Šta se dešava sa uplaćenim aranžmanima za letnju sezonu?

Šta se dešava sa uplaćenim aranžmanima za letnju sezonu?

Pandemija virusa COVID-19 je uzela maha u Evropi, a svakako da je turizam industrija koja je verovatno najviše pogođena. Iako nam je svima fokus prvenstveno na zaštiti zdravlja i prestanku širenja epidemije , možemo reći da se putnici ovih dana sa razlogom pitaju šta se dešava sa uplaćenim aranžmanima.

“Nikako Vas ne mogu dobti na telefone, stah me je da se niste ugasili…“


 

Iako nas ne možete videti i dalje možemo komunicirati putem dežurnih telefona ili putem e-maila. Bezbednost i zdravlje kako nas i naših porodica tako i samih putnika i svih drugih sugrađana su nam na provom mestu, i zato ce naša poslovinca biti zatvorena do daljnjeg.
Pocevši od 16.03., agencija je uvele dežurni e-mail  agapetravel017@gmail.com , kao i dežurne telefone koji su dostupni u periodu od 10-14h samo radnim danima i to isključivo u nužnim situacijama i to na brojeve 064/9321-515 ; 062/214-007 .

Ma bolje da otkažemo putovanje ko zna kada će da prođe vanredno stanje?


 

Udruženje turističkih agencija Srbije

Prema preporukama i upustvima nadleznog resornog Ministarstva, sva turistička putovanja ugovorena za letnju sezonu 2020.godine realizovaće se sa ugovorom. Yuta će u saradnji sa nadležnim Ministarstvom, i preporukama nadležnih organa, kao i Svedske Zdravstvene organizacije, a u zavisnosti od situcije početkom maja meseca dati preporuke u vezi letnjih putovanja. Sa tim u vezi i UTAS je (čija smo i mi članica) doneo sldeće obaveštenje

– Proporuka je da se ne otkazuju turistički aranžmani čija je realizacija planirana za period posle 15.05.2020 god

– Novčana sredstva koja su putnici uplatili turističkim agenijama za putovanja planirana u periodu posle 15.05.2020 god.su sigurna i  nadamo  se da će biti iskorišćena za realizaciju planiranih putovanja

– U ovom trenutku nije moguće predvideti uslove eventualnog otkaza ugovora o putovanju,obzirom na vanredne okolnosti

– Apelujemo na putnike da imaju razumevanja i da ćemo pratiti  razvoj situacije kao i  da ćemo se truditi da nađemo najbolji način u datim okolnostima da zaštitimo  interese i prava putnika ali i opstanak turističkih agencija

– Molimo Vas da budete u kontaktu sa Vašom turističkom agencijom od koje ćete dobiti sve neophodne informacije

Ako otkažem aranžman, kada mogu da očekujem povraćaj uplate?


 

S obzirom na vanredno stanje i na situaciju u kojoj se svi nalazimo bez ikakvog iskustva i znanja o postupanju i načinu poslovanja, u najkraćem roku očekujemo posebno upustvo, odnosno urednu Vlade Republike Srbije i nadležnog resornog Ministarstva, kojim će se detaljno regulisati ova ovlast poslovanja i sve obaveze putnika i organizatora putovanja. Takođe, kao što je zakonom regulisano u normalnim uslovima poslovanja , rok za povraćaj sredstva u skladu sa Opštim uslovima putovanja je 15 dana, što će sada biti usklađeno sa novonastalom situacijim i očekivanom uredbom.
Prema procenama, povraćaj povraćaj uplate za Vaš aranžman se očekuje kada se stabilizuje i ukine vanredno stanje, i poslovanje vrati u normalne tokove, što ne možemo da garantujemo da će se desti u skorijem periodu. Vraćanje novca u slučaju otkaza s bilo kojim razlogom, trenutno nije moguće. 
U svakom slučaju Vaša prava ćete ostvariti u skladu sa zakonom, očekivanom uredbom i preporukama Privredne Komore. Nijedan putnik neće ostati oštećen niti uskraćen za svoj novac, to jest putovanje. Verujemo da će se situacija uskoro stabilizovati, te da će sva letnja putovanja biti realizovana prema planu i programu.

Znači ipak idemo na more?


 

Po rečima uvaženih stručnjaka postoje procene da će se pandemija završiti u narednih mesec ili dva. To znači da pod uslovom da svi ostanemo zdravi neće biti potrebe da se kvare planovi za dugo očekivano letovanje. Pratićemo situaciju i preporuke domaćih stručnjaka i Svetske Zdravstvene organizacije. Grčka bi kao destinacija trebala zbog viših temperatura da bude jedna od prvih zemalja koja će izaći iz pandemije. Iz navedenih razloga prerano je razmišljati o otkazivanju letnjih aranžmana.

grcka-letovanje

Koji je zaključak?


 

Ostanite kod kuće, vodite računa o sebi i svojoj porodici, a mi svakodnevno pratimo situaciju. Verujemo da će se situacija ubrzo stabilizovati, pa ćemo svi uživati u zasluženim odmorima. A kada smo već kod mora, da li ste znali da su raznorazna nazčna istraživanja dokazala da more leči apsolutno sve?? Sigurno je da svi koji su odvajali novac i vreme da odmore negde pored morske obale mogu ovo i da potvrde. 

Izvor: Srđan Andrić, Paradiso Travel

Оставите одговор