaze za Solun, Seres i Sidrokastru. U Grčkoj svakako poštujete saobraćajne propise, jer su kazne izuzetno visoke. Kreću se od 40, za prekoračenje brzine, do čak 700 evra za preticanje preko pune linije. 

Morate da posedujete protivpožarni aparat, sedište za dete, čak i rezervne naočare, ako na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima. Oborena svetla nisu obavezna u toku dana. Policija će, u slučaju da ste kažnjeni, samo da vam napiše kaznu, a vi to plaćate u banci ili pošti. Ako platite u roku od 10 dana kazna vam se umanjuje na polovinu sume. Dokumenta vam ne oduzimaju na licu mesta. 

Ključna raskrsnica na ovom delu puta je nekih 300 m udaljena od mesta gde se dve trake puta spajaju u jednu i polu auto – put pretvara u magistralni. Pravo se ide za Dramu, levo za Seres, Asprovaltu i Kavalu, to jest ka Tasosu, a desno je put prema Solunu. Od tog mesta do Soluna ima 88 kilometara. Putnici za Kavalu će nastaviti stari putem za Seres, proći staru raskrsnicu vozeći pravo do semafora, a zatim skrenuti levo. Prolazite nekoliko semafora i skretanja uvek prateći putokaze za mesto Drama.

Ako ste krenuli prema Kavali, udaljenoj stotinak kilometara od skretanja, vozićete magistralnim putem, na nekim deonicama veoma širokim, mestimično i sa četiri trake. Prvo važno odvajanje na ovom putu, posle gradića Nea Zihi, pratićete ako idete ka Asprovalti, Stavrosu ili Atosu. Ako idete na Tasos, u Kavalu ili Aleksandropolis, nastavićetee pravo prema Drami i Kavali i pratiti putokaze za Kavalu, te za Keramoti, jer se tako zove mesto odakle polazi trajekt za ostrvo Tasos.

Ako idete prema Atosu i Halkidikiju, na putu Seres – Drama, kod mesta Nea Zihi skrećete desno, prateći putokaz braon boje ka arheološkom lokalitetu Amfipoli. Vozite se dobrim putem i posle dvadesetak kilometara stižete na raskrsnicu. Skrenete na desno i uključite se na magistralni put Drama – Amfipoli. Udaljeni ste desetak kilometara od Egejskog mora. Zatim vozite do kružnog toka i pratite putokaze za Solun i Nea Kerdiliu. 

Pređete most preko Strumice i posle prve krivine vidite kip Lava iz 4. veka pre nove ere, koji bi vredelo fotografisati. Onda prolazite podvožnjakom ispod auto – puta i pred vama se ukazuje cilj vašeg putovanja, plavo Egejsko more. Za nekoliko minuta bićete u Asprovalti, pa prolazite Nea Vrasnu i Stavros i stižete do početka Halkidikija. Prođete kroz Olimbias i Stratoni, pravo nastavite ka Jerisosu i Atosu, a desno možete preko Halkidikija ka Solunu.

Ukratko, ako putujete do Soluna preko Makedonije put će biti kraći za 30 kilometara nego preko Bugarske. Ali, ako putujete prema Stavrosu, Asprovalti, Kavali ili dalje na istok prema Aleksandropolisu ili planirate posetu Svetoj Gori, onda je varijanta putovanja preko Bugarske kraća za više od 80 kilometara.

 

Agape Tim

Оставите одговор