Put kolima za Grčku preko Makedonije

Put kolima za Grčku preko Makedonije

Put kolima za Grčku preko Makedonije: granični prelazi Preševo, Tabanovce, Bogorodica, Evzoni, Prohor Pčinjski i Stari Dojran

Najveći broj turista koji se odluče za prevoz sopstvenim automobilima, bira da do Grčke putuje preko Makedonije. Ovom rutom mahom prevoze i turističke agencije, jer je najkraća za putovanje do Soluna i najvećim delom trase se vozite auto – putem. 

Šta je od dokumenata potrebno za vožnju do Grčke?

Ako se odlučite da na ovu destinaciju stignete automobilom, morate da imate: zeleni karton (potreban u Makedoniji), evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, međunarodno ovlašćenje – žutu kartu (ako vozilo nije registrovano na vaše ime), protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (opciono), kao i rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima (samo grčki propis).

Ostale važne informacije u vezi ove teme pisali smo u tekstu Koja su potrebna dokumenta ukoliko u Grčku putujete kolima.

Od Beograda do granice Makedonije

Od Beograda krećete se auto – putem (A1) i na naplatnoj rampi u Vrčinu uzimate karticu. Od tog mesta do graničnog prelaza Preševo preći ćete otprilike 400 kilometara. Na deonici do sledeće naplatne rampe, „Nais“, kod Gornje Toponice kod Niša, na raspolaganju vam je desetak benzinskih stanica, od kojih većina toči i TNG (tečni naftni gas). 

Naplatna rampa Niš je u blizini nekada poznatog motela „Nais“. Putarina od Beograda do Niša, za putničko vozilo, iznosi 800 RSD. Na ovom mestu je moguće naići na gužvu, jer ponekad ne rade sve naplatne rampe, pa se formiraju kolone. Odmah iza velikog natpisa „Nais“, vidi se isključenje kojim možete da stignete do Nis – ove pumpe, otvorene 24 sata, ali na kojoj nemaju TNG. 

Sa leve strane auto – puta, pored spomenutog motela, nalazi se i centar AMSS-a, koji radi od 8-19.30h i subotom od 8-15h, ali ne izdaje međunarodna dokumenta. U centru je, međutim, smeštena pumpa na kojoj možete da sipate TNG, da pronađete službu za šlepovanje i servis za razne popravke vozila. 

Ako ste zaboravili da izvadite neki međunarodni dokument za vozilo ili vozača, možete da svratite do Niša ili do Leskovca gde se nalaze centri AMSS – a koji izdaju takva dokumenta ili da poslednju šansu iskoristite u AMSS centru koji se nalazi uz auto – put, u blizini Preševa. Radno vreme tog centra je od 7-19h.

Tri kilometra dalje od „Naisa“ nailazite na odvajanje za Pirot i Bugarsku, a vi nastavljate pravo. Posle još 13 kilometara dolazite do isključenja za Prokuplje. Nastavljate pravo i dolazite na naplatnu rampu Doljevac, gde ćete da platite još 210 RSD za putarinu. Na tridesetom kilometru od Niša naići ćete na isključenje za Gađžin Han, a posle još 6 kilometara na prvi izlaz za Leskovac. Nakon sledećih 28 kilometara nalazite na petlju kod Leskovca, gde možete da se isključite za Vlasotince. Na 12. kilometru od druge petlje kod Leskovca, kod Grdelice se završava auto – put. 

Za sada se kroz Grdeličku klisuru vozite magistralnim putem i na 73. kilometru od Niša dolazite do motela „Predejane“, uobičajenog mesta za predah za sve putnike ka jugu. Oko motela je prostrani parking, zatim restoran sa jelima iz naše nacionalne kuhinje, i to po pristupačnim cenama. Prodavnica im radi non – stop, kao i benzinska stanica, na kojoj nemaju TNG-a. 

Projektovano je da sa novog auto – puta bude izgrađeno isključenje – petlja sa izlazom za motel „Predejane“, pa će tako da zadrži status omiljenog odmorišta. Nije loše pomenuti da se, nekoliko kilometara dalje, nailazi na motel „Džep“, koji takođe nudi odličan izbor jela i pića, kao i 8 savremeno opremljenih soba sa televizijom i wifi internetom. Idući dalje putem posle motela nailazite na dva dugačka tunela. Nakon sledećih 13 kilometara dolazite na raskrsnicu. Na desno vas put vodi prema Vranju, a na levo je uključenje na izgrađenu deonicu auto – puta, u dužini od 33 kilometra. Na ovoj deonici ćete naići na uređene parkinge, sa nekoliko toaleta ali bez ikakve hladovine da se sklonite ako putujete preko dana. 

Na 113. kilometru od Niša dolazite do isključenja za Vranje, Vranjsku Banju i odvajanja za manastir Prohor Pčinjski i granični prelaz koji je, u vreme praznika i godišnjih odmora, pogodna alternativa za prelazak granice, jer je na njemu mnogo manja gužva. U blizini Bujanovca se gradi obilaznica, tako da nekih 8 kilometara vozite magistralom, a zatim izlazite na auto – put kojim posle 23 kilometara stižete na granični prelaz. Usput ste kod Preševa prošli naplatnu rampu na kojoj je putarina 80 dinara.

Posle 367 kilometara od centra Beograda, stigli ste na granični prelaz Preševo. Ovde najpre prolazite carinsku, zatim i policijsku kontrolu i nastavljate ka makedonskom graničnom prelazu Tabanovce. Tu su, tokom letnjih meseci, naročito vikendom, česte gužve. Ponekad se čeka i nekoliko sati. Makedonski graničari i carinici, pored ličnih, putnih i auto isprava, pasoša za decu, mogu da traže i zeleni karton – polisu osiguranja, ponekad i saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo, pa obezbedite na vreme svu dokumentaciju koju iako često i ne pogledaju, ipak morate da imate. 

Put kroz Makedoniju

Iza graničnog prelaza Tabanovce nastavlja se auto – put. Obratite pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa i naročito poštujte ograničenje brzine. Čest je slučaj da odmah po ulasku u Makedoniju naiđete na saobraćajnu policiju. Morate da imate upaljena oborena svetla, fluorescentni prsluk, komplet za prvu pomoć, rezervni točak, rezervne sijalice i protivpožarni aparat za vozila koja koriste TNG ili CNG. 

Za učinjen saobraćajni prekršaj policija daje uplatnicu, tako da se iznos uplaćuje u pošti ili banci. Policija u Makedoniji oduzima dokumenta i vraća ih posle izvršene uplate. Kazne iznose: neupaljena svetla 15 evra, nevezivanje pojasa je 40 evra, neposedovanje dečijeg sedišta 45 evra, za preticanje preko pune linije kazna je čak 300 evra. Kazne su visoke, a dogovor sa policijom je uglavnom nemoguć, zato pazite kako vozite.

Put kroz  Makedoniju dugačak je oko 180 kilometara, celom dužinom u pitanju je autoput (završen u aprilu 2018.) za čije korišćenje plaćate na tri punkta 60+80+60, to jest ukupno 200 denera, što bi prema kursu iznosilo 3,3 evra. Može da se plati i u evrima, ali je tarifa drugačija i iznosi 3 x 1,50€. U evro varijanti plaćate ukupno 4,50 evra, ali ne zaboravite da inkasanti ne primaju novčiće manje od 50 evro -centi. Najbolje je da na granici promenite 7 evra i sa dobijenih 420 denera imate para za putarinu u oba smera.

Na 7 kilometara od granice naići ćete na prvu benzinsku stanicu i prijatno će vas iznenaditi cene goriva, dosta niže od onih u Srbiji. Zatim 16 kilometara od granice nailazite na prvu naplatnu rampu. Tu plaćate 60 denera ili 1,5 evro. Posle još 13 kilometara dolazite do odvajanja za Skoplje, a  sledeći, 12 kilometara udaljeni izlaz, je za Katlan Banju. Na ovom delu, saobraćajne trake auto – puta su razdvojene, tako da ne vidite vozila koja dolaze iz suprotnog smera i čini vam se kao da vozite magistralom. 

Krećete se još 20-ak kilometara i dolazite na sledeću naplatnu rampu, drugu u Makedoniji. Ovde se plaća 80 denara ili opet 1,5 evro, ako niste promenili novac u menjačnici. Na kilometar dalje od rampe se nalazi motel „Romantik“, u kome možete da se odmorite i osvežite po cenama koje su niže nego kod nas. Motel ima lepu baštu, bazen, dečije igralište, a posebna atrakcija ovog kraja je Veleško ili jezero Mladost. Dužina ovog veštačkog jezera je 1600, širina je 500, a najveća dubina 25 metara.

Nastavljate put, prolazite kroz dva duža tunela, isključenje za Veles, zatim se u narednom naseljenom mestu ponovo spajaju saobraćajne trake i posle 23 pređena kilometra dolazite do poslednje naplatne rampe u Makedoniji, koja je udaljena 94 kilometara od ulaska u ovu zemlju. Tu ponovo plaćate 60 denara ili 1,50 evro. Sledeće isključenje koje prolazite je za Prilep i Ohrid, a tridesetak kilometara kasnije je ono za Demir Kapiju.

Na 20 kilometara od tog mesta stižete na važnu raskrsnicu. Na desnu stranu je isključenje za Dojran, Valandovo i Strumicu i kad krenete tim putem, posle pređenih 38 kilometara, stižete na granični prelaz Dojran. Taj mali prelaz, na kome obično nema gužve, koriste putnici za Halkidiki, Kavalu i Tasos.  

Ako ste ipak nastavili putovanje ka Đevđeliji desetak kilometara od skretanja za Dojran nastavljate vožnju. Pet kilometara od isključenja za Đevđeliju i jedan kilometar pre graničnog prelaza Bogorodica, nailazite na benzinsku stanicu koja ima najjeftinije gorivo svih vrsta u Makedoniji, pa iskoristite priliku da do vrha napunite rezervoar, jer je gorivo u Grčkoj znatno skuplje. Na benzinskoj stanici je i dobar restoran i parking za kampere sa toaletom, kao i mnoge druge pogodnosti za putnike. 

Putovanje kroz Grčku

Preko graničnog prelaza Evzoni ulazite u Grčku. Podsećamo vas da je u ovu zemlju zabranjen unos mlečnih proizvoda, mesa i, generalno, kvarljive robe pa vodite računa da ne preterujete sa takvom hranom. Na granici se nalazi i Free Shop, ali je preporuka da svratite u povratku, jer je zabranjeno unošenje u Grčku robe koja nije oporezovana. Obratite pažnju na ograničenja brzine u Grčkoj (50 u naselju, 80 van grada  i 130 na auto – putu) i pomerite satove za jedan sat unapred. 

Eventualne kazne za saobraćajne prekršaje morate da uplatite u banci ili poštii. Kazna za nevezivanje pojasa je do 350 €, za prelazak preko pune linije čak 700 €. U vozilu morate da imate standardnu opremu, ali još i rezervne naočare ako ih inače nosite u vožnji. 

Odmah posle granice je odmorište sa parkingom i manjom prodavnicom. Tamo je i benzinska stanica, ali je gorivo znatno skuplje nego u Makedoniji, a čak i nego u Srbiji. U decembru 2017. počela je sa radom i nova naplatna rampa koja se nalazi oko 500m od prelaza Evzoni, a putarina za motorna vozila iznosi 1.80€. 

Od granice vozite ka jugu i na oko 50 kilometara nailazite na isključenje za Solun i dalje za Halkidiki, ali se tim kraćim putem ide sporije, jer vozite kroz industrijsku zonu Soluna, putem sa velikim brojem semafora. Sledeća važna raskrsnica je se na oko 60 kilometara od granice. Tu se leva traka odvaja ka Solunu i dalje prema Halkidikiju, dok desna traka vodi prema gradu Katerini i Olimpskoj regiji. Ako ste, recimo, krenuli za Nei Pori, vozite desno, pratite putokaz za Katerini i nekoliko kilometara odatle uključujete se na auto – put za Atinu. 

Prva naplatna rampa je posle 2 kilometra. Tu se plaća 1,20 €. Za one koji idu ka Jonskom moru i na Krf desetak kilometara dalje nalazi se isključenje za Kozani i Veriju i oni se na to mestu isključuju sa Atinskog i uključuju na auto – put za Igumenicu. Vi nastavljate pravo ka Olimpskoj regiji. Pet kilometra dalje nailazite na sledeću naplatnu rampu. Ovde plaćate putarinu 2,20 €. Vozite se još 25 kilometara i stižete do isključenja za Paraliju. Od isključenja sa auto – puta do samog mesta na morskoj obali morate da pređete još desetak kilometara lokalnim putem. Od Paralije do Plake ima 20 kilometara, dalje do Leptokarije vozite još 6 kilometara. Od Leptokarije do Platamona ima desetak i do krajnjeg turističkog mesta u Olimpskoj regiji, Nei Porija, prelazite samo još 2 kilometra.

Put za Grčku preko graničnog prelaza Prohor Pčinjski

Razmotrićemo i varijantu u kojoj koristite manje frekventne granične prelaze, Prohor Pčinski prema Makedoniji i Dojran prema Grčkoj. U slučaju da se, zbog kilometarskih kolona i višečasovnog čekanja u špicu turističke sezone, odlučite za jedan ili oba alternativna granična prelaza, očekuje vas lošiji put, sporija vožnja, više kilometara, ali i mnogo brži prelazak granica i mnogo bolje raspoloženje uz neznatno više troškove za gorivo. 

Dakle, do graničnog prelaza Prohor Pčinjski, na makedonskoj strani – Pelince, stižete prateći putokaz za isključenje sa auto – puta za Vranje, Vranjsku Banju i Prohor Pčinjski. Ili, još bolje, vozite još nekoliko kilometara auto – putem prema Bujanovcu i isključite se kod sledećeg putokaza za Bujanovačku Banju i Prohor Pčinjski. To mesto je kod sela Davidovac. Vozite polukružno preko nadvožnjaka i pređete na desno, ka istoku, zatim, idući dobro rekonstruisanim lokalnim putem, prolazite kroz sela Ristovac, Klinovac i Klenike. Na ulasku u selo Klenike je raskrsnica na kojoj se levo ide za Trgovište, a vi nastavljate desnim putem. 

Dolina Pčinje je zakonom zaštićen predeo izuzetnih odlika u kojem se nalazi manastir Sv Prohora Pčinjskog, izrađen u XI veku, 1067. godine. Manastir je podigao vizantijski car Roman Diogen u čast pravoslavnog monaha koji je kao pustinjak živeo 30 godina, u pećini u planini Kozjak, pored reke Pčinje, zvao se Prohor i prorekao da će lovac kojeg je sreo u planini da postane car. Proročanstvo se uskoro obistinilo, a vizantijski car je tek trideset godina posle Prohorove smrti, u znak zahvalnosti vidovnjaku i svecu, podigao hram pod planinom Kozjak i sa desne strane oltara položio mošti Sv Prohora Pčinjskog. Iz sela Klenike do doline u kojoj je manastir vodi vijugavi put sa nekoliko serpentina. Posle obilaska manastira osećaćete se mnogo bolje, odmornije i u odličnom raspoloženju nastavićete putem do 3 kilometara udaljenog graničnog prelaza. 

Granične formalnosti se brzo završavaju, nema kamiona, nema autobusa, nema gužve. Do povratka na auto – put i uključenja kod Kumanova imate još 33 kilometara. Lokalnom saobraćajnicom prolazite kroz mesta: Pelnice, Dobroselane, Staro Nagoričane i jedina dilema je raskrsnica u mestu Mlado Nagoričane. Tu skrećete levo, posle stotinak metara, na sledećoj raskrsnici skrećete desno i uključujete se na magistralu prema Kumanovu i, ne ulazeći u grad, uskoro se uključujete na auto – put. Na ovaj način, izbegavanjem graničnog prelaza Preševo, produžili ste put za 15 kilometara, ali niste zažalili.

Put za Grčku preko graničnog prelaza Stari Dojran

Za one koji će ovog leta ići u Grčku preko graničnog prelaza Dojran, ovo su načini na koje možete doći:

1. Novim autoputem isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran (put je lošiji nakon isključenja)

2. Starim putem Demir Kapija-Udovo-Valandovo (očekuje se da tokom leta neće biti gužve na ovom putu, jer će većina vozača koristiti novi autoput)

3. Kod Đevđelije, kod mesta Bogdanci se možete isključiti za Dojran. Ovaj put je najduži, ali celo vreme vozite novim autoputem kroz Makedoniju.

Starim putem za Dojran

Do graničnog prelaza Dojran vodi put od isključenja sa dela magistralnog puta između Demir Kapije i Đevđelije, desetak kilometara posle restorana „Belov“. Putokaz pokazuje pravac za Strumicu, Valandovo i Dojran. Vozite se lokalnim putem, kojim se kreću i poljoprivredna vozila, i kroz naseljena mesta u kojima je brzina ograničena na 50 kilometara na čas. Prolazite kroz Josifovo, Valandovo, Novi Dojran i stižete u Stari Dojran, gradić na jezeru. 

Dojransko jezero je podeljeno između Grčke i Makedonije, okruglastog je oblika, prosečnog prečnika od oko 8 kilometara, sa maksimalnom dubinom od 10 metara. Tokom zime je površina jezera zamrznuta, a leti je pogodno za kupanje sa temperaturom vode od oko 24 stepena. 

Četiri kilometra od gradića Stari Dojran nalazi se granični prelaz. Na grčkoj strani se zove Doirani. Dešava se, čak i letnjem periodu, da na graničnom prelazu nema nijednog vozila, tako da se granične formalnosti brzo završavaju. 

Dalje vas put vodi ka gradiću Kilkis, pa ako idete ka olimpskoj regiji ili prema Jonskom moru, pred ulazak u Kilkis skrećete na desno prema Polikastru, a ako idete na Halkidiki ili prema Kavali i Tasosu, idete pravo. Put ka Polikastru vodi do uključenja na glavni put koji ide od graničnog prelaza Evzoni, koji ste želeli da izbegnete zbog gužve, do Soluna. Na ovaj način ste put ka olimpskoj regiji produžili za 35 kilometara, ali ste videli Dojransko jezero i izbegli gužvu na granici i na putu. Ako ste krenuli na Halkidiki ili na Tasos, uštedeli ste i gorivo i vreme.

 

Agape Tim

 

 

Оставите одговор