Putovanje u Iran: Top 10 atrakcija koje treba videti

Putovanje u Iran: Top 10 atrakcija koje treba videti

Saznajte sve o putovanju u Iran i kojih top 10 atrakcija morate videti? Kakva je klima u Iranu, koji se novac koristi i sa kojim se pravilima treba upoznati prema Iranskim ženama? Koji su uslovi za dobijanje vize za Iran i da li je putno osiguranje obavezno?

Mnogi putuju u Iran da bi iskusili i osetili užitke drevne persijske imperije. U istoriji, kulturi i prirodi Irana, leži bogatstvo atrakcija koje neizostavno treba videti tokom posete ove kolevke prošlosti.

Posle višegodišnje izolacije ova zemlja se ovorila svetu, ali je svet i dalje suzdržan prema njoj i pun predrasuda. Svako ko jednom poseti Iran, vraća se sa najlepšim uspomenama.

Ne bi ni moglo da bude drugačije, kada se radi o zemlji sa jednom od najstarijih civilizacija čiji su materijalni ostaci njeni svedoci nekadašnje veličine. Uz sve to ide i velika i spontana ljubaznost Iranaca. Za sve one koji planiraju putovanje u Iran, predstavljamo Vam najvažnije atrakcije koje treba videti.

Istorija Irana

Za Iran se smatra da je jedna od najstarijih zemalja, čija civilizacija i istorija datirajucod skoro pet hiljada godina unazad. Etimološki posmatrano, naziv Iran, dolazi još iz doba čuvene dinastije Ahemenida, kada su na teritoriji današnjeg Irana živeli Arijevci,  od reči Arija, koji se kasnije na srednje persijskom pojavljuje kao Eran.

Često spominjani naziv za Iran u istoriji, bio je i Persija. U vreme dinastije Sasanida, Grci su Iranu dodeli ovo ime. Tek godine 1935, na molbu Šaha Rez Pahlava, koju je uputio Ligi Naroda, uspeo je da povrati ovoj državi izvorni naziv Iran.

U vreme vladavine Darija I iz dinastije Ahemenida, Persijska imperija se prostirala od današnje Grčke i Libije pa sve do reke Ind. Umesto Teherana, prestonica je bio Persepolj.

Broj stanovnika Irana

U Iranu danas, osim samih Iranaca, živi čitav niz etničkih grupa, kao što su Turci, Kurdi, Luri, Turkmeni, Arapi, Jermeni i Asirci.Međutim, osim ove široke lepeze različitih etničkih grupacija, gotovo dva miliona današnjeg stanovništva Irana, čine nomadska plemena.

Stoga, prema podacima iz 2017. godine, danas u Iranu živi 82 miliona stanovnika, a prestonica Teheran, danas broji oko 12,5 miliona stanovnika.

Klima u Iranu

U većem delu Irana vlada sušma i polusušna klima. U delovima pored Kaspijskog jezera, klima je suptropska.

Tokom cele godine vlada vlažna klima, zime su blage, te se gotovo retko dešava da tokom zimskog perioda temperatura padne ispod 0 °C.

Tokom leta, temperature se kreću od 25-29 °C.

Iranski novac

U Iranu se zvanično od 1932. godine kao valuta koristi Iranski Rijal. Međutim, u Iranu se u promet uvodi i persijski toman, koji će vredeti nekoliko desetina rijala. Iako je Rijal zvanična valuta, građani često novce preračunavaju u tomanima.

Toman kao valuta, koristio se u Iranu preko sto godina u periodu od 1789. do 1932. godine.

Na svom putovanju u Iran upoznajte pravila iranskih žena

Da je ova predivna zemlja specifična po mnogo čemu, govori i pravilo koje važi za sve žene koje od početka do kraja boravka u njoj, moraju da nose marame na svim javnim mestima. Prava koja su na strani muškarca, uskraćuju razvoj žena u Iranu.

Osim toga, u manjim mestima i dalje se primenuju stroge kazne usled preljube. Međutim, uprkos neverovatnom sukobu restriktivnih šerijatskih zakona, žene u razvijenim gradovima poput Teherana, Širaza ili Isfahana nalaze sve moguće kombinacije zaobilaženja strogih pravila pokrivanja tela.

Putovanje u Iran – zanimljivosti koje treba znati

Ukoliko putujete u Iran, dobro je znati da je upotreba interneta još uvek cenzurisana.  Pored toga jutjuba, i društvenih mreža poput fejsbuka i tvitera i dalje su najstrožije kontrolisani u ovoj zemlji.

Da je reč o patrijarhalnom društvu, svedoči i činjenica da u ovoj zemlji nema stranih koncerata, kao i to da je upotreba alkohola na javnim mestima svedena na minimum.

Ženama koje planiraju putovanje u Iran, toplo se preporučuje odevanje u skladu sa ovom patrijarhalnom zemljom. Stoga je dobro sa sobom imati određene odevne kombinacije kao što su suknje prikladne dužine, bluze i majice pristojnih okvira.

Ponekad, neprikladni izgled turista, može uvrediti stanovnike Irana i njihova kulturološka i religiozna shvatanja.

Boje u ovoj zemlji igraju značajnu ulogu. Ukoliko ste u Iranu odeveni u plavu boju, Iranci će misliti da ste u žalosti, te je neretko da će Vas meštani ove zemlje posmatrati sa dubokim sažaljenjem.

Tradicionalna boja ove zemlje je zelena. Iako se u ovoj zemlji govori persijski jezik, većina Iranaca tečno govori engleski jezik.

Viza za Iran

Jedna od najkorisnijih informacija koju trebaju znati srpski turisti koji planiraju  putovanje u Iran, jeste vizni režim.

Državljanima Srbije je viza potrebna, ali je procedura i dobijanje vize veoma laka i jednostavna. Neophodno je dostaviti nekoliko dokumenata u konzulat Islamske Republike Irana koja se nalazi na adresi Botićeva 3 u Beogradu.

Uslovi za dobijanje tursitičke vize:

1. Popunjeni formular koji se predaje Ambasadi Republike Iran. Formular se može preuzeti na sajtu Ambasade Irana.

2. Dve fotografije formata 3 x 4 cm starije od 6 meseci

3. Administrativne takse

4. Međunarodno putno osiguranje

Cena putnog osiguranja za Iran

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, kao i osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, na period od 15 dana, cena putnog osiguranja za Iran bila bi od 1,856 – 4,020 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite želite.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Putno osiguranje za Iran bi trebalo svakom da bude obavezno, iako Vam neće tražiti na svakom terminalu pri ulasku u zemlju. Saznajte od čega zavisi cena i koje sve prednosti imate ukoliko posedujete polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

Ovo su top 10 atrakcija u Iranu koje treba posetiti

 

1. Teheran

Za Teheran se na prvi pogled ne može reći da je jedna od lepših svetskih prestonica. Velike gužve u saobraćaju, prenaseljenost, i kuće koje su građene bez nekog stila i urbanističkog plana, odudaraju od onoga što se očekuje, ali samo na prvi pogled.

Za Teheranski bazar kažu da je jedan od najvećih na svetu. Ulice i uličice imaju ukupnu dužinu preko 14 kilometara. Pravi grad u gradu. Ukoliko planirate putovanje u Iran, ovde možete naći sve, od igle do lokomotive.

Kako je smešten u podnožju planine Alborz, najveća atrakcija koja privlači pažnju turistima je snežni pokrivač na vrhovima, koji je prisutan tokom cele godine. Zbog toga je Alborz planina čuvena i po svom centru za skijaše i planinare.

Na svom putovanju u Iran, ne smete nikako propustiti obilazak nekog od mnogobrojnih prostranih parkova. Park Jamshidieh kao i park Melat ili Shahr, su najlepši biseri ovog grada.

Spomenik Slobode “Bori e Azadi, zatim Nacionalni muzej Irana preislamskog i islamskog perioda, ali i možda najveća atrakcija za sve ljubitelje nakita jeste Nacionalni muzej nakita, gde se nalazi najveći ružičasti dijamant na svetu “Darja-i-Nur” od 182 karata.

2. Persepolj

Putovanje u Iran, ne bi bilo celovito ukoliko se propustiti poseta grada Persopolj čija je istorija i prošlost veoma značajna. Persepolj je nekada bio ceremonijalni grad velikg persijskog carstva kraljev Ahemenid.

Izgrađen je u Vi veku pre nove ere od strane kraljeva Dariusa, Kserkesa I Atekerkesa. U to vreme Persijsko carstvo bilo je najveće carstvo antičkog perioda, koja se protezala od Balkana do dolne Indusa u današnjoj Indiji.

Nažalost, Aleksandar Veliki je spalio Persopolj, ali ostaci su i dalje prisutni i još uvek impresivni.

3. Selo Masuleh 

Selo Masuleh je misteriozno maglovito selo, skriveno je visoko u severnim šumama. Nalazi se u pokrajini Gilan.

Ovo staro selo izgrađeno je na obroncima stene. Masule je karakterističan po gradnji kuća koje su nastale na krovovima onih koje se nalaze ispod njih, a ti isti krovovi služe i kao uličice i kao trgovi.

Najbolje vreme za obilazak ovog sela je izvan turističke sezone, tokom oktobra i novembra meseca.

4. Tradicionalne kuće u Kashanu

Kashan je svakako jedno od mesta koje vredi posetititi prilikom putovanja u Iran. Grad Kashan je samo po sebi turističko mesto. Izgubljen  pustinji, podeća na Aladinovu omiljenu devojčicu.

Pravi dragulj ovog grdića jesu tradicionale kuće bogatih trgovaca koje su pretvorene u javne muzeje. Elegantni vitraži, dugački hodnici i zapanjujući dekor, zauvek će ostati u vašem sećanju prilikom posete Kashana.

Nevervatan pogled na peščani gad sa čudesnih krovova Kashana, ostaviće Vas bez daha.

 5. Tabriz bazar

Tabriz bazar je svetska baština pod zaštitm Unesco-a, i jedan je najstarijih bazara na Bliskom Istoku. Kao važan istorijski centar i mesto kulturne razmene, u prošlosti je bio mesto političkog značaja.

Ovaj nadkriveni bazar, smatra se najvećim bazarom na svetu. Ukoliko planirate putovanje u Iran, Tabriz bazar je atrakcija koju svakako vredi uvrstiti u listu mesta koju morate posetiti.

6. Mostovi Isfahana

Arhitektura u Isfahanu je na vrhu svega što se moglo ranije videti, a mostovi nisu izuzetak, 300 metara metničkih dela, jednostavno izaziva maštu posetiocima. Kao omiljeno mesto za sastanke među lokalnim stanovništvom, isfahanski mostovi su poput malih gradova.

Za nekoliko sati provedenih ovde, možete posmatrati život koji teče kroz više prolaza. Zato su mostovi Isfahana, nezaobilazno mesto koje morate videti na svom putovanju u Iran.

 

7. Isfahan

Lepota veličanstvenog trga Meidan Enam, jednostavno se ne može opisati rečima, to se mora videti sopstvenim čima. Trg na kojem su smeštene džamije i palate, jedan je od najstarijih i najvećih bazara na Bliskom istoku, koji datira još iz XVII veka.

Ono što Isfahan čini prepoznatljivim, jesu čuveni persijski tepisi od čiste vune koji se tkaju na svilenoj podlozi. Motivi koji se prepliću na tepisima su tradicionalnog i verskog karaktera.

Hasht Behesht je jedna od najznačajnijih istorijskih zdanja u Isfahanu koja je sagrađena tokom vladavine Safavida. To je jedina palata među svim prelepim palatama i pergolama koja je ostala u ulici Čahar Bag iz ovog perioda.

Za ovu palatu se smatra da je palata osam rajeva. Iako među Irancima vlada verovanje u sedam rajeva, za ovu palatu se smatra da je postala osmi raj čiji je prostor namenjen za uživanje, ljubav i ples.

8. Širaz

Širaz je grad koji j proslavljen kao centralna oblast persijske kulture više od 2000 godina. Ovaj grad, sinonim je za obrazovanje, poeziju i vino.

Tokom srednjeg veka, smatrao se jednim od najvažnijih gradova islamskog sveta, a bio je i glavni grad u vreme dinastije Zand, kada su izgrađene i obnovljene njene najlepše zgrade.

Iako je Teheran glavni i najveći grad u Iranu, preporuka je da posetite Širaz. Mali broj ljudi zna da je ovaj grad glavni grad provincije Fars i ujedno šesti najveći grad u Iranu star više od 4000 godina.

Zato ukoliko se obrete na putovanje u Iran, Širaz je prvo mesto koje posle Teherana morate posetiti.

9. Jezero Urmija

Urmija je nekada bilo najveće slano jezero na Srednjem istoku. Kako je smešteno na iranskoj teritoriji između istočnog i zapadng Azerbejdžana, za svega 45 godina, jezero je gotovo u potpunosti presušilo i zadržalo samo deset odsto svoje prvobitne veličine.

Neizostavni deo mnogih turista je i poseta ovog jezera. Prijatni vetar koji ovde duva i mir koji možete osetiti dok šetate kroz plitko jezero Urmija, biće još jedna divna slika u  sećanju na vašem putovanju u Iran.

10. Jazd

Jedan od najvećih razloga za putovanje Iran je i razgledanje Jazda, grada koji se ubraja među najstarije na svetu. Ovaj stari grad se smatra centrom zoroastrijanske religije je uvršten je u svetsku kulturnu baštinu od strane UNESCO-a.

U ovom gradu možete posetiti hramovi Sejed Roknedin i Davazdah imama, džamija Jami iz XIV veka, Aleksandrov zatvor, Tekeh Amir Chakmak, Davlatabad vrtovi, Muzej vode, Zoroastrijanski hram vatre i Kule tišine.

Putovanje u Iran je kod srpskih turista u ekspanziji.

A.Ilic

Оставите одговор