Međunarodna vozačka dozvola i dalje obavezna ako želite da iznajmite auto u Grčkoj

Međunarodna vozačka dozvola i dalje obavezna ako želite da iznajmite auto u Grčkoj

Iako smo o ovoj temi već pisali pre dve godine u ovom tekstu, turisti i dalje ne znaju da većina rent a car agencija u Grčkoj ne prihvata da iznajmi automobil vozačima koji nemaju međunarodnu vozačku dozvolu.

Upravo se to desilo turistima koji su nam se javili sa Kefalonije i požalili se da ne mogu da iznajme automobil sa biometrijskom vozačkom dozvolom. U rent a car agencijama u kojima je to prošle godine moglo, sada više nije moguće.

Savetujemo svima koji nameravaju da iznajme rent a car vozilo u Grčkoj, da prethodno unapred kontaktiraju neku od rent a agencija u mestu gde će letovati i provere sa njima da li će moći da iznajme vozilo bez MVD ili ne.

Podsećamo da ovaj dokument od 2016. godine nije obavezan za vozače koji svojim kolima putuju za Grčku.

U pojedinim rent a car agencijama ćete moći bez problema da iznajmite auto isključivo sa novom biometrijskom vozačkom dozvolom dok je u drugim pored nje obavezno da vozač poseduje i međunarodnu dozvolu. 

Ovo zavisi isključivo od toga sa kojom osiguravajućom kućom rent a car agencija ima ugovor. Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži rent a car agenciji da priloži i MVD vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. U suprotnom neće biti u mogućnosti da naplati štetu.


Rent a car agencije u kojima sigurno možete iznajmiti vozilo bez međunarodne vozačke dozvole su „Kefalonia rent a car“, „Ace rent a car“, „CBR“ i „Thalassa rent a car“.

Na Lefkadi je malo drugačije pa većina rent a car agencija ne traži MVD dok na Sitoniji skoro da ne postoji agencija u kojoj možete iznajmiti vozilo bez MVD. 


Svetlana Ćirović koja se trenutno nalazi na Kefaloniji napisala nam je sledeće:

„Poštovani,

Danas sam doputovala na letovanje na jedno od najvećih grčkih ostrva, Kefaloniju. Plan mi je bio da iznajmim auto kako bih obišla celo ostrvo. Međutim, mene kao i sve turiste iz grupe koji su doputovali iz Srbije zatekla je jedna vrlo šokantna informacija, a to je da naše vozačke dozvole (iako nove u vidu kartica) ne važe u Grčkoj i da je potrebno da imamo međunarodnu dozvolu kako bismo iznajmili vozilo.

Obišla sam bar polovinu agencija u mestu i svuda su informacije iste. Ova informacija nije dostupna na internetu. Takođe, Sat patrola koja već godinama unazad pravi izveštaj o putu za Grčku ovo ne spominje, jedina je novost oko novih i starih tablica. Takođe, proveravano je i u AMSS da li je potrebna međunarodna dozvola, informacija i od njih je stigla da međunarodna dozvola nije potrebna.

Molim vas za razrešenje ove situacije, kažu da u zemljama EU nisu priznate dozvole država koje nisu članice EU i da je međunarodna dozvola neophodna od maja ove godine. Mi smo tek stigli na letovanje i svakako ne bismo bili zadovoljni boravkom sa ovakvim iznenadnim i ograničavajućim okolnostima, koje se u našim medijima nisu spominjale.

Početak je letnje sezone molim vas da reagujete što pre i obavestite javnost u Srbiji ili ispravite ovu možda polovičnu informaciju.

I molim vas za savet šta da radimo mi koji smo se već našli u Grčkoj bez međunarodne dozvole, a ovde je ne možemo obezbediti.

Agape Tim

Оставите одговор