I u Grčkoj i Bugarskoj važe potvrde o saobraćajnoj dozvoli

 

Pre nekoliko dana smo dobili obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije da u ovoj zemlji, pri ulasku i tokom putovanja kroz zemlju, u slučaju da ih zaustavi policija, turisti neće imati problema sa potvrdom o saobraćajnoj dozvoli.

Danas smo dobili ovu potvrdu i sa graničnog prelaza Evzoni.

Policija na grčkim graničnim prelazima je obaveštena o postojanju ovih potvrda i neće praviti nikakve probleme turistima iz Srbije. 

„Obaveštavamo vas da u skladu sa dopisom koji smo dobili od naših nadležnih službi, a u vezi sa potvrdama o produženju saobraćajnih dozvola srpskih građana, izdatih od strane policijskih organa Države Srbije, da potvrde važe i da srpski građani sa njima mogu ući u našu državu bez ikakvih problema.“


Isto bi trebalo da se odnosi i na kontrole saobraćajne policije prilikom vožnje automobila kroz zemlju, kao i na ostale prelaze sa Grčkom, jer je dopis poslat na nivou svih nadležnih policijskih službi. 

Odgovor Bugarske

Pre nekoliko dana poslali smo ovaj zahtev o obaveštenju i Bugarskoj i 05. juna 2018. od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bugarske (Glavna direkcija pogranične policije) dobili smo sledeći odgovor:

„U vezi sa vašim pismom, primljenim u Generalnoj direkciji Granične policije 23.05.2018, obaveštavam vas sledeće: granični prelazi na bugarskoj granici informisani su o promeni u zakonodavstvu Republike Srbije, kojim se utvrđuje validnost potvrda izdatih za motorna vozila i prikolice sa rokom važnosti od 7 godina, izdatih nakon 01.01.2011. godine, koji se produžuje do 9 godina i za koji se izdaje sertifikat.“


Podsećamo, nedavno je u našoj zemlji doneta odluka o produženju roka trajanja saobraćajnih dozvola sa sedam na devet godina, a MUP Srbije izdaje besplatne potvrde kojima se dokazuje da je rok važenja saobraćajne dozvole produžen na 2 godine od datuma isteka važenja na samoj dozvoli.

Za vozače koji ne žele da rizikuju, novina je da je od prošle nedelje moguće umesto ovih potvrda izvaditi novu saobraćajnu dozvolu. Raspitajte se u najbližem MUP-u.

 

Agape Tim

Оставите одговор