Grčka je prebogata divnim predelima koji nisu samo more i plaža, a mitska reka Acheron je definitivno jedna od njih. 


Priroda koja zaista oduzima dah, izvori čiste planinske vode, šume i stazice, hodanje kroz predivan kanjon i temperatura vode od samo 7ºC koja vas prvo šokira, a zatim toliko oduševi da jednostavno ne želite da izađete iz nje. Posebno kad vidite da se pored vas u njoj veselo kupaju i brčkaju deca od 2-3 pa sve do 12-13 godina 🙂

Rafting, jahanje konja kroz reku, taverne pored vode sa odličnom morsko-rečnom ribom… i opet ćemo naglasiti, fantastična priroda i doživljaj koji se pamti.

Na ovaj jednodnevni izlet možete otići iz Parge (oko 30 km) ili bilo kog drugog mesta u regiji Epir, kao i sa Lefkade (put traje oko sat i po vremena). Nemojte ga propustiti, jer obilazak ovog lepog izletišta na jedan dan zaista vredi odvojenog vremena.

Ovim snimkom ćemo pokušati da vam dočaramo lepotu prirode oko reke Acheron, a ovde pogledajte naš mini vodič Parga.

Mitovi i reka – obilazak reke Aheron

Cena izleta iz Parge je oko 25 EUR, a ako imate automobil preporučujemo da je posetite sami bez agencija. Put do reke je odličan, i nije je teško naći. Obavezno ponesite sa sobom patike za vodu, jer je vrlo nezgodno hodati po kamenju u vodi bez njih.

Izvor reke Aheron (Acheron) predstavlja oblast od posebne prirodne lepote između naselja Thesprotia i Preveza, blizu sela Glyki. 

Pored prirodnih lepota, izvori Aherona su pozvati po svojim mitološkim sadržajima. U antičkoj grčkoj mitologiji, Aheron je bila jedna od pet reka grčkog podzemnog sveta.

Reka Aheron može da prestavlja fantastičan kratak izlet za veličanstvenom čistom vodom i okolnim kamenitim pejzažom. To je zapravo jedno od najmanje poznatih mesta u Pargi tako da zadržava svoju netaknutu prirodnu lepotu i tajnu energiju.


Daleko od mora samo nekoliko kilometara, nalazi se šuma koja deluje gotovo egzotično zbog čudnog oblika. Nakon što se prođe šuma, videćete ivicu reke i impozantni rimski most, što predstavlja idealno mesto za piknik. 

Nema sumnje da je Aheron veličanstvena lokacija sa belim stenama koje se odražavaju u plavetnilu zelene vode.

 

Agape Tim